ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Με ανισότιμους όρους η προβολή των συνδυασμών

Μέσα σε συνθήκες περιορισμού της δράσης και «φίμωσης» της φωνής των «μικρότερων» συνδυασμών που δεν έχουν πρόσβαση σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, αλλά και την οικονομική δυνατότητα για την προβολή τους, αναμένεται να διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις 7 και 14 Νοέμβρη, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, οι δημοτικοί και κοινοτικοί χώροι που θα παραχωρηθούν στους συνδυασμούς για την προεκλογική τους προβολή τίθενται ουσιαστικά στην υπηρεσία του δικομματισμού, καθώς κριτήριο κατανομής είναι αυτό της αναλογικότητας, δηλαδή της εκλογικής τους δύναμης. Την ίδια ώρα, παραμένει το καθεστώς της «φίμωσης» των μικρότερων και οικονομικά ασθενέστερων συνδυασμών, καθώς απαγορεύεται η ανάρτηση αεροπανό ή άλλων αντικειμένων και εντύπων, καθώς και η αφισοκόλληση σε πλαίσια πέραν αυτών που έχουν διατεθεί από τους δήμους. Επιπρόσθετα, οι δήμοι υποχρεούνται στην άμεση αφαίρεση αεροπανό ή αφισών που έχουν τοποθετηθεί σε μη προσδιορισμένους χώρους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι χώροι κατανέμονται στους συνδυασμούς αναλογικά, δηλαδή με βάση την εκλογική τους δύναμη όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και επί ίσοις όροις, με ίση δηλαδή μεταχείριση ως προς τους προσφορότερους για προεκλογική προβολή χώρους. Αυτό σημαίνει ότι συνδυασμοί που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα καρπωθούν περισσότερους χώρους από άλλους με μικρότερη εκλογική δύναμη. Οι χώροι που θα διατεθούν στους πρωτοεμφανιζόμενους συνδυασμούς θα είναι επίσης πολύ λιγότεροι. Για αυτούς θα ληφθεί υπόψη τυχόν στήριξή τους από πολιτικό κόμμα ή κόμματα και η εκλογική δύναμη αυτών σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Δε θεωρείται πρωτοεμφανιζόμενος ο συνδυασμός που εμφανίζεται με διαφορετική ονομασία από αυτή των προηγούμενων τοπικών εκλογών, εφόσον ο επικεφαλής υποψήφιος είναι το ίδιο πρόσωπο.

Ο δήμαρχος, αμέσως με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, συγκαλεί σύσκεψη με τους επικεφαλής των συνδυασμών υποψήφιους δημάρχους ή υποψήφιους περιφερειάρχες ή τους εκπροσώπους τους προκειμένου να κατανεμηθούν και να προσδιοριστούν οι χώροι. Εφόσον δε συμφωνήσουν, το Δημοτικό Συμβούλιο καθορίζει από μόνο τους τους χώρους αναλογικά και επί ίσοις όροις.

Η προβολή των συνδυασμών στους χώρους που τους διατίθενται, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, γίνεται σε μόνιμα και σταθερά πλαίσια, ενώ απαγορεύεται η επικόλληση εντύπων σε κάθε άλλο χώρο. Απαγορεύεται επίσης η ανάρτηση αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Είναι προφανές ότι παραμένουν οι φραγμοί στην έκφραση των μικρότερων συνδυασμών που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα να προβάλλουν τις απόψεις τους με άλλους τρόπους, όπως μέσα από τα ΜΜΕ και καλούνται να περιοριστούν στα λιγοστά τετραγωνικά μέτρα που τους διατίθενται.

ΜΕΤΑΔΗΜΟΤΕΥΣΕΙΣ
Λήγει η προθεσμία στις 31 Αυγούστου

Eurokinissi

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 14 Νοέμβρη 2010 ΟΛΟΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ.

Δε θα υπάρχουν κάλπες για ετεροδημότες όπως γίνεται στις βουλευτικές εκλογές. Δε θα υπάρξουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών. Πολύ απλά, αν κάποιος που διαμένει στην Αθήνα αλλά είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα ψηφίσει στη Θεσσαλονίκη, άσχετα εάν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ψήφισε στον τόπο κατοικίας του ως ετεροδημότης.

Αν κάποιοι επιθυμούν να ψηφίσουν στο δήμο διαμονής τους (εφόσον είναι διαφορετικός από το δήμο που είναι γραμμένοι) πρέπει να κάνουν μεταδημότευση μέχρι τις 31/8/2010.

1. Διαμένουν τουλάχιστον επί μια διετία ή

2. Είναι δημότης ο άλλος σύζυγος ή

3. Ηταν δημότες πριν από το γάμο σε περίπτωση λύσης αυτού ή

4. Ηταν αρχικά δημότες οι ίδιοι ή οι γονείς τους, δυνατότητα όμως που παρέχεται για μια μόνο φορά.

Επισημαίνεται ότι:

Μέχρι την ίδια ημερομηνία 31/8/2010 πρέπει να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους:

  • Οι Ευρωπαίοι από τις άλλες 26 χώρες της ΕΕ που μένουν στην Ελλάδα και
  • Οι ομογενείς και υπήκοοι τρίτων χωρών που νόμιμα διαμένουν στην Ελλάδα και πληρούν τις αντίστοιχες διατάξεις.
  • Για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να γίνει με την προσκόμιση: α) Διαβατηρίου ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και β) υπεύθυνη δήλωση για τον τόπο κατοικίας.
Αλήθειες και ψέματα - Καλλικράτης

-- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας;

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με το σχέδιο «Καλλικράτης» υποστηρίζει ότι η ανάληψη της ευθύνης από την Τοπική Διοίκηση της Υγείας και της Πρόνοιας θα έχει δήθεν οφέλη για τους δημότες. Η «αποκέντρωση» όμως των αρμοδιοτήτων για την Υγεία και Πρόνοια στην Τοπική Διοίκηση και την περιφέρεια δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αντίθετα υλοποιεί το συνολικότερο αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Εντάσσεται στις αναγκαίες για το κεφάλαιο αναδιαρθρώσεις στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, η «αποκέντρωση» των αρμοδιοτήτων Υγείας - Πρόνοιας αποτελεί μέσο για την παραπέρα δραστική μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την Υγεία - Πρόνοια με μεταφορά της οικονομικής επιβάρυνσης στους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω ιδιωτικών πληρωμών, δημοτικής φορολογίας και από τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι μέρος του σχεδιασμού για την υλοποίηση των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση που φέρνει το μνημόνιο και το σχετικό νομοσχέδιο.

Επίσης, στοχεύει στη μεταφορά της ευθύνης ανάπτυξης και λειτουργίας των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και Πρόνοιας από το κράτος σε διάφορους φορείς, που συνιστούν τα λεγόμενα «δίκτυα ΠΦΥ και αλληλεγγύης». Σε αυτά, περιλαμβάνονται δημοτικά ιατρεία, ΜΚΟ, τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων, η εταιρική κοινωνική ευθύνη και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκουν χώρο για επέκταση και ενδυνάμωση της δράσης τους.

Ο σχεδιασμός της «αποκέντρωσης» αφορά και τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Παρότι, σε πρώτη φάση, από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» δεν γίνεται αναφορά για μεταφορά νοσοκομείων είναι γνωστή η πρόθεση και πολιτική και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σχετικά με την ανάγκη τα δημόσια νοσοκομεία να «αποκεντρωθούν» στις περιφέρειες και να λειτουργούν ως «αυτόνομες οικονομικές μονάδες», με δικούς τους πόρους, σε κοινό πλαίσιο με τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά και ανταγωνιστικά κριτήρια. Επίσης, στην κατεύθυνση της «περιφερειακής ανάπτυξης», υπάρχει προσανατολισμός για την επιχειρηματική σύμπραξη Δήμων, με ξενοδόχους και διάφορους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, με στόχο την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας.

Τα μέτρα αυτά οδηγούν στην ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, στον κατακερματισμό των υπηρεσιών τους και στην ακόμη μεγαλύτερη όξυνση της ανισόμετρης ανάπτυξης των υπηρεσιών μέσα και ανάμεσα στις περιοχές της χώρας.

Η ανάπτυξη και λειτουργία των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας θα εξαρτάται κύρια από την επιχειρηματική ικανότητα των δήμων και περιφερειών, το μέγεθος και την κοινωνικοοικονομική σύνθεσή τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κατηγοριοποιούνται τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες σε καλές, μέτριες και υποτυπώδεις ως προς την επάρκεια και το επίπεδο των υποδομών, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τις ερευνητικές τους δυνατότητες κ.ά. Θα διαφοροποιούνται, όπως ακριβώς και άλλες επιχειρήσεις (π.χ. τριών ή τεσσάρων αστέρων ξενοδοχεία) και οι εργαζόμενοι ανάλογα με την οικονομική και ασφαλιστική τους κατάσταση θα υποχρεώνονται να κατευθύνονται στα αντίστοιχης κατηγορίας νοσοκομεία ή υπηρεσίες ΠΦΥ.

Η Τοπική Διοίκηση με την «αποκέντρωση» αναλαμβάνει το ρόλο διαχειριστή της ακραίας φτώχειας, των προβλημάτων των πιο εξαθλιωμένων τμημάτων του πληθυσμού που τα ονομάζουν «ευπαθείς ομάδες», των επιπτώσεων από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και γενικότερα την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Συμβάλλει στην προσπάθεια να υποβιβαστούν οι λαϊκές ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας στο επίπεδο του φτωχοκομείου. Τα «κοινωνικά» φαρμακεία και παντοπωλεία είναι ένα δείγμα αυτής της «φιλανθρωπίας». Αυτό είναι το περιεχόμενο του «κράτους πρόνοιας» που θα υπηρετήσει και η Τοπική Διοίκηση.

ΝΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα στον Αστακό

Ημερίδα, με θέμα «Πλατυγιάλι: Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον;» διοργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 22 Αυγούστου, στις 10.30 π.μ. στο δημαρχείο Αστακού, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του Κόμματος. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Καραθανασόπουλος και ο βουλευτής του ΚΚΕ, υποψήφιος δήμαρχος Ακτίου - Βόνιτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Μωραΐτης.

Συγκέντρωση στο Καρπενήσι

Σε συγκέντρωση της ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ, στο Καρπενήσι, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τη μάχη των τοπικών εκλογών, θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα Πέμπτη, 19 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Συγκέντρωση διοργανώνει αύριο Παρασκευή, 20 Αυγούστου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην πλατεία Μαντουδίου, όπου θα μιλήσουν η Σοφία Ντούρου, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας και ο Στάθης Λιαγκάκης, υποψήφιος δήμαρχος του δήμου Κηρέως - Νηλέως - Ελυμνίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ