ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εθελοντισμός» στον καπιταλισμό σημαίνει απλήρωτη δουλειά

Εναν κατάλογο με 92 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, σε όλη τη χώρα, που θα είναι ανοιχτά(;) το βράδυ της πανσελήνου στις 24/8 δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού, μία μέρα μετά την άδοξη κατάληξη της συνάντησης μεταξύ του υφυπουργού, Γ. Νικητιάδη, με το σωματείο των αρχαιοφυλάκων. Θυμίζουμε ότι οι δύο πλευρές δε συμφώνησαν στο ύψος του μεροκάματου για εκείνη τη μέρα, με το ΥΠΠΟ-Τ να «ξεσπαθώνει» κατά των αρχαιοφυλάκων επιρρίπτοντας την ευθύνη σε αυτούς για τους χώρους που δε θα είναι ανοιχτοί, ενώ οι αρχαιοφύλακες δηλώνουν ότι «εθελοντικές» πανσέληνοι δεν πρόκειται να υπάρξουν. Διότι το υπουργείο, πριν φτάσει να συζητάει για το μεροκάματο, ήθελε τους εργαζόμενους να δουλέψουν απλήρωτοι - διά του «εθελοντισμού» - εκείνη τη μέρα!

Αυτή είναι και η ουσία της υπόθεσης. Οχι αν θα ανοίξουν μέχρι τη 1 το πρωί οι αρχαιολογικοί χώροι με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο και πόσοι θα είναι αυτοί, ούτε το ύψος του μεροκάματου. Αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει από το «παράθυρο» το ιδεολόγημα του «εθελοντισμού», δηλαδή της απλήρωτης εργασίας, επιδιώκοντας μάλιστα να στρέψει τμήματα του λαού εναντίον άλλων τμημάτων του που αρνούνται να υποταχθούν σε αυτή την επικίνδυνη λογική. Διότι δεν είναι μόνο η απλήρωτη δουλειά, αλλά και τα «παρελκόμενά» της, όπως εμβάθυνση της αποδιάρθρωσης των συλλογικών συμβάσεων, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και ιδεολογική χειραγώγηση, αφού η αστική εκδοχή του «εθελοντισμού» επιχειρεί να μετακυλήσει τις «λύσεις» των προβλημάτων, που ο καπιταλισμός προκαλεί, στα ίδια του τα θύματα: Την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτό πρέπει να έχουν ξεκάθαρο στο μυαλό τους όχι μόνο οι αρχαιοφύλακες, αλλά το σύνολο των εργαζομένων στον πολιτισμό και γενικότερα.

Θεατρικές και μουσικές διαδρομές

Στο αμφιθέατρο Σίβηρης στη Χαλκιδική, σήμερα το «Αμφι-Θέατρο» Σπύρου Α. Ευαγγελάτου παρουσιάζει τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή. Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης, σκηνοθεσία Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, σκηνικά - κοστούμια Γιώργος Πάτσας, μουσική Γιάννης Αναστασόπουλος. Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Αρβανίτης, Μάνος Βακούσης, Θανάσης Κουρλαμπάς κ.ά. Στον ίδιο χώρο στις 25/8 φιλοξενείται μια από τις πιο επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις των τελευταίων χρόνων, «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη με το θίασο της Αννας Βαγενά. Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Αννα Βαγενά. Σκηνικά: Γιάννης Βάμβουρας. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν: Αννα Βαγενά, Δημήτρης Πατσής, Θανάσης Σαράντος, Ηλιάνα Αραβή. Ακολουθεί (28/8) η κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα «Ο αλχημιστής» του Πάολο Κοέλιο και το μπουλβάρ «It Had to Be You», με τίτλο: «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο έχει πάρει πολύ κόσμο στον λαιμό του...». Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ρήγας. Σκηνικά: Λία Ασβεστά. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Ενδυματολόγος Μαρία Καραπούλιου. Παίζουν: Εβελίνα Παπούλια, Αλέξανδρος Ρήγας.

Στις 26/8 (9μ.μ.) στο Θέατρο Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών στα Ιωάννινα και στις 27/8 (9μ.μ.) στο Χοροθέατρο Νταμάρι του Δήμου Πέτα Αρτας, θα δώσει συναυλία ο Μάριος Φραγκούλης. Θα ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, καθώς επίσης τραγούδια από τη Μεσόγειο, αλλά και του διεθνούς ρεπερτορίου. Στη συναυλία συμπράττουν επί σκηνής ο νέος τραγουδιστής Γιώργος Περρής και μια νέα φωνή, η Αννα Λινάρδου.

Στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη (3/9) συνεχίζει το μουσικό του ταξίδι, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Στο πλαίσιο της περιοδείας του με τίτλο «Solo», ο ιδιαίτερος ερμηνευτής και τραγουδοποιός, παίζοντας ακουστικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα, δημιουργεί ηχητικά τοπία, μέσα στα οποία λειτουργούν τα τραγούδια, υπενθυμίζοντας έτσι ότι το μοναχικό γίνεται συλλογικό. Το πρόγραμμα αποτελείται από τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας, αλλά κι από κάποιες διασκευές - έκπληξη, συχνά και για τον ίδιο, αφού η κάθε εμφάνισή του επί σκηνής, εμπεριέχει και τον αυτοσχεδιασμό.

Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου

Με τη συμμετοχή έξι θεατρικών ομάδων που επιλέχθηκαν από δεκάδες αιτήσεις συμμετοχής, και δύο εκτός συναγωνισμού, πραγματοποιείται (29/8 - 5/9) το 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας, στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους και στους επισκέπτες της ακριτικής πόλης να μετέχουν σε ένα ποικίλο πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων, κάθε βράδυ στις 9.

Τα τιμώμενα πρόσωπα του φετινού φεστιβάλ είναι οι ηθοποιοί Γιάννης Βογιατζής και Σμάρω Στεφανίδου που θα παραβρεθούν και θα τιμηθούν από τους διοργανωτές για την πολύχρονη και πολυποίκιλη προσφορά τους. Το Φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και την Κριτική Επιτροπή αποτελούν: Ακης Δήμου, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Ντίνα Κώνστα, Ειρήνη Μουντράκη, Αγλαΐα Παππά, Σοφία Φιλιππίδου. Παρουσιαστής ο Αλέξης Κωστάλας.

Το Πρόγραμμα έχει ως εξής: 29/8: Θεατρική παράσταση εκτός συναγωνισμού από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας «Διόνυσος» με το έργο του Eric Idle «Βγάλ' τον υπουργό απ' την πρίζα» σε μετάφραση-διασκευή Θ. Παπαθανασίου - Μ. Ρέππα. Τιμητικό αφιέρωμα στον ηθοποιό Γιάννη Βογιατζή. 30/8: Καλλιτεχνικό σωματείο «Οι αθεράπευτοι» Ιωαννίνων, με το έργο «Ο άνθρωπος, το κτήνος και η Αρετή» του Λουίτζι Πιραντέλο, σε ελεύθερη απόδοση Δημήτρη Παππά. 31/8: Εδεσσαϊκό Θέατρο, «Ο Προεστός του χωριού» του Σπυρίδωνα Περεσιάδη. 1/9: Θεατρική ομάδα «Εξ αμάξης» Θεσσαλονίκης με τη «Φαύστα» του Μποστ. 2/9: Θεατρική ομάδα Σάμου: «Καλιφόρνια Ντρίμιν» του Βασίλη Κατσικονούρη. 3/9: Θεατρικό εργαστήρι δήμου Ρέντη «ΡΕΝΔΙΑ ΛΕΞΙΣ» με το «Το Διπλανό Κρεβάτι» του Μανόλη Κορρέ. 4/9: Θεατρική ομάδα δήμου Πυλαίας, «Ενα καπέλο από ψάθα Ιταλίας» του Ευγένιου Λαμπίς σε μετάφραση Μαριάννας Κάλμπαρη. Η αυλαία πέφτει με τη θεατρική παράσταση εκτός συναγωνισμού από τη Θεατρική Ομάδα «Τα Δίδυμα Τείχη» Διδυμοτείχου, σε συνεργασία με το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας «Διόνυσος», με το έργο «...του Νεκρού Αδερφού», σύγχρονη δραματοποίηση του δημοτικού τραγουδιού. Τιμητικό Αφιέρωμα στην ηθοποιό Σμάρω Στεφανίδου. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων και απονομή των Βραβείων.

Ζωγραφική και γλυπτική

Εργο του Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη
Εργο του Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη
«Το κουτί της Πανδώρας» ταξιδεύει (1-7/9) στην Υδρα (Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη) και εμπνέει τη ζωγραφική και γλυπτική δημιουργία εικαστικών καλλιτεχνών (Μουρτζίνη Μ. Δήμητρα, Μπογδάνου Ειρήνη, Παπουλή - Δημητροπούλου Ευδοκία, Pennisi Paul, Τράγκα Δημήτρη).

Χριστόφορος Μπαλαμπανίδης και Διονύσης Ματαράγκας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν την εικαστική τους δημιουργία στην έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 28/8 στην γκαλερί «Kapopoulos Fine Arts» στη Μύκονο. Οι δύο καλλιτέχνες προσεγγίζουν διαφορετικά το ίδιο θέμα, τα πλοία, που στέκουν αραγμένα στο αραξοβόλι ή είναι δεμένα σε λιμάνια με τα σημάδια πάνω τους από το πέρασμα του χρόνου. Διάρκεια έως 5/9.

Εως τις 3/10 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας (Δραγούμη 37, παραλία Ελευσίνας, φιλοξενείται η εικαστική έκθεση, «Ερυσίχθων, σύγχρονη ανάγνωση του μύθου». Συμμετέχουν οι: Ηώ Αγγελή, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Ελενα Ακύλα, Πέτρος Βρέλλης, Μαρία Γιαννακάκη, Ειρήνη Γκόνου, Αλεξία Καραβέλα, Κωνσταντίνα Κατρακάζου, Μάνος Κάτσαρης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Χάρης Κοντοσφύρης, Αφροδίτη Λίτη, Ανδρέας Λόλης, Θανάσης Μακρής, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Καλλιρρόη Μαρούδα, Βένια Μπεχράκη, Ειρήνη Ολυμπίου, Μίλτος Παντελιάς, Κώστας Παπανικολάου, Απόστολος Χαντζαράς κ.ά.

Συνεχίζεται στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου της Σίφνου η έκθεση «Νέα Αποκτήματα 1992-2009. Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, Παραστατική Τέχνη». Πρόκειται για τριάντα έργα από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, που όλα αποκτήθηκαν τα τελευταία 17 χρόνια. Ανάμεσά τους δημιουργίες των: Δημήτρη Μυταρά, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Δανιήλ, Γιώργου Μαυροΐδη, Μιχάλη Μανουσάκη, Γιώργου Ρόρρη, Μιχάλη Μαδένη, Νίκου Σαχίνη κ.ά. «Παρών» στην έκθεση, δίνουν και έργα γλυπτικής του Γιάννη Αβραμίδη, της Φρόσως Ευθυμιάδη-Μενεγάκη και του Χρήστου Καπράλου. Επιμέλεια: Λίνα Τσίκουτα. Διάρκεια έως 31/8. Ωρες λειτουργίας: 7μ.μ. - 11μ.μ.

Μουσικό πρόγραμμα με ρωσικά τραγούδια, θα ερμηνεύσει στις 23/8 (9.30μ.μ.) το Χορωδιακό Σύνολο «Καλίνκα» στην κεντρική πλατεία Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Το μουσικό σχήμα «Καλίνκα», σε επιμέλεια του Χρόνη Νότα, θα παρουσιάσει γνωστά ρωσικά τραγούδια. Ερμηνεύουν οι σοπράνο: Ανίλα Τέλη, Βάσκα Ποζίδου, Φανή Ελευθερίου και ο βαρύτονος Χρόνης Νότα, όλοι τραγουδιστές της «όπερας δωματίου Β. Ελλάδος». Παίζουν οι μουσικοί: Θεόδωρος Καλιφατίδης, Γεώργιος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Μυλωνάς, Ιωάννης Γιαταγαντζίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ