ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
Νέες προκλητικές αξιώσεις από τον ΣΕΒ

Καθαρό τοπίο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγαλοβιομηχάνων. Απαγορεύουν ακόμη και την απλή «αίτηση» για τις μικρές επιχειρήσεις, με πρόσχημα τις καθυστερήσεις και το... διοικητικό βάρος

Πακτωλό από κρατικό χρήμα, φοροελαφρύνσεις, κάθε είδους διευκολύνσεις ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι οι βιομήχανοι τόσο μέσω του νέου «βελτιωμένου» λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου όσο και των κονδυλίων που προβλέπονται στο ΕΣΠΑ (2007 - 2013).

Ενόψει της κατάθεσης και ψήφισης του νέου «επενδυτικού νόμου» οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ αξιώνουν την καθιέρωση απόλυτα ξεκάθαρου πλαισίου, τέτοιου που να αποκλείει κάθε δυνατότητα πρόσβασης μικρότερων επιχειρήσεων στα σχετικά κονδύλια και τον κρατικό κορβανά, την επιτάχυνση των διαδικασιών, ακόμη περισσότερες φοροαπαλλαγές, τις οποίες και φαίνεται να προτιμούν πολύ περισσότερο από την άμεση κρατική ενίσχυση και επιδότηση. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό ότι τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια στα χαρτοφυλάκιά τους είναι υπεραρκετά για τις επενδύσεις που έχουν στα υπόψη τους και ακόμη ότι αυτό που κύρια τους ενδιαφέρει είναι και η μελλοντική φοροαπαλλαγή τους, η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους στις «αγορές». Και βέβαια απόλυτα καλοδεχούμενες για τους ίδιους είναι και οι άμεσες κρατικές ενισχύσεις των «επενδύσεων», με την προϋπόθεση ότι στη μοιρασιά της πίτας απολύτως καμία δουλειά δε θα έχουν οι μικρές επιχειρήσεις, που, κατά τον ΣΕΒ, θα επιβάρυναν τη διαδικασία, θα έφερναν «καθυστερήσεις», «γραφειοκρατικό κόστος» κ.ο.κ...

Αυτά τα τρωκτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου με το υπόμνημα που κατάθεσαν στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχουν και το θράσος να υπερθεματίζουν για την «ταχεία μείωση της κρατικής κυριαρχίας και του παρεμβατισμού», για την «απελευθέρωση όλων των αγορών», κ.ά.

Χτες επανήλθαν με επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο, που υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, με την οποία αξιώνουν:

  • «Την απεμπλοκή από τις διαδικασίες του νέου αναπτυξιακού νόμου των επενδυτικών προτάσεων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων». Και αυτό όχι γιατί οι τέτοιες προτάσεις θα είχαν κάποια ιδιαίτερη τύχη αλλά γιατί, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, θα «οδηγήσει επενδυτές και υπηρεσίες σε δυσανάλογα υψηλό γραφειοκρατικό και διαδικαστικό φόρτο, γεγονός που συνεπάγεται κόστος αλλά και καθυστερήσεις»! Αντί για τον «αναπτυξιακό νόμο» δείχνουν για τις μικρές επιχειρήσεις άλλους δρόμους, δηλαδή να μην τους έχουν ούτε καν στα πόδια τους...
  • Αξιώνουν ρυθμίσεις για την «ενθάρρυνση του προσανατολισμού των επενδυτών προς το κίνητρο της ισοδύναμης φορολογικής απαλλαγής», δηλαδή για αντίστοιχη κρατική επιδότηση μέσω της φορολογικής απαλλαγής τους!
  • Κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του ΣΕΒ και των μεγαλοεπιχειρηματιών που εκπροσωπεί είναι και τα «επιθυμητά χαρακτηριστικά για την επιλεξιμότητα ενίσχυσης επενδύσεων με την παροχή ισοδύναμης φορολογικής απαλλαγής». Σε αυτά αραδιάζουν: Εξαγωγές, αναγνωρισιμότητα του προϊόντος, καινοτομία, προστασία περιβάλλοντος - ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακόμη και τη μεταφορά δραστηριοτήτων τους από το εξωτερικό!
  • Συνοπτικές, συμβολικού χαρακτήρα, «διαδικασίες» για την έγκριση των επιχειρηματικών πλάνων τους και των κρατικών ενισχύσεων.
Πακτωλός

Ο ΣΕΒ με το υπόμνημά του προς την κυβέρνηση κάνει μια ορισμένη κριτική προς το υπουργείο Οικονομίας για τους χαμηλούς, για την ώρα, ρυθμούς εκταμίευσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Από το συγκεκριμένο πλαίσιο μέχρι και το 2015 που θα τρέχουν τα σχετικά προγράμματα οι μεγαλοβιομήχανοι έχουν για φάγωμα ακόμη 21,5 δισ. ευρώ και μόνο από τα ευρωενωσιακά κονδύλια, χώρια δηλαδή τις ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο μνημόνιο με την τρόικα δεσμεύεται να επιταχύνει. Ακόμη από τον προηγούμενο «αναπτυξιακό νόμο» ήδη έχουν εγκριθεί και ετοιμάζουν για μοιρασιά ακόμη 8,8 δισ. ευρώ, χώρια τα ποσά που θα τους μοιράσουν μέσω του νέου νόμου.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Υψηλή κερδοφορία και το πρώτο εξάμηνο του 2010

Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν, αν και μειωμένα για συγκυριακούς λόγους, τα κέρδη του ομίλου των ΕΛΠΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν χτες τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του πρώτου εξαμήνου του χρόνου διαμορφώθηκαν σε 306 εκατ. ευρώ έναντι 236 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 103 εκατ. ευρώ από 121 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009. Οι «απώλειες» που εμφανίζονται στα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, αποδίδονται σε συγκυριακούς λόγους. Συγκεκριμένα, στην έκτακτη εισφορά φόρων επί των καθαρών κερδών του 2009 κατά 33 εκατ. ευρώ (26 εκατ. ευρώ για τον όμιλο ΕΛΠΕ , κατά 7 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή του ομίλου στη ΔΕΠΑ), στην αποτίμηση των αποθεμάτων και στις συναλλαγματικές διαφορές από την αποτίμηση των δανείων σε δολάρια κατά 66 εκατ. ευρώ, που οφείλονται στην ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ στο τέλος του εξαμήνου.

  • Σε 22,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα μικτά κέρδη της «ΕΛΙΝΟΪΛ» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 398 εκατ. ευρώ έναντι 321,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009, λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, ενώ ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 9,8%.
ΓΣΕΒΕΕ
«Σε ορθή κατεύθυνση» ο αναπτυξιακός νόμος

Τη στήριξή της στην κυβέρνηση εκφράζει με αφορμή τον αναπτυξιακό νόμο η πλειοψηφία της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Στην επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τις προτάσεις της για το νομοσχέδιο εμφανίζεται να ευλογεί την κυβερνητική πολιτική εκτιμώντας πως στη συγκυρία στην οποία κατατίθεται «οι ιδιωτικές επενδύσεις από μεγάλες, μεσαίες, μικρές επιχειρήσεις, παλιές και νέες είναι κλειδί για τη στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα σήμερα που κάθε δημοσιονομική αστοχία οδηγείται σε περικοπές και περιορισμούς του ΠΔΕ». Βρίσκει ότι το νομοσχέδιο «κινείται σε ορθή κατεύθυνση», ενώ καταλήγει πως «ωστόσο, είναι σαφές ότι πρόκειται απλά για επενδυτικό νόμο και όχι αναπτυξιακό αφού το αναπτυξιακό ζήτημα είναι ευρύτερο».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τεράστιες ζημιές από το «πράσινο σκουλήκι»

Περιοδεία του βουλευτή του Κόμματος Αγγελου Τζέκη

Τις τεράστιες ζημιές, που έχουν υποστεί οι βαμβακοπαραγωγοί στην Κεντρική Μακεδονία από την προσβολή των καλλιεργειών τους από το πράσινο σκουλήκι, διαπίστωσε στη διάρκεια επίσκεψής τους στα Κίμυνα Θεσσαλονίκης η αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη. Στην περιοχή, παρά τα απανωτά και δαπανηρά ραντίσματα των βαμβακοπαραγωγών οι καλλιέργειες στα περισσότερα χωράφια έχουν υποστεί ζημίες πάνω από το 50%.

Στη συνάντηση που έγινε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κυμίνων οι αγροτοσυνδικαλιστές διαμαρτυρήθηκαν ακόμη για τις χαμηλές τιμές παραγωγού, ιδιαίτερα του ρυζιού που και φέτος, όπως φαίνεται, θα αγοραστεί από τους εμποροβιομήχανους σε εξευτελιστικές τιμές.

Επίσης, εκφράστηκε από τους παραγωγούς η αγανάκτησή τους για την συνεχιζόμενη συρρίκνωση της παραγωγής και του εισοδήματός τους, τη διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και τον κίνδυνο να μην πάρουν οι αγρότες τη συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι, καθώς απαιτείται κατώτερο πλαφόν κλπ.

Η αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στην Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που υπογράφεται από τους βουλευτές της περιοχής και με την οποία ερωτάται η κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει για να καλύψει την τεράστια ζημιά στις βαμβακοκαλλιέργειες της περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και για να ασφαλίσει πλήρως τη φυτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους. Επίσης, ζητείται να δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση και στις περιπτώσεις που δεν έχει «πιαστεί» το πλαφόν εξαιτίας του πράσινου σκουληκιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ