Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
Νέες προκλητικές αξιώσεις από τον ΣΕΒ

Καθαρό τοπίο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγαλοβιομηχάνων. Απαγορεύουν ακόμη και την απλή «αίτηση» για τις μικρές επιχειρήσεις, με πρόσχημα τις καθυστερήσεις και το... διοικητικό βάρος

Πακτωλό από κρατικό χρήμα, φοροελαφρύνσεις, κάθε είδους διευκολύνσεις ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι οι βιομήχανοι τόσο μέσω του νέου «βελτιωμένου» λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου όσο και των κονδυλίων που προβλέπονται στο ΕΣΠΑ (2007 - 2013).

Ενόψει της κατάθεσης και ψήφισης του νέου «επενδυτικού νόμου» οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ αξιώνουν την καθιέρωση απόλυτα ξεκάθαρου πλαισίου, τέτοιου που να αποκλείει κάθε δυνατότητα πρόσβασης μικρότερων επιχειρήσεων στα σχετικά κονδύλια και τον κρατικό κορβανά, την επιτάχυνση των διαδικασιών, ακόμη περισσότερες φοροαπαλλαγές, τις οποίες και φαίνεται να προτιμούν πολύ περισσότερο από την άμεση κρατική ενίσχυση και επιδότηση. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό ότι τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια στα χαρτοφυλάκιά τους είναι υπεραρκετά για τις επενδύσεις που έχουν στα υπόψη τους και ακόμη ότι αυτό που κύρια τους ενδιαφέρει είναι και η μελλοντική φοροαπαλλαγή τους, η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους στις «αγορές». Και βέβαια απόλυτα καλοδεχούμενες για τους ίδιους είναι και οι άμεσες κρατικές ενισχύσεις των «επενδύσεων», με την προϋπόθεση ότι στη μοιρασιά της πίτας απολύτως καμία δουλειά δε θα έχουν οι μικρές επιχειρήσεις, που, κατά τον ΣΕΒ, θα επιβάρυναν τη διαδικασία, θα έφερναν «καθυστερήσεις», «γραφειοκρατικό κόστος» κ.ο.κ...

Αυτά τα τρωκτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου με το υπόμνημα που κατάθεσαν στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχουν και το θράσος να υπερθεματίζουν για την «ταχεία μείωση της κρατικής κυριαρχίας και του παρεμβατισμού», για την «απελευθέρωση όλων των αγορών», κ.ά.

Χτες επανήλθαν με επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο, που υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, με την οποία αξιώνουν:

  • «Την απεμπλοκή από τις διαδικασίες του νέου αναπτυξιακού νόμου των επενδυτικών προτάσεων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων». Και αυτό όχι γιατί οι τέτοιες προτάσεις θα είχαν κάποια ιδιαίτερη τύχη αλλά γιατί, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, θα «οδηγήσει επενδυτές και υπηρεσίες σε δυσανάλογα υψηλό γραφειοκρατικό και διαδικαστικό φόρτο, γεγονός που συνεπάγεται κόστος αλλά και καθυστερήσεις»! Αντί για τον «αναπτυξιακό νόμο» δείχνουν για τις μικρές επιχειρήσεις άλλους δρόμους, δηλαδή να μην τους έχουν ούτε καν στα πόδια τους...
  • Αξιώνουν ρυθμίσεις για την «ενθάρρυνση του προσανατολισμού των επενδυτών προς το κίνητρο της ισοδύναμης φορολογικής απαλλαγής», δηλαδή για αντίστοιχη κρατική επιδότηση μέσω της φορολογικής απαλλαγής τους!
  • Κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του ΣΕΒ και των μεγαλοεπιχειρηματιών που εκπροσωπεί είναι και τα «επιθυμητά χαρακτηριστικά για την επιλεξιμότητα ενίσχυσης επενδύσεων με την παροχή ισοδύναμης φορολογικής απαλλαγής». Σε αυτά αραδιάζουν: Εξαγωγές, αναγνωρισιμότητα του προϊόντος, καινοτομία, προστασία περιβάλλοντος - ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακόμη και τη μεταφορά δραστηριοτήτων τους από το εξωτερικό!
  • Συνοπτικές, συμβολικού χαρακτήρα, «διαδικασίες» για την έγκριση των επιχειρηματικών πλάνων τους και των κρατικών ενισχύσεων.
Πακτωλός

Ο ΣΕΒ με το υπόμνημά του προς την κυβέρνηση κάνει μια ορισμένη κριτική προς το υπουργείο Οικονομίας για τους χαμηλούς, για την ώρα, ρυθμούς εκταμίευσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Από το συγκεκριμένο πλαίσιο μέχρι και το 2015 που θα τρέχουν τα σχετικά προγράμματα οι μεγαλοβιομήχανοι έχουν για φάγωμα ακόμη 21,5 δισ. ευρώ και μόνο από τα ευρωενωσιακά κονδύλια, χώρια δηλαδή τις ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στο μνημόνιο με την τρόικα δεσμεύεται να επιταχύνει. Ακόμη από τον προηγούμενο «αναπτυξιακό νόμο» ήδη έχουν εγκριθεί και ετοιμάζουν για μοιρασιά ακόμη 8,8 δισ. ευρώ, χώρια τα ποσά που θα τους μοιράσουν μέσω του νέου νόμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κουίζ για ...δυνατούς λύτες(2022-02-05 00:00:00.0)
Καμιά προσδοκία από την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων(2022-01-20 00:00:00.0)
«Λεφτά υπάρχουν» για το κεφάλαιο(2021-11-05 00:00:00.0)
Ροδοπέταλα(2018-07-31 00:00:00.0)
Σχέδιο προσέλκυσης κερδοφόρων επενδύσεων με «κράχτη» την αντιλαϊκή πολιτική(2017-05-20 00:00:00.0)
«Υποδείξεις» για τη διάρθρωση των νέων κρατικών προνομίων και «διευκολύνσεων»(2016-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ