ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Μέτρα καταστολής για να ανοίξει χώρος στις μπίζνες

Πατώντας στα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της, προωθεί σχεδιασμούς ενάντια στους μετανάστες και το λαϊκό κίνημα

Την ένταση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών σχεδιάζει η κυβέρνηση (φωτ. από παλιότερη αστυνομική επιχείρηση στο κέντρο της πόλης)

Eurokinissi

Την ένταση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών σχεδιάζει η κυβέρνηση (φωτ. από παλιότερη αστυνομική επιχείρηση στο κέντρο της πόλης)
Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη λεγόμενη προστασία του «ιστορικού κέντρου», συζήτησε χτες το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, με εισήγηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Δίνοντας το στίγμα, ο πρωθυπουργός επισήμανε εισηγητικά ότι η Αθήνα πρέπει να γίνει «πιλότος» σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κράτους για τα κοινωνικά προβλήματα. Το κέντρο της πρωτεύουσας, τόνισε χαρακτηριστικά, «πρέπει να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό».

Πίσω από τις κυβερνητικές εξαγγελίες κρύβεται η επιδίωξη μεγάλων οικονομικών συμφερόντων να πατήσουν πάνω στα υπαρκτά προβλήματα που γεννάει η πολιτική τους και να «ξεκαθαρίσουν» το κέντρο της Αθήνας, όπως και άλλες περιοχές, με στόχο να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δράση. Με το ίδιο όχημα, η κυβέρνηση προωθεί και την «αποστείρωση» του κέντρου από κάθε εργατική κινητοποίηση, σε μια προσπάθεια να επιβάλει γενικευμένο σιωπητήριο στους εργαζόμενους και το λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγησή του ο υπουργός έκανε λόγο για «εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα» με κεντρικότερο αυτών, την «αύξηση της παραβατικότητας». Μάλιστα, παρουσίασε το Πόρισμα της Επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα της «αποκατάστασης της εικόνας του ιστορικού κέντρου» και στάθηκε στις ειδικές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ., που ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου και όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, «στοχεύουν στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών, της πορνείας» κ.ά.

Χαρακτηριστικό του πορίσματος είναι οι αναφορές του σε σχέδιο τριών σημείων, άμεσης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης δράσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σημαντικότερα σημεία του είναι η δημιουργία ενός αστυνομικού σώματος ήπιας καταστολής, που θα ασχολείται αποκλειστικά με το κέντρο της Αθήνας και θα συνεργάζεται ή ακόμα και θα έχει στο δυναμικό του αλλοδαπούς.

Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη καταπολέμησης του παραεμπορίου - συνέχιση δηλαδή των δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. με άλλους φορείς πάνω σε αυτόν τον τομέα - αλλά και εντατικοποίηση των επιχειρήσεων του δήμου (με τη συνδρομή της Αστυνομίας) στις επιχειρήσεις - «σκούπα» που πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική, με πρόσχημα τον καθαρισμό κτιρίων στα οποία στοιβάζονται οι μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες.

Ολα τα παραπάνω, εν μέσω καλοκαιριού, δείχνουν το στόχο που υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης για μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο. Αλλωστε, βασικός σκοπός είναι η συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία στηρίχθηκε στις αποφάσεις της ΕΕ για το μεταναστευτικό ζήτημα. Δεν είναι τυχαίο πως οι «ειδικές δράσεις» της ΕΛ.ΑΣ., πάνω στις οποίες στηρίχτηκε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και θριαμβολόγησε για τη μέχρι τώρα παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους, έχουν κύριο στόχο τους μετανάστες.

Σε αυτούς, άλλωστε, χρεώνουν και την αύξηση της εγκληματικότητας, ακόμα όμως και το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών. Κανείς όμως δε μιλά για τα αίτια των δύο φαινομένων. Και δεν είναι θέμα αλλοδαπών η έννοια της κυβέρνησης για την «προστασία του ιστορικού κέντρου». Είναι καθαρό πως βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που θέλουν να «ξεκαθαρίσουν» το κέντρο της Αθήνας και τις άλλες περιοχές, προκειμένου να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση.

Στοχοποιούν τις λαϊκές διαδηλώσεις

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγος έγινε και για την ανάγκη λήψης μέτρων ενάντια στις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Στην ουσία, θέλουν να πάρουν μέτρα για την καταστολή του λαϊκού κινήματος και τον περιορισμό των κινητοποιήσεων και μάλιστα μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης που χτυπιούνται αλύπητα εργατικά δικαιώματα.

Ο ίδιος, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στην παρέμβασή του ανάφερε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε και την υποβάθμιση πολλών εγκαταστάσεων, όπως των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αρα, λοιπόν, χρειάζεται ένα οριζόντιο συλλογικό και συνεκτικό πρόγραμμα», ενώ παράλληλα μίλησε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το τι εννοεί η κυβέρνηση με αυτό είχε κάνει φανερό προ ημερών ο Ισπανός Αρχιτέκτονας και σύμβουλος του πρωθυπουργού Ασεμπίλιο: Το ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και ειδικότερα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για να στηριχτεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Η ουσία παραμένει στο σκοτάδι

Στις 30 του Σεπτέμβρη λήγουν οι εργασίες της επιτροπής

Στο σκοτάδι θα μείνουν - όπως όλα δείχνουν - τα ονόματα της συντριπτικής πλειοψηφίας εκείνων που χρηματίστηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, καθώς πρόθεση της πλειοψηφίας στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες έως τις 30 Σεπτέμβρη.

Με δεδομένη τη συγκάλυψη της ουσίας του σκανδάλου, που δεν είναι άλλη από τις σχέσεις αίματος των πολυεθνικών με τα κόμματά τους, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκης προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι η πλειοψηφία έχει πρόθεση να ασκήσει ουσιαστικές πιέσεις στην πολυεθνική επιχείρηση, μέσω εκκλήσεων για περαιτέρω διώξεις σε στελέχη της.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ανακοίνωσε «πακέτο» πρωτοβουλιών, με τις οποίες υποτίθεται ότι η Siemens θα πιεστεί να παράσχει τα απαραίτητα στοιχεία για τους αποδέκτες του «μαύρου χρήματος». Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται η αίτηση για δικαστική συνδρομή και εξέταση μαρτύρων προς την εισαγγελία του Μονάχου, προκειμένου η επιτροπή να εξετάσει τον πρόεδρο και τα διοικητικά στελέχη της Siemens και να λάβει το αποδεικτικό υλικό από την έρευνα των γερμανικών δικαστικών αρχών.

Επίσης, η επιτροπή απέστειλε πορισματική αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τεντέ, όπου χαρακτηρίζει την υπόθεση της SIEMENS «οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα», ζητώντας συμπληρωματική ποινική δίωξη. Σύμφωνα με τον Σ.Βαλυράκη, οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα συμβάλουν στη μη παραγραφή των αδικημάτων και στη διαμόρφωση ενός κατηγορητηρίου «ιδιαίτερα επιβαρυντικού». Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι διαδικασίες αυτές είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Την επόμενη βδομάδα, στην επιτροπή αναμένεται να καταθέσει ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να κληθεί και ο επιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης. Στην επιτροπή θα καταθέσει επίσης ο Γ. Χριστοφοράκος, χωρίς όμως καμία δέσμευση για την προσκόμιση περισσότερων στοιχείων από όσα έχει ήδη στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη.

Τέλος, ο Σ. Βαλυράκης προϊδέασε χτες για το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής, δηλώνοντας με νόημα ότι «η εξεταστική δε θα ολοκληρώσει αυτό το ζήτημα», στο οποίο «η Δικαιοσύνη πρέπει να προσθέσει στοιχεία».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Κόντρες εντυπώσεων με αιχμή τον Σανιδά

Κόντρες εντυπώσεων σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο, που κάθε άλλο παρά προσέφεραν στην ουσία της υπόθεσης, εκτυλίχτηκαν χτες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, για την υπόθεση των ομολόγων, κατά την εξέταση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης προκλήθηκε ένταση ανάμεσα στο μάρτυρα και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Χρήστο Πρωτόπαππα, τον κατηγόρησαν για έλλειψη πολιτικής βούλησης να καταλογίσει έμμεσα ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, εστιάζοντας στην άρνηση του πρώην εισαγγελέα του ΑΠ να μεταβιβάσει στον ειδικό εφέτη ανακριτή τις εκθέσεις του προϊσταμένου της επιτροπής για τη διερεύνηση του «μαύρου χρήματος» Γ. Ζορμπά.

Ο Γ. Σανιδάς χαρακτήρισε «μη σύννομες» τις εκθέσεις Ζορμπά, τονίζοντας ότι προώθησε το αποδεικτικό υλικό της έρευνας και όχι τις εκθέσεις. Χαρακτήρισε τις εκθέσεις επίσης «σοφίσματα» και «εκθέσεις ιδεών». Από την πλευρά της ΝΔ έγιναν καταγγελίες για προσπάθεια εκφοβισμού του μάρτυρα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας νέα δικομματική ένταση.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής του Β. Νικολαΐδου επέμεινε στο θέμα των καθυστερήσεων στην έρευνα της υπόθεσης, αναρωτώμενη πόσος χρόνος είναι απαραίτητος για τη διερεύνησή της, με δεδομένο ότι έχουν ήδη σπαταληθεί 3 χρόνια.

Ο Γ. Σανιδάς υποστήριξε ότι η υπόθεση εξετάστηκε σε λογικά όρια, χωρίς όμως να δώσει σαφέστερες απαντήσεις. Επίσης - απαντώντας επίσης σε ερώτηση της Β. Νικολαΐδου - ανέφερε ότι δε γνώριζε ότι υπήρχε δυνατότητα δέσμευσης των λογαριασμών του προέδρου της - εμπλεκόμενης στην υπόθεση - «North Asset Managment» στη Βρετανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ