Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Η ουσία παραμένει στο σκοτάδι

Στις 30 του Σεπτέμβρη λήγουν οι εργασίες της επιτροπής

Στο σκοτάδι θα μείνουν - όπως όλα δείχνουν - τα ονόματα της συντριπτικής πλειοψηφίας εκείνων που χρηματίστηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, καθώς πρόθεση της πλειοψηφίας στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες έως τις 30 Σεπτέμβρη.

Με δεδομένη τη συγκάλυψη της ουσίας του σκανδάλου, που δεν είναι άλλη από τις σχέσεις αίματος των πολυεθνικών με τα κόμματά τους, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Βαλυράκης προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι η πλειοψηφία έχει πρόθεση να ασκήσει ουσιαστικές πιέσεις στην πολυεθνική επιχείρηση, μέσω εκκλήσεων για περαιτέρω διώξεις σε στελέχη της.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ανακοίνωσε «πακέτο» πρωτοβουλιών, με τις οποίες υποτίθεται ότι η Siemens θα πιεστεί να παράσχει τα απαραίτητα στοιχεία για τους αποδέκτες του «μαύρου χρήματος». Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται η αίτηση για δικαστική συνδρομή και εξέταση μαρτύρων προς την εισαγγελία του Μονάχου, προκειμένου η επιτροπή να εξετάσει τον πρόεδρο και τα διοικητικά στελέχη της Siemens και να λάβει το αποδεικτικό υλικό από την έρευνα των γερμανικών δικαστικών αρχών.

Επίσης, η επιτροπή απέστειλε πορισματική αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τεντέ, όπου χαρακτηρίζει την υπόθεση της SIEMENS «οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα», ζητώντας συμπληρωματική ποινική δίωξη. Σύμφωνα με τον Σ.Βαλυράκη, οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα συμβάλουν στη μη παραγραφή των αδικημάτων και στη διαμόρφωση ενός κατηγορητηρίου «ιδιαίτερα επιβαρυντικού». Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι διαδικασίες αυτές είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Την επόμενη βδομάδα, στην επιτροπή αναμένεται να καταθέσει ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να κληθεί και ο επιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης. Στην επιτροπή θα καταθέσει επίσης ο Γ. Χριστοφοράκος, χωρίς όμως καμία δέσμευση για την προσκόμιση περισσότερων στοιχείων από όσα έχει ήδη στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη.

Τέλος, ο Σ. Βαλυράκης προϊδέασε χτες για το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής, δηλώνοντας με νόημα ότι «η εξεταστική δε θα ολοκληρώσει αυτό το ζήτημα», στο οποίο «η Δικαιοσύνη πρέπει να προσθέσει στοιχεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ