Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η πιο δύσκολη χρονιά

Νέες συζητήσεις και σχολιασμούς προκάλεσε στον Τύπο η δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι η φετινή χρονιά για τα σχολεία θα είναι η πιο δύσκολη από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Πράγματι, έτσι θα 'ναι. Και η κυβέρνηση έχει τους λόγους της που το λέει και το ξαναλέει. Θέλει να κερδίσει χρόνο, θέλει να προλειάνει τις αναμενόμενες αντιδράσεις γονιών κι εκπαιδευτικών, θέλει να προετοιμάσει τις λαϊκές οικογένειες να αντιμετωπίσουν με μειωμένες απαιτήσεις την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να αποτινάξει από πάνω της τις ευθύνες της για το γεγονός ότι θα 'ναι φέτος η χειρότερη χρονιά για τα σχολεία. Λίγο - πολύ, η υπουργός ισχυρίζεται ότι για τα όποια κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία φταίνε οι εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτούνται, για τις όποιες ελλείψεις παρουσιαστούν σε βιβλία φταίνε οι φορτηγατζήδες που απήργησαν κ.ο.κ.

Την ίδια ώρα που η υπουργός Παιδείας προετοίμαζε την κοινή γνώμη για τις χιλιάδες τάξεις που δε θα έχουν δάσκαλο ή καθηγητή, δήλωνε με περηφάνια ότι η κυβέρνηση επέλεξε τους νέους διευθυντές εκπαίδευσης, δηλαδή τα στελέχη της διοίκησης του εκπαιδευτικού συστήματος, χωρίς... κομματικά κριτήρια! Τα κριτήρια επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους μπορεί να μην είναι κομματικά, είναι όμως άκρως πολιτικά. Είναι αυτοί που θα εφαρμόσουν τις προαποφασισμένες και συναποφασισμένες (και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ), σε επίπεδο ΕΕ, αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έθεσε εξάλλου τους στόχους και τα καθήκοντα των νέων διευθυντών εκπαίδευσης. Και σ' αυτούς τους στόχους περιγράφεται από τη μια η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων που θα εμβαθύνουν την ταξική διαφοροποίηση των σχολείων (βλέπε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας, προώθηση καινοτομίας κ.ο.κ.) και από την άλλη, ο στόχος του διαρκούς πειθαρχικού ελέγχου και των κατασταλτικών παρεμβάσεων που θα πρέπει να έχουν τα στελέχη της εκπαίδευσης απέναντι σε κάθε μορφή κινητοποίησης και αντίδρασης στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Τα νέα στελέχη εκπαίδευσης με τους πολυδιαφημισμένους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και τις προϋπηρεσίες, θα κληθούν να γίνουν οι σύγχρονοι παιδονόμοι που ακόμα και «προληπτικά»(!) θα πρέπει να παρεμβαίνουν για να «αντιμετωπίζουν», π.χ., τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Να γιατί θα είναι χειρότερη η φετινή χρονιά για τα σχολεία, για τους εκπαιδευτικούς, για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Δε θα 'ναι μόνο που θα στοιβάζονται 28 και 33 παιδιά σε κάθε τμήμα (στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα), δεν είναι που θα περιμένουν μήνες μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες σε βιβλία και εκπαιδευτικούς, δεν είναι που οι ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικοί θα κληθούν να γίνουν... λάστιχο από τη μια για να καλύψουν «τρύπες» κι από την άλλη για να πιάνουν πόντους στις αξιολογήσεις... Είναι όλα αυτά μαζί και ακόμα ότι η μόρφωση θα γίνεται φτωχότερη και η κάθε είδους καταστολή της όποιας αντίδρασης θα γίνεται εντονότερη, μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ενώ ταυτόχρονα η Παιδεία θα γίνεται πανάκριβη για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Είναι κρίσιμη χρονιά. Είναι στο χέρι του λαού την αγανάκτηση και την οργή του να την κάνει οργανωμένη πάλη. Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την εκπαίδευση.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ