Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη ΔΕΗ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο Αντώνης Τσάκωνας υποψήφιος περιφερειάρχης

Τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που θα διαχειρίζεται συνολικά τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, με ΔΕΗ ενταγμένη σ' αυτόν, 100% δημόσια, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τσάκωνας. Οπως είπε, αυτή η πρόταση αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή πολιτική που μπορεί να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού, των εργαζομένων και της χώρας και να συνδυαστεί με την περιφερειακή ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας για δεκαετίες αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της χώρας και πρώτη δέχτηκε τις καταστροφικές επιπτώσεις από την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που προωθείται στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ο Α. Τσάκωνας σημείωσε ότι «οι πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της συρρίκνωσης της ΔΕΗ σε λιγνιτικές μονάδες πρέπει να ανατραπούν. Είναι καταστροφικές για τη χώρα και την περιοχή μας. Εχουν στόχο την πλήρη παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας στους μονοπωλιακούς ομίλους για να διασφαλίσουν την αύξηση της κερδοφορίας τους, σε βάρος του λαού.

Ο Αντώνης Τσάκωνας, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Ο Αντώνης Τσάκωνας, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Οι μέχρι τώρα συνέπειες στη διαδικασία της απελευθέρωσης αγοράς η.ε. είχαν ως αποτέλεσμα:

  • Τη συνεχή αύξηση της τιμής της kwh κατά 48% τα προηγούμενα χρόνια.
  • Τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.
  • Χάθηκαν πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας μόνιμης και σταθερής δουλειάς στη ΔΕΗ, ισοπεδώθηκαν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην ενέργεια και τα λιγνιτωρυχεία.

Η περιοχή μας πλήρωσε ακριβά τις μέχρι τώρα αναδιαρθρώσεις με απώλεια πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας μόνιμης και σταθερής δουλειάς, (από 9.500 το 1997, σε λιγότερες από 5.500 σήμερα) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία. Μόνο το οικονομικό κόστος, από μισθούς των εργαζομένων στη ΔΕΗ λόγω αντικατάστασης των μόνιμων θέσεων εργασίας με εργολαβίες και συμβασιούχους, είναι πάνω από 50.000.000 ευρώ το χρόνο! Είναι ανυπολόγιστο το κοινωνικό κόστος της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας που πλήττει τους κατοίκους της περιοχής, της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και των προβλημάτων μετεγκατάστασης των οικισμών (Ανάργυροι, Μαυροπηγή, Ποντοκώμη, Κόμανος, Ακρινή, Αγιος Δημήτριος κ.λπ.)».

Αναφερόμενος στο ρόλο των αιρετών του δικομματισμού στην περιοχή, σημείωσε: «Οι πολιτικοσυνδικαλιστικές παρατάξεις και οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι νομαρχιακές και δημοτικές διοικήσεις, συμπαρατάχθηκαν και στήριξαν αυτές τις πολιτικές. Καλλιέργησαν αυταπάτες προσδοκιών και αναμονής, ήταν οι πυροσβέστες της οργής και της αγανάκτησης του λαού, των λαϊκών αγώνων και κινητοποιήσεων, εγκλωβίζοντας το λαό με ψεύτικες υποσχέσεις για λύση των προβλημάτων του (σύμφωνο σταθερότητας, τοπικός πόρος κ.λπ.). Επιστράτευσαν τη βία των ΜΑΤ και των κατασταλτικών μηχανισμών, για να επιβάλλουν την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Στις επικείμενες εκλογές, οι υποψήφιοι αυτών των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων, θα αποποιηθούν τις ευθύνες των πολιτικών που στηρίζουν και εφαρμόζουν, θα το παίζουν «αυτοδιοικητικοί», ανεξάρτητοι παράγοντες από τα κόμματα που στήριξαν και θα τους στηρίξουν στις εκλογές. Θα το παίζουν υπερκομματικοί «αγωνιστές και υπερασπιστές» της δημόσιας ΔΕΗ.

Μόνο η πολιτική απομόνωση και καταδίκη αυτών των δυνάμεων, όλων αυτών των μεγαλοσχημόνων παραγόντων και η υπερψήφιση των συνδυασμών της "Λαϊκής Συσπείρωσης" μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές σε όφελος των εργαζομένων και του τόπου».

Οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και ΔΕΗ για την περιοχή προβλέπουν κλείσιμο 14 από τις 16 μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή και κατασκευή της ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ V και ΜΕΛΙΤΗΣ II. Αυτό σημαίνει μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή κατά 60%, από 4.300 MW που είναι σήμερα, σε λιγότερα από 1.740 MW και ταυτόχρονα απώλεια περισσότερων από 6.000 θέσεων εργασίας.

«Είναι προφανές ότι, αν αποφασιστεί η ΔΕΗ να μειώσει την παραγωγή της σε αυτά τα επίπεδα, κινδυνεύουν όχι μόνο οι μετεγκαταστάσεις αλλά συνολικά να εγκαταλειφθεί στην ερήμωση, στην έκρηξη της ανεργίας και της φτώχειας, ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία», σημείωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης.

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το λαό, συσπειρωμένο στο ταξικό κίνημα, να αγωνιστεί, άμεσα να διεκδικήσει και να επιβάλει:

«Τη στήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, που σημαίνει κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, με βασικό και ασφαλές καύσιμο τον λιγνίτη. Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι αναγκαίο και απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα και αποκλειστικά από τη ΔΕΗ, η κατασκευή των μονάδων ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V, ΜΕΛΙΤΗ II και να εκσυγχρονιστεί η μονάδα V του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Να γίνουν νέες σύγχρονες μονάδες στον ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ και στον ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ. Να προγραμματιστεί παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 3.500 - 4.000 MW από τους λιγνίτες της περιοχής, τουλάχιστον μέχρι το 2050. Οι λιγνίτες που υπάρχουν υπερεπαρκούν για έναν τέτοιο σχεδιασμό, αν δεν ξεπουληθούν σε ιδιώτες.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην περιοχή, για να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (δουλεμπόριο, εργολαβίες, συμβασιούχοι κ.λπ.). Να μη χαθεί η τεχνογνωσία από τη ΔΕΗ, να σταματήσει η υπερεντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων και οι εξοντωτικές υπερωρίες.

Αμεση μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Αναργύρων, Ακρινής. Να λυθούν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις μετεγκαταστάσεις Κομάνου και Κλείτους.

Πλήρη αποκατάσταση και προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος από κρατικό φορέα, με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, την αξιοποίηση και εκμετάλλευση σε όφελος του λαού και της περιοχής.

Μόνο με αυτό το σχεδιασμό μπορούν να διασφαλιστούν τα συμφέροντα και η ανάπτυξη της περιοχής, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυτές οι πολιτικές απαιτούν την ανατροπή των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του μνημονίου, την ανυπακοή στις εντολές της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ