Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνολική προσαρμογή στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου

Το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο και η επιτάχυνση των ανατροπών καθορίζουν την τακτική τους επόμενους μήνες

Η πυγμή με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά την πλουτοκρατία πρέπει να συντριβεί πάνω στην αποφασιστικότητα των εργαζόμενων να υπερασπιστούν τις σύγχρονες ανάγκες τους
Η πυγμή με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά την πλουτοκρατία πρέπει να συντριβεί πάνω στην αποφασιστικότητα των εργαζόμενων να υπερασπιστούν τις σύγχρονες ανάγκες τους
Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, όπως αυτό καταγράφεται και στο «επικαιροποιημένο» μνημόνιο, βρέθηκε στο επίκεντρο του χτεσινού άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως «σταθμούς ορόσημο» στο ξεδίπλωμα της γενικευμένης επίθεσης την 3η του Σεπτέμβρη, τη ΔΕΘ, αλλά και την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, επιχείρησε να συντηρήσει το κάλπικο κλίμα προσδοκιών στα λαϊκά στρώματα, με την προπαγάνδα περί «ανάπτυξης» και δήθεν «κοινωνικών πολιτικών».

Ο πρωθυπουργός συνειδητά τροφοδότησε και τα αποπροσανατολιστικά σενάρια για ανασχηματισμό, προαναγγέλλοντας χτες «δομικές αλλαγές» στο κυβερνητικό σχήμα, που θα εξασφαλίσουν τον «καλύτερο συντονισμό» των υπουργείων και θα επιταχύνουν τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνεδρίαση έγινε εκτενής συζήτηση για τα μέτρα που προβλέπονται στο «επικαιροποιημένο μνημόνιο» και τέθηκε αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους. Επίσης, συζητήθηκαν τα θέματα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, Παιδείας (με έμφαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το νέο «νόμο - πλαίσιο» που ετοιμάζει το υπουργείο), καθώς και η λεγόμενη «ανάπλαση» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Δίνοντας το σύνθημα να ξεκινήσει ο νέος γύρος της επίθεσης σε βάρος του λαού, ο πρωθυπουργός, στην εισηγητική του ομιλία, σημείωσε: «Συνεχίζουμε το έργο των αλλαγών και των ανατροπών (...) από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε προδιαγράψει, αναστροφής ουσιαστικά όλων των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων των τελευταίων ετών».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, δραστικές περικοπές στις δαπάνες Υγείας - Πρόνοιας, νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, περικοπές των κρατικών δαπανών και επιβολή νέων φοροεισπρακτικών μέτρων.

Προπαγάνδα και κοροϊδία

Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χτες ότι το «μνημόνιο θα επικαιροποιείται κάθε τρεις μήνες. Στην κάθε επικαιροποίηση αφαιρούνται οι αναφορές σε όσα μέτρα έχουν ληφθεί και ολοκληρωθεί και εξειδικεύεται η αναφορά σε όσα έχουν απομείνει να ρυθμιστούν». Μια διαδικασία που αυτόματα ανοίγει το δρόμο για τη λήψη αλλεπάλληλων μέτρων κάθε φορά που διαπιστώνεται απόκλιση από τους «στόχους» του μνημονίου.

Σε μια προσπάθεια να κοροϊδέψει τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση διέρρεε χτες σημεία της παρέμβασης του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τα οποία «δε θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2010». Στο ίδιο πνεύμα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι «οι αντιδράσεις πηγάζουν περισσότερο από το φόβο για νέα μέτρα».

Σαν παράδειγμα, παρουσίαζαν τη σχεδιαζόμενη (μέσα στο 2010) αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 23% για βασικά προϊόντα (τρόφιμα και φάρμακα), υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να υποκαταστήσει τα προσδοκώμενα έσοδα από άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, τα οποία όμως «δεν έχουν βρεθεί ακόμα»! Είτε με την αύξηση του ΦΠΑ είτε με τα «ισοδύναμα μέτρα», το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα.

Στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε ότι μέχρι το τέλος Οκτώβρη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», που θα ανοίξουν το δρόμο για τη διείσδυση επιχειρηματικών ομίλων σε νέους χρυσοφόρους τομείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την οδηγία «123 της ΕΕ» (πρώην Μπολκενστάιν) για «απελευθέρωση των υπηρεσιών». Οπως σημείωναν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «για τα επαγγέλματα των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων, απαιτούνται απλώς κάποιες Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες ορίζονται οι όροι του ανοίγματός τους». Για τα υπόλοιπα επαγγέλματα, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι θα υπάρξει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Οκτώβρη.

«Ευελιξία» στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Με στόχο την προσαρμογή του κυβερνητικού σχήματος στην ταχύτερη εφαρμογή των στόχων του μνημονίου, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε χτες «αλλαγές» στη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου και του πρωθυπουργικού γραφείου.

Αν και επιχείρησε υποκριτικά να «κλείσει» το θέμα του ανασχηματισμού, ζητώντας από τους υπουργούς του «να σταματήσουν είτε δημόσια, είτε σε ιδιωτικό επίπεδο, αυτές τις συζητήσεις», έδειξε ότι σχεδιάζει μια επιτελική και ευέλικτη κυβέρνηση, που σε συνδυασμό με την ανάδειξη των νέων περιφερειαρχών, θα αναλάβει την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα καθιερώσει «υπουργό συντονισμού», που θα ελέγχει και θα συντονίζει το έργο των υπουργών, με απώτερο στόχο «την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και την προώθηση των προτεραιοτήτων μέσα από ένα κεντρικό επιτελείο».

Δίνοντας έμφαση στο ρόλο που θα αναλάβουν οι νέοι «αιρετοί» περιφερειάρχες στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι: «Με την εφαρμογή του "Καλλικράτη", δεν πραγματοποιείται μόνο μια πολιτική ανατροπή, αλλά και η ανατροπή της αντίληψης για τη δομή και τη λειτουργία του κράτους, με μια επιτελική κυβέρνηση και με αποκεντρωμένες σοβαρές αρμοδιότητες, πόρους και λειτουργίες, κοντά στον πολίτη, από την Αυτοδιοίκηση».

Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα έρθει να αναλάβει αρμοδιότητες του κράτους στην κοινωνική πολιτική και θα επωμιστεί την επιβολή των αντιλαϊκών νομοσχεδίων και αναδιαρθρώσεων, επιβάλλοντας νέους φόρους στα λαϊκά στρώματα και αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι θα επιλεγούν και μέλη της κυβέρνηση για «να στηριχθούν ως υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ και τις Περιφέρειες», τα οποία θα αντικατασταθούν στον ανασχηματισμό.

Κάλεσε, τέλος, τους υπουργούς να συμμετέχουν στις συναντήσεις με τους «κοινωνικούς φορείς» ενόψει της ΔΕΘ και να καταγράψουν τα αιτήματά τους, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει κλίμα προσμονής για την εξαγγελία «κοινωνικού πακέτου» και «αναπτυξιακού προγράμματος» που θα φέρει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Με τη συνδρομή των «κοινωνικών εταίρων» ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να δημιουργήσει προσδοκίες για «καλύτερες μέρες» με στόχο να κατευνάσει και να αποτρέψει τις δεδομένες λαϊκές αντιδράσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ