ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναπροσαρμόζει την εξωτερική της πολιτική

Προωθούνται η άρση του casus belli ενάντια στην Ελλάδα και γενικότερες αλλαγές στις σχέσεις με τα γειτονικά κράτη

Η προσέγγιση με το Ιράν, το οποίο μέχρι πρόσφατα κατηγορούσε για «εξαγωγή της ισλαμικής επανάστασης», σηματοδοτεί τη στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας
Η προσέγγιση με το Ιράν, το οποίο μέχρι πρόσφατα κατηγορούσε για «εξαγωγή της ισλαμικής επανάστασης», σηματοδοτεί τη στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τα παρασκηνιακά παζάρια που διεξάγονται στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τμήμα των οποίων αποτελούν οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, αναδεικνύουν τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση Ερντογάν προετοιμάζει την άρση του casus belli (αιτίας πολέμου) για ενδεχόμενη απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως δικαιούται από το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει εκφράσει την παραμικρή επιθυμία να προχωρήσει άμεσα σε επέκταση των χωρικών της υδάτων, εξαρτώντας τις όποιες αποφάσεις της από την τελική έκβαση των διευθετήσεων για την υφαλοκρηπίδα και το γενικότερο καθεστώς συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η διατήρηση της συγκεκριμένης «απειλής» από την πλευρά της Τουρκίας είχε ελάχιστη σημασία και μάλλον δυσκόλευε την επικοινωνιακή διαχείριση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης στον επιχειρηματικό - και όχι μόνο - τομέα.

Σύμφωνα με τις διαρροές, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας συντάσσεται στη βάση του δόγματος «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες, που λανσάρει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με αυτό, οι γειτονικές χώρες (Ιράν, Ελλάδα, Ιράκ και Ρωσία) δεν αντιμετωπίζονται ως εξωτερική απειλή, αλλά ως «στοιχείο συνεργασίας».

Το Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στο οποίο περιέχεται και το casus belli σε βάρος της Ελλάδας, αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο τέλος του Δεκέμβρη στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Γράφεται εκ νέου κάθε πέντε χρόνια, αλλά υπόκειται και σε ετήσιες αναθεωρήσεις. Η συγκεκριμένη αναθεώρηση σχετίζεται και με τη διαπάλη ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης, ενόψει του δημοψηφίσματος της 12ης Σεπτέμβρη για το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Ιράν δε θα θεωρείται πλέον απειλή, εξέλιξη που έχει άμεση σχέση με την μεσολάβηση της Τουρκίας (μαζί με την Βραζιλία) για να βρεθεί συμβιβαστική σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η «τρομοκρατία» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) καταχωρείται ως «απειλή» και σημειώνεται η συνεργασία με το Ιράκ κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK». Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με πηγές του ΡΚΚ, διεξήχθησαν συνομιλίες μεταξύ του έγκλειστου στις τουρκικές φυλακές Αμπντουλάχ Οτσαλάν και στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης, προϊόν των οποίων υπήρξε η ανακωχή της 13ης Αυγούστου, οπότε ξεκίνησε το Ραμαζάνι (η γιορτή των μουσουλμάνων).

Επιπρόσθετα, το έγγραφο δίνει έμφαση στην αυξανόμενη συνεργασία με την Ρωσία σε ό,τι αφορά το εμπόριο, ενώ παραθέτει πως η έναρξη συνεργασίας με τις χώρες της Ασίας αποτελεί κύριο στόχο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η Τουρκία, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, σχεδιάζει να ενισχύσει το ρόλο της ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς τη Δύση και την Ανατολή.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Στρατηγική στήριξη στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Γενικευμένη συνεργασία, αρκεί να τηρούνται τα προσχήματα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Φ. Κουβέλη

Με ακροβασίες που υποτιμούν τον κοινό νου, η «Δημοκρατική Αριστερά» επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί η στρατηγική συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τη συγκεκριμένη περίοδο τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Φ. Κουβέλης κλήθηκε χτες να σχολιάσει τις προϋποθέσεις της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και απάντησε επί λέξη: «Στο βαθμό που οι επιλογές έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, δεν προσέρχεται σε τέτοια συνεργασία η Δημοκρατική Αριστερά. Εάν υπάρχουν κομματικά χαρακτηριστικά στα πρόσωπα είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σκέψεις, σε συνειρμούς, αλλά και σε αξιολογήσεις ότι πρόκειται για πολιτικούς ετεροκαθορισμούς και αυτό δεν το θέλει κανένα κόμμα, τουλάχιστον για τις δύο μεγάλες περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας».

Με άλλα λόγια, η «Δημοκρατική Αριστερά» θεωρεί σαν ένα το κρατούμενο την ταύτιση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, διεκδικεί όμως να μην καταγραφεί στις λαϊκές συνειδήσεις σαν δεκανίκι της κυβέρνησης και να συντηρήσει τις αυταπάτες περί «ανεξάρτητων» και «άφθαρτων» προσώπων, στην οποία εστιάζει και η προπαγάνδα της κυβέρνησης μπροστά στις εκλογές για την τοπική διοίκηση.

Σ' αυτό το πνεύμα, η «Δημοκρατική Αριστερά» δρομολογεί ήδη συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από δήμους σε ολόκληρη την Ελλάδα, «στη βάση συγκεκριμένων προγραμμάτων» όπως δήλωσε ο Φ. Κουβέλης, συμπληρώνοντας πως «έχουν προκύψει συνθέσεις και άλλες προωθούνται». Στις προωθούμενες εντάσσεται και η συνεργασία για την περιφέρεια Αττικής για την οποία εξετάζεται η περίπτωση του Συνηγόρου του Πολίτη, Γ. Καμίνη.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Φ. Κουβέλης σχολίασε και την κατάσταση στην Παιδεία και τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, δίνοντας πρόσθετα στοιχεία της στήριξης στο ΠΑΣΟΚ. Ενόψει μιας σχολικής χρονιάς που ξεκινάει με τις χειρότερες προϋποθέσεις για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» αρνήθηκε να ψελλίσει έστω και μια λέξη κριτικής.

Αντίθετα, σιγοντάρησε την προπαγάνδα της κυβέρνησης, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες ότι «θα προσληφθούν περίπου δύο χιλιάδες οκτακόσιοι νέοι εκπαιδευτικοί και θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να επιστρέψουν στα σχολεία και εκείνοι οι οποίοι έχουν αποσπαστεί».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για «σκληρές αποφάσεις» πιέζουν οι ΗΠΑ

Η τακτική των ίσων αποστάσεων, που εξισώνει το θύτη με το θύμα, με στόχο να διασφαλίσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή και να συγκαλύψει την ουσία του Κυπριακού, σαν ζήτημα εισβολής και κατοχής, αναμένεται να επιβεβαιώσει σήμερα ο μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμός της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ στο συνέδριο των απόδημων Κυπρίων, που ξεκίνησε χτες στη Λευκωσία. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χ. Κλίντον καλεί στο μήνυμά της και τις δύο πλευρές «να κάνουν υποχωρήσεις», μιλώντας για «σκληρές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν». Θα αναφέρει ακόμα ότι η επανένωση του νησιού εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα, όχι μόνο του λαού της Κύπρου, αλλά και της περιοχής και ότι θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα. Πρόκειται για διαπιστώσεις που φανερώνουν το γενικευμένο ιμπεριαλιστικό ενδιαφέρον για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Δηλωτικό, τέλος, των γενικότερων ανακατατάξεων που εξελίσσονται στους διεθνείς συσχετισμούς, είναι το γεγονός ότι στο 23ο Συνέδριο των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημων Κυπρίων, συμμετέχει για πρώτη φορά εννεαμελής αντιπροσωπεία του Εβραϊκού λόμπι των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο διαθέτει μεγάλη πολιτική επιρροή.

Κι αυτός κρυφό καμάρι...

Δικαιωμένος δήλωσε για τη στάση του υπέρ των «καμεροχαφιέδων» ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς. Μιλώντας χτες στην επιτροπή της Βουλής για το θέμα των ομολόγων, καυχήθηκε για τη διορατικότητά του, λέγοντας ότι εξαρχής υποστήριξε την ύπαρξή τους και σήμερα όλοι ζητάνε «κάμερες παντού», προκειμένου δήθεν να ελέγχεται η κυκλοφορία! Η τοποθέτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της βουλευτή του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου, η οποία τόνισε πως οι κάμερες έχουν «εξειδικευθεί στην παρακολούθηση του εργατικού κινήματος». Η ομολογία Σανιδά επιβεβαιώνει τα ταξικά, υπέρ της πλουτοκρατίας, συμφέροντα που υπηρετούν οι εκάστοτε διορισμένοι, από τις κυβερνητικές πλειοψηφίες, ανώτατοι δικαστικοί αξιωματούχοι. Πρόκειται για τον ίδιο που εξέδωσε φιρμάνι προς τους υφισταμένους του εισαγγελείς σε όλη τη χώρα να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση του ΠΑΜΕ, με αφορμή τότε τις κινητοποιήσεις έξω από τα «Τζάμπο». Αυτονόητα, η ταξική Δικαιοσύνη και οι ανώτατοι λειτουργοί της, είτε επί ΠΑΣΟΚ είτε επί ΝΔ, δεν έδειξαν ποτέ την ίδια πρεμούρα να κυνηγήσουν τα εγκλήματα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της σε βάρος της εργατικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ