ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Μειώνονται για να στηριχτούν οι φαρμακοβιομηχανίες

Τα αδιέξοδα ασφαλισμένων και συνταξιούχων θα μεγαλώσουν, όπως φάνηκε από χτεσινή συνέντευξη του υπουργείου Εργασίας

Για να θριαμβολογήσει για τις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και να βεβαιώσει ότι αυτές θα συνεχιστούν εγκαταλείποντας ακόμα περισσότερο τη λαϊκή οικογένεια στα «νύχια» των φαρμακοβιομηχάνων, έδωσε συνέντευξη Τύπου χτες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για την ολοκλήρωση της οποίας - όπως ειπώθηκε - θα δοθούν 800.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Επανειλημμένα έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ότι η αντιμετώπιση της σχετικής «σπατάλης» αποτελεί βασική προτεραιότητα για να προχωρήσει η «μεταρρύθμιση» στην Ασφάλιση και να διασφαλιστεί η «βιωσιμότητα» των Ταμείων. Γι' αυτό χτες τονίστηκε όλο νόημα η σημασία της εξοικονόμησης που έγινε τον Ιούλη στο ΙΚΑ, κατά 28%, στον ΟΓΑ κατά 23%, στον ΟΑΕΕ κατά 17,7%, αποδίδοντας τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στη μείωση των τιμών των φαρμάκων, την εφαρμογή των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και ελέγχους.

Την ίδια στιγμή, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι μετρούν ήδη άγρια χαράτσια. Η μείωση τιμών, που αναφέρθηκε, αφήνει αλώβητη τη μεγάλη κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας την οποία και η σημερινή κυβέρνηση προσέχει ως «κόρη οφθαλμού». Κι αυτό όταν - όπως σημειώθηκε και χτες - το 40% της κρατικής επιχορήγησης των Ταμείων αφορά τις φαρμακευτικές δαπάνες. Παρ' όλ' αυτά, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που επιμένει στην ανάγκη δημιουργίας κρατικής φαρμακοβιομηχανίας και Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Ερευνας, Παραγωγής και Διακίνησης Φαρμάκου. Ετσι ώστε το κόστος και η ποιότητα του φαρμάκου να μην εξαρτάται από τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Μόνο το ΚΚΕ παλεύει για να παρέχεται δωρεάν σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη.

Στον αντίποδα, ο πόλεμος κατά της «κατασπατάλησης» με τη γραμμή που (και) η κυβέρνηση τον διακηρύσσει, μόνο τους τελευταίους μήνες οδήγησε π.χ. στην εφαρμογή των ΜΗΣΥΦΑ, με αποτέλεσμα 300 κατηγορίες φαρμάκων - που αντιστοιχούν κοντά σε 1.000 συσκευασίες ευρείας χρήσης - να τις πληρώνουν εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη τους οι ασθενείς, ενώ μέχρι πρότινος πλήρωναν - κατά κανόνα - μόνο 25%. Οι οδηγίες για τη χορήγηση φαρμάκων έγιναν ακόμα πιο αυστηρές. Για παράδειγμα, πριν, οι καρκινοπαθείς - και με τη διάγνωση «καρκίνος-επιπλοκές» - δεν πλήρωναν καμιά συμμετοχή για όσα φάρμακα προμηθεύονταν ακόμα και όταν αφορούσαν την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου. Τώρα, με τις νέες οδηγίες, οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν διαχωρισμό των φαρμάκων και σε όσα αφορούν π.χ. επιπλοκές στο στομάχι να σημειώνουν συμμετοχή 25%. Ετσι συνταξιούχοι του ΟΓΑ με σύνταξη 300-400 ευρώ, που μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν καμία ή είχαν μειωμένη συμμετοχή 10%, όπως οι καρδιοπαθείς, πληρώνουν τώρα ποσά που τους εξουθενώνουν.

«Χρειάζονται αναπροσαρμογές»

Την ίδια στιγμή, σε βάρος των εργαζομένων αναζητεί να βρει η κυβέρνηση τις «λύσεις» για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ανεργίας που θα επέλθει μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Ο υπουργός Εργασίας προδιέγραψε νέα άνοδο της ανεργίας και πέραν του 12% και ενώ υποστήριξε ότι δε θα πειράξει το επίδομα ανεργίας άφησε ανοιχτό τη μείωση άλλων επιδομάτων αφού όπως είπε «για να βγάλουμε τη χρονιά» χρειάζονται «αναπροσαρμογές»!

Την επίθεση στους ανέργους κάλυψε με το γνωστό επιχείρημα ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει αποθεματικό, όταν τα 2 από τα 3 ευρώ που μαζεύει ο Οργανισμός κυρίως από τις εισφορές των εργαζομένων, καταλήγουν ως επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις και ενώ οι προϋποθέσεις απόδοσης του επιδόματος ανεργίας θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρές αφού με βάση το μνημόνιο, το 2012 επέρχεται μείωση των δαπανών για το επίδομα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα αποδίδεται πλέον και με εισοδηματικά κριτήρια. Αν όμως απέναντι στους ανέργους το υπουργείο εμφανίζεται άτεγκτο και σκληρό, δεν κάνει το ίδιο απέναντι στις επιχειρήσεις τις οποίες μέχρι το 2013 θα προικίσει με πάνω από 3 δισ. ευρώ - μέσω του ΕΣΠΑ - τα οποία μάλιστα ο υπουργός θα ζητήσει να αυξηθούν αφού, οπως είπε, το υπουργείο του έχει αυξήσει την απορροφητικότητα των σχετικών κονδυλίων.

Επιπλέον, το υπουργείο προσπάθησε να κρύψει τον άγριο αντεργατικό χαρακτήρα των κυβερνητικών αποφάσεων, λέγοντας ότι δε θα έρθουν νέα μέτρα.

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Δούρειος Ιππος για ένταση της επίθεσης

Ξεκίνησε χτες η διαβούλευση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να «χρυσώσει το χάπι» της αύξησης της ανεργίας και ταυτόχρονα να μειώσει τα κρατικά κονδύλια για κοινωνικές παροχές με πρόσχημα την «κοινωνική οικονομία» κατήγγειλε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο διαβούλευσης, του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Απασχόλησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, μέσα στο Σεπτέμβρη.

Η κυβέρνηση «με Δούρειο Ιππο την κοινωνική οικονομία εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση», τόνισε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, αποκαλύπτοντας την ουσία του νομοσχεδίου. Οπως είπε, η εφαρμογή του «θα οδηγήσει σε ακόμη πιο υποβαθμισμένη κάλυψη των αναγκών για τα κοινωνικά στρώματα» και ταυτόχρονα θα συμβάλει στην «εξουδετέρωση των αγωνιστικών διαθέσεων και αντιδράσεων των εργαζομένων σε μια περίοδο όξυνσης της επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Πιο αναλυτικά, η Σ.Καλαντίδου ανέφερε πως η λεγόμενη κοινωνική οικονομία «έχει ως στόχο την δημιουργία επιχειρήσεων σε τομείς ή ομάδες του πληθυσμού όπου ο κατ' εξοχήν ιδιωτικός τομέας δεν έχει κέρδη» με τον τρόπο αυτό «απαλλάσσεται το κράτος από το κόστος λειτουργίας και μεταφέρει τα βάρη στους δήμους ή στους εργαζόμενους». Συμπλήρωσε πως «ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας είναι αυθαίρετος χαρακτηρισμός, αφού θα επιδιώκεται το κέρδος και οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν ανταποδοτικά», ενώ παράλληλα επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις αυτές «δεν θα μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό όπου αυτός υπάρχει», ενώ σε τελική ανάλυση «η κοινωνική οικονομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία και τη φτώχεια». Αναφερόμενη στην υπάρχουσα διεθνή εμπειρία η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «η κοινωνική οικονομία λειτουργεί παράλληλα με την καπιταλιστική οικονομία» και «τα βήματα που έχουν γίνει επιβεβαιώνουν πόσο αξιοποιείται ο τομέας, ώστε να επεκτείνονται σε κρίσιμους τομείς οι επενδύσεις των πολυεθνικών».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Απασχόλησης δήλωσε ότι τα κονδύλια για την κοινωνική οικονομία θα καλυφθούν από πόρους του ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, υποστηρίζοντας ότι οι «κοινωνικές επιχειρήσεις» θα αποτελούνται από «εργαζομένους - εταίρους» και θα παράσχουν υπηρεσίες κατά κύριο λόγο στους τομείς της κοινωνικής μέριμνας, όπως η βοήθεια οικογενειών και ηλικιωμένων. Επισήμανε ότι «δεν μπορεί να μην αξιοποιούμε αυτό το όπλο όταν η ανεργία βρίσκεται στο 12%» προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν κίνητρα με τη μορφή δανεισμού ιδίως εάν στις εταιρίες αυτές μετέχουν πρόσωπα απεξαρτημένα από τα ναρκωτικά ή εάν αναπτύσσονται σε ακριτικές περιοχές.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Επανεξέταση με στόχο το πετσόκομμά τους

Το πετσόκομμα των πενιχρών επιδομάτων αναπηρίας που παίρνουν ούτως ή άλλως μόλις το 20% των ανθρώπων με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες που τα έχουν ανάγκη, προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των περικοπών των κοινωνικών δαπανών για τη στήριξη του κεφαλαίου και μάλιστα σε μια εποχή που οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους βιώνουν τεράστια προβλήματα σαν αποτέλεσμα των γενικότερων αντιλαϊκών μέτρων (μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανεργία κ.ά.)

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), χιλιάδες ανάπηροι απ' όλη την Ελλάδα υποβάλλονται σε τεράστια ταλαιπωρία, αφού καλούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να επανεξεταστεί η αναπηρία τους. Ηδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τις προθέσεις για την επανεξέταση των επιδομάτων, με το πρόσχημα ότι τα επιδόματα θα δίνονται πλέον σε αυτούς που τα έχουν περισσότερη ανάγκη. Στην πραγματικότητα η επανεξέταση λειτουργεί σαν εργαλείο ακόμα πιο άγριων περικοπών των πενιχρών επιδομάτων που παίρνουν οι ανάπηροι και που σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες τους στην καθημερινή ζωή, την εκπαίδευση, την αποκατάσταση κλπ. Τα επιδόματα κυμαίνονται από 200 έως 450 ευρώ για τις πολύ βαριές περιπτώσεις και τα παίρνουν μόλις το 20% (περίπου 180.000 άνθρωποι) απ' τους 1 εκατομμύριο ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες στην Ελλάδα.

Ενδεικτική της τεράστιας ταλαιπωρίας που αντιμετωπίζουν τα ΑμΕΑ είναι η περίπτωση ανθρώπου με αναπηρία που κλήθηκε απ' τη Διεύθυνση Υγείας - Πρόνοιας της Νομαρχίας Κοζάνης για «επανέλεγχο χορήγησης επιδόματος τυφλότητας». Και μόνο η συγκέντρωση των αναγκαίων εγγράφων για την επανεξέταση αποτελεί Γολγοθά, ενώ διευκρινίζεται ότι θα ακολουθήσει επανεξέταση των δικαιούχων από την Α'βάθμια Υγειονομική Επιτροπή Ν. Κοζάνης. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν και καταγγελίες για την καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων των αναπήρων στην Κόρινθο και το Κιλκίς.

ΙΟΣ «ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ»
Ψεκασμούς ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Τη διενέργεια συμπληρωματικών αεροψεκασμών στην Κεντρική Μακεδονία για τα κουνούπια ανακοίνωσε χτες η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα τον ιό του «Δυτικού Νείλου». Η υπουργός είπε ότι θα διατεθούν γι' αυτό το σκοπό επιπλέον 250.000 ευρώ. Οι εξαγγελίες έρχονται εν μέσω της έξαρσης του προβλήματος και ενώ είναι γνωστό ότι φέτος τα κονδύλια για τις κωνοποκτονίες μειώθηκαν κατά περίπου 50% και οι κωνοποκτονίες έγιναν καθυστερημένα και όχι συστηματικά όπως έπρεπε.

Η υπουργός είπε ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των δεσμευμένων μονάδων αίματος, οι οποίες - με εξαίρεση μια φιάλη αίματος - αποδείχτηκαν ασφαλείς. Εως χτες είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 114 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, 36 άνθρωποι νοσηλεύονταν ακόμη, οι δέκα από αυτούς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ