Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Επανεξέταση με στόχο το πετσόκομμά τους

Το πετσόκομμα των πενιχρών επιδομάτων αναπηρίας που παίρνουν ούτως ή άλλως μόλις το 20% των ανθρώπων με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες που τα έχουν ανάγκη, προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των περικοπών των κοινωνικών δαπανών για τη στήριξη του κεφαλαίου και μάλιστα σε μια εποχή που οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους βιώνουν τεράστια προβλήματα σαν αποτέλεσμα των γενικότερων αντιλαϊκών μέτρων (μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανεργία κ.ά.)

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), χιλιάδες ανάπηροι απ' όλη την Ελλάδα υποβάλλονται σε τεράστια ταλαιπωρία, αφού καλούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να επανεξεταστεί η αναπηρία τους. Ηδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τις προθέσεις για την επανεξέταση των επιδομάτων, με το πρόσχημα ότι τα επιδόματα θα δίνονται πλέον σε αυτούς που τα έχουν περισσότερη ανάγκη. Στην πραγματικότητα η επανεξέταση λειτουργεί σαν εργαλείο ακόμα πιο άγριων περικοπών των πενιχρών επιδομάτων που παίρνουν οι ανάπηροι και που σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες τους στην καθημερινή ζωή, την εκπαίδευση, την αποκατάσταση κλπ. Τα επιδόματα κυμαίνονται από 200 έως 450 ευρώ για τις πολύ βαριές περιπτώσεις και τα παίρνουν μόλις το 20% (περίπου 180.000 άνθρωποι) απ' τους 1 εκατομμύριο ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες στην Ελλάδα.

Ενδεικτική της τεράστιας ταλαιπωρίας που αντιμετωπίζουν τα ΑμΕΑ είναι η περίπτωση ανθρώπου με αναπηρία που κλήθηκε απ' τη Διεύθυνση Υγείας - Πρόνοιας της Νομαρχίας Κοζάνης για «επανέλεγχο χορήγησης επιδόματος τυφλότητας». Και μόνο η συγκέντρωση των αναγκαίων εγγράφων για την επανεξέταση αποτελεί Γολγοθά, ενώ διευκρινίζεται ότι θα ακολουθήσει επανεξέταση των δικαιούχων από την Α'βάθμια Υγειονομική Επιτροπή Ν. Κοζάνης. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν και καταγγελίες για την καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων των αναπήρων στην Κόρινθο και το Κιλκίς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ