ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
Η ανεργία μεγαλώνει, μακροημερεύει και ... σκοτώνει

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΞΗ του εγκλήματος ο δολοφόνος επιστρέφει στο ρόλο του ιατροδικαστή για να εξετάσει το θύμα του...

Αυτό θυμίζει, τουλάχιστον, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ανεργία, που θα συζητηθεί στις 13 Σεπτέμβρη στο Οσλο, στο συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού το ΔΝΤ με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ).

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ περιλαμβάνονται νέα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, αλλά και «συστάσεις» προς τις κυβερνήσεις για τη μείωσή της.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ανέργων ξεπερνά τα 210 εκατομμύρια σ' όλο τον κόσμο, κατά 30 εκατομμύρια μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2007. Σημειώνεται ότι τα τρία τέταρτα της αύξησης του αριθμού των ανέργων εντοπίζονται στις αναπτυγμένες χώρες και το υπόλοιπο στις λεγόμενες «αναδυόμενες» οικονομίες (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, κ.ά.)

ΤΟ ΔΝΤ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στις ΗΠΑ, «στο επίκεντρο της Μεγάλης Υφεσης» όπως σημειώνει, όπου είχαμε αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 7,5 εκατομμύρια από το 2007.

Μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών αυτές που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας είναι η Ισπανία (όπου το ποσοστό αυξήθηκε κατά σχεδόν 10%), οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία και η Ταϊβάν.

ΕΝΑ ΘΕΜΑ ιδιαίτερης σημασίας είναι το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων και ειδικότερα στην ηλικιακή κατηγορία 15-24 ετών. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό ανεργίας στην κατηγορία αυτή είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό για τους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους. Επισημαίνεται ακόμη ότι αυτή η αύξηση της ανεργίας στους νέους ήταν η μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες οικονομικές καπιταλιστικές κρίσεις. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε και πάλι στην Ισπανία, όπου η ανεργία των νέων διπλασιάστηκε από 19% σε 40%!

ΜΙΑ ΑΛΛΗ κατηγορία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, αυτοί που μένουν άνεργοι για περισσότερο από 27 βδομάδες. Στις ΗΠΑ, όπου είχαμε και το μεγαλύτερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας, ο ένας στους δύο ανέργους ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία.

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ του ΔΝΤ γίνεται αναφορά και στις επιπτώσεις της ανεργίας όχι μόνο στους ανέργους, αλλά στο σύνολο των εργαζομένων. Εκτός των αυτονόητων οικονομικών συνεπειών (δραματική μείωση του εισοδήματος), υπογραμμίζονται οι συνέπειες στην υγεία των ανέργων, αλλά και στη μείωση του προσδόκιμου ζωής, ακόμα και στην ακαδημαϊκή διαδρομή των παιδιών των ανέργων.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ αναφέρεται ότι σύμφωνα με μελέτες των τελευταίων χρόνων, το εισόδημα ενός εργαζόμενου που χάνει σήμερα τη δουλειά του θα είναι μειωμένο κατά 20% ακόμη και 15-20 χρόνια μετά, ακόμη και αν καταφέρει να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας. Τέλος, το ΔΝΤ σημειώνει τη μακάβρια διαπίστωση ότι η θνησιμότητα των εργαζομένων που θα χάσουν τη δουλειά τους είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με όσους παραμένουν στην εργασία τους!


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Κόβουν επιδόματα ανεργίας

Ιδιαίτερης σκληρότητας, κατά των εργαζομένων, είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση της Γερμανίας.

Η κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών - φιλελευθέρων ψήφισε το πρόγραμμα λιτότητας που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Ιούνιο με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση των δαπανών και ειδικότερα των κοινωνικών δαπανών.

Το πρόγραμμα της γερμανικής κυβέρνησης στοχεύει στην εξοικονόμηση 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3% του ΑΕΠ το 2013.

Η μείωση αυτή θα προέλθει από τις ραγδαίες περικοπές στις δαπάνες για επιδόματα ανεργίας και γονικές άδειες, ακόμη και σε εκείνες που αφορούν σε μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και ασφυκτικούς περιορισμούς στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων.

Μπορεί το 79% των Γερμανών να διαφωνεί με το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης Μέρκελ, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίησή του, που θα οδηγήσει σε νέα μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης στη Γερμανία.

Εξάλλου, τόσο η Αγκελα Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έχουν διακηρύξει ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων (η οποία βρίσκεται στο ναδίρ), αλλά τα κέρδη των μονοπωλίων και ειδικότερα των επιχειρήσεων που κάνουν μεγάλες εξαγωγές.

Πάντως, οι μεγάλες περικοπές των κοινωνικών δαπανών στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών, η οποία προχώρησε στην πρώτη μεγάλη μείωση των επιδομάτων ανεργίας (κατά 20%) και τη μείωση του χρονικού διαστήματος επιδότησης κατά 6 μήνες. Με το εξοργιστικό επιχείρημα ότι εξαιτίας του ύψους του επιδόματος και της χρονικής διάρκειας της επιδότησης οι άνεργοι «τεμπέλιαζαν» και δεν έψαχναν για δουλειά...

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Αυξήθηκε κατά 1,5% η ανεργία στην Ισπανία τον Αύγουστο, μετά την πτώση που είχε καταγράψει τους τέσσερις προηγούμενους μήνες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Συνολικά ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία στο τέλος Αυγούστου έφτασε τα 3,97 εκατομμύρια, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 9,3% (επιπλέον 340.581 άνεργοι). Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ισπανία καταγράφηκε τον Ιούλιο το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης: 20,3%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Ο τραπεζικός όμιλος Royal Bank of Scotland (RBS), ο οποίος ελέγχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% από το βρετανικό κράτος μετά την οικονομική κρίση, θα προχωρήσει στην περικοπή 3.500 θέσεων εργασίας στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα το συνδικάτο Unite έπειτα από συνάντηση που είχε με τη διεύθυνση. Σύμφωνα με το Unite, ο τραπεζικός όμιλος έχει ήδη περικόψει από το 2009 21.500 θέσεις εργασίας στη χώρα. Ο RBS βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων κύριων βρετανικών τραπεζών.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 16 ετών έφτασε το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο, καταγράφοντας οριακή άνοδο, από το 13,7% του Ιουλίου στο 13,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας CSO. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στους 466.923, σηματοδοτώντας μία αύξηση 30.000 θέσεων από τον Αύγουστο του 2009. Στις αρχές του έτους, η ανεργία της Ιρλανδίας βρισκόταν στο 13,1%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ