Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόβουν επιδόματα ανεργίας

Ιδιαίτερης σκληρότητας, κατά των εργαζομένων, είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση της Γερμανίας.

Η κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών - φιλελευθέρων ψήφισε το πρόγραμμα λιτότητας που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Ιούνιο με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση των δαπανών και ειδικότερα των κοινωνικών δαπανών.

Το πρόγραμμα της γερμανικής κυβέρνησης στοχεύει στην εξοικονόμηση 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3% του ΑΕΠ το 2013.

Η μείωση αυτή θα προέλθει από τις ραγδαίες περικοπές στις δαπάνες για επιδόματα ανεργίας και γονικές άδειες, ακόμη και σε εκείνες που αφορούν σε μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και ασφυκτικούς περιορισμούς στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων.

Μπορεί το 79% των Γερμανών να διαφωνεί με το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης Μέρκελ, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίησή του, που θα οδηγήσει σε νέα μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης στη Γερμανία.

Εξάλλου, τόσο η Αγκελα Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έχουν διακηρύξει ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων (η οποία βρίσκεται στο ναδίρ), αλλά τα κέρδη των μονοπωλίων και ειδικότερα των επιχειρήσεων που κάνουν μεγάλες εξαγωγές.

Πάντως, οι μεγάλες περικοπές των κοινωνικών δαπανών στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης ξεκίνησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών, η οποία προχώρησε στην πρώτη μεγάλη μείωση των επιδομάτων ανεργίας (κατά 20%) και τη μείωση του χρονικού διαστήματος επιδότησης κατά 6 μήνες. Με το εξοργιστικό επιχείρημα ότι εξαιτίας του ύψους του επιδόματος και της χρονικής διάρκειας της επιδότησης οι άνεργοι «τεμπέλιαζαν» και δεν έψαχναν για δουλειά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ