ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αγώνας μέχρι την οριστική απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών

Σήμερα συμπληρώνονται 12 χρόνια άδικης κράτησής τους στις ΗΠΑ

Από παλιότερη διαδήλωση στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση των «5»
Από παλιότερη διαδήλωση στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση των «5»
Στις 12 του Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται δώδεκα χρόνια παράνομης και αυθαίρετης κράτησης των πέντε Κουβανών πατριωτών σε φυλακές «υψίστης ασφαλείας» των ΗΠΑ. Οι Αντονιο Γκερρέρο, Φερνάντο Γκονζάλες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Χερνάντο Ερνάντες και Ρενέ Γκονζάλες είχαν ως αποστολή τη συλλογή πληροφοριών μόνο ανάμεσα στην τρομοκρατική αντικουβανική μαφία που υπάρχει και δρα στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, με σκοπό τη ματαίωση των σχεδιαζόμενων πράξεων δολιοφθοράς που προετοίμαζε η μαφία εναντίον της πατρίδας τους σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Ασφαλείας των ΗΠΑ. Οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν, δεν είχαν καμία σχέση με την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ, εν τούτοις τα ξημερώματα του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου 1998 το FBI προέβη στη σύλληψή τους με την κατηγορία της «Συνωμοσίας για Κατασκοπεία» και της εισόδου στη χώρα με τη χρήση πλαστών εγγράφων.

Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές κρατήθηκαν επί 17 μήνες στην Ειδική Μονάδα Απομόνωσης (SHU) χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο μέχρι την έναρξη της δίκης. Οι στοιχειώδεις κανόνες μιας δίκαιης δίκης δεν τηρήθηκαν. Κανένα από τα 240 αποδεικτικά στοιχεία δε δόθηκαν στην υπεράσπιση. Μαρτυρίες υπεράσπισης σημαντικών προσώπων όπως αυτών των Υπηρεσιών Ασφαλείας των ΗΠΑ δεν ελήφθησαν υπόψη. Τα πολυάριθμα αιτήματα της υπεράσπισης για διεξαγωγή της δίκης σε μια άλλη λιγότερο εχθρική και μεροληπτική πόλη από το Μαϊάμι απορρίφθηκαν. Η Εισαγγελία επέτρεψε όλα τα είδη πίεσης και απειλών κατά των μελών του Σώματος των Ενόρκων, σε τέτοιο βαθμό που αρκετές φορές οι ένορκοι εξέφρασαν ανησυχία και φόβο για την ασφάλειά τους, υποχρεώνοντας το δικαστή να παραπονεθεί και να παρακαλέσει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης (Επίσημα Πρακτικά της δίκης, σελίδες 111, 112, 14544-14546). Ολοι καταδικάστηκαν στις υψηλότερες προβλεπόμενες ποινές μέχρι και δύο φορές σε ισόβια κάθειρξη. Οδηγήθηκαν στη συνέχεια σε φυλακές «υψίστης ασφαλείας» πέντε διαφορετικών πολιτειών της χώρας. Οι αιτήσεις παροχής βίζας των συζύγων των δύο από τους πέντε κρατούμενους προκειμένου να τους επισκεφθούν απορρίφθηκαν κατ' επανάληψη.

Το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας κατήγγειλε και εξακολουθεί να καταγγέλλει τις καταφανώς αυθαίρετες και αντίθετες με τους Διεθνείς Κανόνες Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνθήκες σύλληψης, κράτησης, διεξαγωγής της δίκης και φυλάκισης και ζήτησε και ζητάει την άμεση αποφυλάκισή τους. Στις 27 Μαΐου 2005, η Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση κατέληξε ότι η στέρηση της ελευθερίας των πέντε Κουβανών είναι αυθαίρετη και αντίθετη με τις Διεθνείς Συμφωνίες λόγω των παραβιάσεων που διαπράχθηκαν κατά τη νομική διαδικασία και προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει πάραυτα μέτρα για την άρση της αυθαιρεσίας αυτής.

Στην φυλακή παρά το γεγονός ότι έχει καταπέσει πλήρως το κατηγορητήριο

Η Ολομέλεια του Εφετείου της Ατλάντα ομόφωνα αποφάσισε το Σεπτέμβριο του 2008 ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι κατηγορούμενοι είχαν «συγκεντρώσει ή μεταβιβάσει άκρως απόρρητες πληροφορίες» ή ότι «είχαν βλάψει την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ». Συνεπώς οι ποινές για τη δεύτερη κατηγορία (Συνωμοσία για τη διάπραξη κατασκοπείας είναι εσφαλμένες). Με αυτή τη σκέψη ακύρωσε τις ποινές, παρέτεινε όμως την κράτησή τους και δεν προέβη στην ακύρωση του κατηγορητηρίου για την αξιόποινη αυτή πράξη. Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα «σφάλματα» αυτά που ήταν ηθελημένα δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στο δικαστήριο που επέβαλε τις ποινές που ζήτησε η Εισαγγελία. Στις 15 Ιουνίου 2009 το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόφασή του. Με αυτήν απέρριψε χωρίς την κατά το Σύνταγμά τους αιτιολογία, την αίτηση των πέντε Κουβανών για αναθεώρηση της δίκης, αγνοώντας την καθολική υποστήριξη του αιτήματος. Η αίτησή τους είχε την υποστήριξη δέκα κατόχων Νόμπελ, διεθνών θρησκευτικών και νομικών οργανώσεων, Ενώσεων Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκατοντάδων βουλευτών, γερουσιαστών, διακεκριμένων προσωπικοτήτων από 30 χώρες. Το Ανώτατο Δικαστήριο επέλεξε να ακολουθήσει τις οδηγίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ αδιαφορώντας για το βαρύ πλήγμα που θα προκαλούσε στην αξιοπιστία του δικαστικού τους συστήματος η αρνητική του απόφαση.

Σπάμε το τείχος της σιωπής

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επειδή γνώριζε εξ αρχής ότι η κατηγορία ήταν ανυπόστατη και ψευδής, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, φρόντισε, γύρω από την υπόθεση, να υψώσει ένα τείχος ένοχης σιωπής. Ετσι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός συνεχίζει το κατ' εξακολούθηση έγκλημά του, όπως και αυτός των Κρατών Μελών της ΕΕ και με την ένοχη σιωπή τους. Η υπόθεση των πέντε είναι πολιτική. Τους τιμωρούν γιατί είναι Κουβανοί. Για την αταλάντευτη στάση τους. Για την πίστη τους στο σοσιαλισμό που οικοδομεί ο αγωνιστή κουβανικός λαός. Για την αγάπη τους προς την πατρίδα τους και τον άνθρωπο. Η στάση τους τούς ανέδειξε σε παγκόσμια σύμβολα. Το κίνημα αλληλεγγύης της χώρας μας και των άλλων χωρών κατέβαλε και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να γίνει γνωστό το κατ' εξακολούθηση έγκλημα, της επί δώδεκα χρόνια παράνομης και αυθαίρετης κράτησης των πέντε αθώων Κουβανών αγωνιστών.

Καταγγέλλουμε και θα εξακολουθούμε να καταγγέλλουμε τις καταφανώς αυθαίρετες, παράνομες και αντίθετες με τους Διεθνείς Κανόνες Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνθήκες σύλληψης, κράτησης, διεξαγωγής των δικών, φυλάκισης και ποινών που τους επεβλήθηκαν, οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο στα παγκόσμια δικαστικά ποινικά χρονικά.

Δηλώνουμε ότι η αλληλεγγύη μας είναι και θα είναι συνεχής μέχρι την άμεση απελευθέρωσή τους.

Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές είναι «ήρωες», είναι «αδελφοί μας».

Πολύμορφες πρωτοβουλίες

Η ενίσχυσης της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές που σήμερα συμπληρώνουν 12 χρόνια φυλάκισης στις ΗΠΑ, αποτελεί πρωταρχικό καθήκον για όλους μας. Η απαίτηση της απελευθέρωσης και της επιστροφής τους στην Κούβα χρειάζεται να ακουστεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να ενταθούν οι πιέσεις στην κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στο Νησί της Επανάστασης όπου, όπως είναι γνωστό, έχουν κηρυχθεί Ηρωες της Πατρίδας.

Με αφορμή την επέτειο της σύλληψής των «πέντε» αυτές τις ημέρες έχουν σχεδιαστεί σειρά διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες όπου θα μοιράζονται προκηρύξεις, θα δοθούν συνεντεύξεις Τύπου, θα προβληθούν ταινίες και θα συγκεντρώνονται υπογραφές με την απαίτηση της απελευθέρωσής τους. Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ (Σαν Φρανσίσκο, Λος Αντζελες, Νέα Υόρκη, Τέξας, Μαϊάμι, Λονγκ Μπιτς, Σιάτλ, Ουάσιγκτον, Σικάγο, Μινεάπολις, Φιλαδέλφεια, Βοστόνη) ξετυλίγονται αυτές τις ημέρες σημαντικές πρωτοβουλίες. Επιπλέον, σημαντικές δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε πόλεις του Καναδά, στην Ιταλία, στην Αργεντινή, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Περού, στην Ουρουγουάη, στο Σαν Σαλβαντόρ αλλά και στην Αυστρία, στην Ισπανία, στη Σουηδία, στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στο Λίβανο, στο Βέλγιο, στη Σρι Λάνκα και στην Ναμίμπια. Παρόμοιες πρωτοβουλίες θα παρθούν και στην Ελλάδα, ενώ στο 36o Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» θα υπάρξει σημαντική προβολή της υπόθεσης.

Από τις 3 Σεπτέμβρη και μέχρι την 1η του Οκτώβρη άρχισε η λειτουργία της έκθεσης ζωγραφικής των έργων του Αντόνιο Γκερέρο στη Νέα Υόρκη, μια έκθεση όπου παρουσιάζονται έργα του που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του.

Στα πλαίσια του αγώνα για την απελευθέρωση των «5» διοργανώνεται από το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας με τους Λαούς (ICAP) η 4η Διεθνής Διάσκεψη για την Απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ολγκίν της Κούβας από τις 17 έως τις 21 Νοέμβρη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από περισσότερες από 40 χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ