ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση - Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής», ανοίγει τις πύλες του την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη, το 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στην Αθήνα. Το Φεστιβάλ γίνεται φέτος στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον.

Οι εκδηλώσεις του θα διαρκέσουν τρεις μέρες και θα κορυφωθούν το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, οπότε και θα μιλήσει στο Φεστιβάλ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Την ίδια μέρα χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης.

Στο νέο χώρο του Φεστιβάλ φέτος, θα υπάρχουν δύο σκηνές συναυλιών (η κεντρική και η λαϊκή) καθώς και δύο θεατρικές σκηνές, που εκτός από θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, θα φιλοξενήσουν και συζητήσεις και συναυλίες. Ακόμα, θα υπάρχει χώρος κινηματογράφου, παιδότοπος, χώρος πολιτισμού, όπου θα διεξάγονται και καλλιτεχνικά σεμινάρια, χώρος αφιερωμένος στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά όπου θα συμμετέχουν θεραπευτικές κοινότητες, χώρος για τα προβλήματα των μεταναστών όπου θα συμμετέχουν κοινότητες μεταναστών. Επίσης, όπως κάθε χρόνο περίπτερα και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι θα υπάρχουν για: Την Παιδεία, τις νέες γυναίκες, τους νέους εργαζόμενους, τον αθλητισμό, το διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, τις αντιστασιακές οργανώσεις, τον «Οδηγητή», τον «Ριζοσπάστη», τον «902», την «ΚΟΜΕΠ» και ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο.

Πέρα από τον πλούτο του καλλιτεχνικού προγράμματος, που αγκαλιάζει όλες τις μορφές Τέχνης, στο Φεστιβάλ θα διεξαχθούν και τρεις μεγάλες συζητήσεις: Για την οικονομία και την καπιταλιστική κρίση, για το σοσιαλιστικό ρεαλισμό και για την ένταση του αντικομμουνισμού.

Το πρόγραμμα του τριημέρου στις σκηνές του Φεστιβάλ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

9.30 Αφιέρωμα της ΚΝΕ στην Αντιφασιστική Νίκη, με την ορχήστρα της ΚΝΕ.

11.00 Αφιέρωμα «Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"».

Με τους: Λ. Μαχαιρίτσα, Μ. Πασχαλίδη, Π. Θαλασσινό, Δ. Τσακνή.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ:

9.30 Σπύρος Σαμοΐλης.

10.30 En Cardia.

11.30 Χάλκινα Κοζάνης.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ:

8.00 Θεατρική ομάδα Καματερού «Εκτός Σχεδίου», «Οι Κουραμπιέδες», του Γιώργου Χασάπογλου.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΙΙ:

8.00 Συζήτηση για το Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό. Πάνελ με τους: Ελένη Μηλιαρονικολάκη, Γιάννη Σκαρπερό, Κώστα Καζάκο. Συντονιστής ο Βασίλης Κολοβός. Μικρό μουσικό αφιέρωμα σε Σοβιετικούς συνθέτες (Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ και Χατζατουριάν) από τα σύνολα μουσικής δωματίου της ΚΝΕ.

10.00 Σύλβια Καπερνάρου - Μανώλης Ανδρουλιδάκης - Τάσος Καρακατσάνης.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ:

8.30 «La voleusedu saintlubin», Γαλλία 1999, παραγωγή του Claire Devers.

10.00 «Γενική γραμμή», Σοβιετική Ενωση 1929, Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

9.30 Αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη και το πολιτικό τραγούδι. Με τους: Κ. Βέτα, Κ. Θωμαΐδη, Λ. Καλημέρη.

11.30 Αφιέρωμα στα Τραγούδια της Αμφισβήτησης από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ:

8.00 Συζήτηση για την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Εισηγήτρια θα είναι η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ράμμος.

9.30 Πολυφωνικό τραγούδι με Χαονία (Ηπειρος), Lot Curbeti (Αλβανία), Rodina (Βουλγαρία), με την ηπειρώτικη ζυγιά του Θωμά Λώλη.

11.30 Αφιέρωμα στον Σ. Καζαντζίδη και λαϊκό γλέντι με τους Δ. Κοντογιάννη και τον Γ. Ντουνιά.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ:

8.00 Θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, Μ. Μπρεχτ «Οι Μέρες της Κομμούνας».

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΙΙ:

8.00 Ομάδα χορού της ΚΝΕ «Γυναίκες στα πρόθυρα... κρίσης».

8:30 Ομάδα χορού Soyuz «Τέλος Χρόνου».

10.00 Ιστορίες για κρουστά με τον Βασίλη Βασιλάτο.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ:

8.30 «KuhleWampe ή Σε ποιον ανήκει ο κόσμος;», Γερμανία, 1932, Ζλατάν Ντούντοφ.

10.00 «Καρλ Λίμπκνεχτ - Παρ' όλα αυτά!», Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας 1972, Παραγωγός: Gunter Reisch, Σενάριο: Gunter Karl, Michael Tschesno-Hell.

Σάββατο 18 Σεπτέμβρη

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

8.30 Χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη.

8.45 Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

9.30 Αφιέρωμα «Ξενιτεμένο μου πουλί ...50 χρόνια από τη σύναψη Ελληνογερμανικής Σύμβασης περί μετανάστευσης». Με τους: Γ. Ανδρεάτο, Γ. Νέγκα, Λ. Χαλκιά, Dasco Kurti.

11.00 Συναυλία με τον Δημήτρη Μητροπάνο.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ:

9.30 Γλέντι Αιγαίου με τους «musicaroi» (Ικαρία) και τσαμπουνιέρηδες, από Σάμο, Κάλυμνο και Κύθνο.

11.30 Λαϊκό γλέντι με τον Β. Κορακάκη.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ:

7.00 ΠΕΑΦΕ - ΚΝΕ. Κορινθιακό θέατρο «Βασίλης Ρώτας». Βασίλη Ρώτα, «Ο Πασάς μαθαίνει τον Καραγκιόζη τι εστί πατρίς», από τα «Καραγκιόζικα». Σκηνοθεσία Παύλος Καράγιωργας.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΙΙ:

7.30 Παραδοσιακοί χοροί από το συγκρότημα της Βαγγελιώς Λύτρα.

9.30 «Το ταγκό της κρίσης» από το συγκρότημα Χ. Χατζησπύρου.

10.30 Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση με τον Β. Λέκκα.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ:

9.30 «Είμαι η Κούβα», Κούβα 1964, Μιχαήλ Καλατόζοφ.

Καλλιτεχνικά εργαστήρια

Από σεμινάρια κρουστών σε προηγούμενο Φεστιβάλ
Από σεμινάρια κρουστών σε προηγούμενο Φεστιβάλ
Τρία καλλιτεχνικά εργαστήρια θα λειτουργήσουν στο χώρο του Φεστιβάλ, με τη μορφή σεμιναρίων για αρχάριους, αλλά και «προχωρημένους». Συγκεκριμένα:

Σεμινάρια κρουστών

Δίπλα στη σκηνή του κινηματογράφου, ανάμεσα στα δέντρα θα προσφέρεται μια γνωριμία με το ρυθμό και τα κρουστά για τους αρχάριους, μια προσέγγιση στους ρυθμικούς συνδυασμούς της «world music» για τους «μυημένους»...

Καθημερινά 6-8 μ.μ. από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο, ο Βασίλης Βασιλάτος και το «percussionsystem» των «Ιστοριών για κρουστά», θα συνδυάσουν επιδείξεις και σεμινάρια κρουστών.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6932458044 - από τώρα έως και την έναρξη του Φεστιβάλ - θα βοηθήσουν στην καλύτερη προετοιμασία των σεμιναρίων. Ωστόσο, με την έναρξη του Φεστιβάλ, την Πέμπτη στις 6 μ.μ. ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει δηλώσει συμμετοχή θα μπορεί επί τόπου να ενταχθεί στο σεμινάριο.

Εργαστήριο τεχνικής fresco και θεατρικής μάσκας

Και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 6.30 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. θα λειτουργεί στο χώρο του Πολιτισμού, εργαστήριο τεχνικής fresco με την ζωγράφο Εύα Μελά.

Παράλληλα στον ίδιο χώρο τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί εργαστήριο θεατρικής μάσκας από pαpier mache, με θέμα «επίκαιρα πρόσωπα», από τη σκηνογράφο και εικαστικό Νίκη Πέρδικα.

Τα έργα θα εκτίθενται στο χώρο του «Πολιτισμού».

Σεμινάριο πολυφωνικού τραγουδιού

Τις δυο πρώτες μέρες του Φεστιβάλ, Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 6.30 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. στο χώρο του «Πολιτισμού», θα γίνει σεμινάριο πολυφωνικού τραγουδιού. Για την καλύτερη προετοιμασία του σεμιναρίου χρήσιμες θα είναι οι δηλώσεις συμμετοχής από τους ενδιαφερόμενους στο τηλέφωνο 6942554579.

Το Σάββατο στις 7 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση πολυφωνικού τραγουδιού από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο.

Διεθνείς αντιπροσωπείες

Είκοσι έξι αντιπροσωπείες αντιιμπεριαλιστικών και κομμουνιστικών οργανώσεων νεολαίας θα συμμετάσχουν φέτος στις εκδηλώσεις του 36ου Φεστιβάλ και θα γεμίσουν τα περίπτερα της Διεθνούπολης με υλικά και νέα από τις πολιτικές εξελίξεις και την κατάσταση του κινήματος στις χώρες τους.

Η κεντρική εκδήλωση της Διεθνούπολης θα γίνει την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη και το θέμα της θα αφορά την επικίνδυνη ένταση του φαινομένου του αντικομμουνισμού, ενώ θα περιλαμβάνει και ένα βήμα αλληλεγγύης σε Κομμουνιστικά Κόμματα και Νεολαίες που βρίσκονται στο στόχαστρο αυτής της επίθεσης.

Επίσης προγραμματίζονται εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό του Πακιστάν που δέχτηκε βαρύ πλήγμα από τις καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα, αλλά και εκδήλωση αλληλεγγύης (με βιντεοπροβολή για την υπόθεση) για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες που κρατούνται στις φυλακές του Μαϊάμι.

Ακόμα, θα υπάρχει και φέτος το αυθεντικό «κουβανέζικο μπαρ», που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Οι Οργανώσεις που θα συμμετάσχουν με αντιπροσωπείες τους στο Φεστιβάλ είναι:

1. Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, με τον Γενικό Γραμματέα της Χέσους Μόρα.

2. Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας.

3. Κομμουνιστική Νεολαία Αργεντινής.

4. Κομμουνιστική Νεολαία Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ.

5. Κομμουνιστική Νεολαία Βρετανίας.

6. Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας.

7. Κομμουνιστική Νεολαία Βολιβίας.

8. Γερμανική Εργατική Σοσιαλιστική Νεολαία.

9. Κομμουνιστική Νεολαία Γεωργίας.

10. Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας - Σερβία.

11. Κομμουνιστική Νεολαία Ισπανίας.

12. Ενωση Φοιτητών Καραϊβικής - Λατινικής Αμερικής.

13. Κομμουνιστική Νεολαία Κολομβίας.

14. Ενωση Νέων Κομμουνιστών Κούβας.

15. Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας Κύπρου.

16. Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών.

17. Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών Ιταλία.

18. Ενωση Νεολαίας Νεπάλ.

19. Κομμουνιστική Νεολαία Πολωνίας.

20. Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας.

21. Νεολαία Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

22. Νεολαία Τούρκικου Κομμουνιστικού Κόμματος.

23. Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας Σρι Λάνκα.

24. Κομμουνιστική Νεολαία Πακιστάν.

25. Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσία.

26. Ενιαία Δημοκρατική Νεολαία Λιβάνου.

Αγώνας δρόμου - Μήνυμα ζωής

Ξεχωριστή θέση έχει φέτος στο Φεστιβάλ και ο Αθλητισμός. Κόντρα στην εμπορευματοποίηση του «αθλητισμού» αλλά και στη ναρκω-κουλτούρα, διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ένας λαϊκός αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων, που θα διατρέξει τις δυτικές συνοικίες. Η πρωτοβουλία αυτή της ΚΝΕ έχει χαιρετιστεί από πολλούς ανθρώπους του Αθλητισμού.

Ο αγώνας δρόμου θα γίνει το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, με αφετηρία στις 11.30 το πρωί, από την κεντρική πλατεία Ιλίου (πλατεία Ελευθερίας) και θα διατρέξει το Ιλιον, τους Αγίους Αναργύρους και το πάρκο «Αντ. Τρίτση».

Οσοι θέλουν να προλάβουν να συμμετάσχουν πρέπει να σπεύσουν να το δηλώσουν στις Οργανώσεις της ΚΝΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση kne@kne.gr και στο τηλέφωνο 6987706814.

Η χαρά του παιδιού

Η ΚΝΕ έχει φροντίσει ένα χώρο με το δικό του ιδιαίτερο πρόγραμμα για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ, αλλά και για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες τους, τα νέα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν ένα «Γολγοθά» για τη δημιουργία οικογένειας και που ασφυκτιούν πολύ περισσότερο τώρα με τα προβλήματα που έχουν διογκωθεί λόγω της άγριας αντιλαϊκής επέλασης.

Τα παιδιά πραγματικά θα απολαύσουν τον παιδότοπο και οι γονείς θα μοιραστούν κοινά βάσανα, προβλήματα και προτάσεις πάλης και διεξόδου, στον «Παιδότοπο» του Φεστιβάλ.

Ιδιαίτερα δε, φέτος, ο «Παιδότοπος» θα λειτουργήσει και πρωινές ώρες το Σάββατο, αλλά και την Κυριακή. Αναλυτικά το πρόγραμμά του:

Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη

6 μ.μ. Μουσικοκινητικά παιχνίδια

8.30 μ.μ. Παράσταση Καραγκιόζη με τον Θ. Λιούνη

Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη

7 μ.μ. Παράσταση κουκλοθέατρου με τον Χ. Αυτσίδη

8.30 μ.μ. Παράσταση Καραγκιόζη με τον Θ. Λιούνη

Σάββατο 18 Σεπτέμβρη

10 π.μ. Αθλοπαιδιές με «διαιτητή» τον κλόουν Γ. Μαρίνο

5 μ.μ. Παιχνιδοϊστορίες

7 μ.μ. Παράσταση κλόουν με τον Γ. Μαρίνο

Κυριακή 19 Σεπτέμβρη

10 π.μ. Αφιέρωμα στο παραμύθι

12 το μεσημέρι Παράσταση «ο Γαργα-ληστής» του Δ. Μπασλάμ από την ομάδα χορού της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ