ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αχαρνής» στην Ελευσίνα

Οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη από το ΚΘΒΕ, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη παρουσιάζεται, σήμερα, στην Ελευσίνα. Βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο του πολέμου μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης. Ο Αθηναίος αγρότης Δικαιόπολις απογοητευμένος από τους συμπολίτες του που αδρανούν και αγανακτισμένος με τους πολιτικούς που αδιαφορούν για το κοινό συμφέρον και οδηγούν την πόλη στην καταστροφή, αποφασίζει να κλείσει συνθήκη «ιδιωτική» ειρήνης με τη Σπάρτη για τον ίδιο και την οικογένειά του. Εξοργισμένοι οι καρβουνιάρηδες του δήμου των Αχαρνών, μόλις το πληροφορούνται, κυνηγούν τον «προδότη» για να τον τιμωρήσουν. Ο Δικαιόπολις θα ζητήσει τη βοήθεια του Ευριπίδη για να τους αντιμετωπίσει, θα μεταχειριστεί κάθε μέσο για να επιβάλει την ειρήνη του.

Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Ερση Δρίνη. Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης. Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός. Ενορχήστρωση - Μουσική Διδασκαλία: Αρης Βλάχος. Φωνητική προετοιμασία: Νίκος Βουδούρης. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Σταμάτης Κραουνάκης (Δικαιόπολις), Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Κήρυκας), Δημήτρης Κοντός (Αμφίθεος), κ.ά. Τραγουδιστής: Χρήστος Μουστάκας. Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Αρης Βλάχος, Σοφία Κακουλίδου, Αννα Λάκη, Νίκος Μπαχαρίδης, Νίκος Χατζόπουλος.

«Ο τρελός» στο Περιστέρι

Ο θίασος «Βήματα», της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, παρουσιάζει την Τετάρτη, στο θέατρο «Φοίνικας» στο Περιστέρι, το έργο «Ο τρελός της Αθήνας», βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Δημητρίου Γρ. Καμπούρογλου.

Ο Γιάννης, ο τρελός του διηγήματος, υπήρξε αληθινό πρόσωπο που έζησε κατά την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Αθήνα. Το 1684 ξεσπά ο Βενετοτουρκικός Πόλεμος που συνδέεται με την αναζήτηση των Αθηναίων για ελευθερία και καταλήγει σε μια από τις μεγαλύτερες συμφορές της πόλης. Στις 9 Απριλίου 1688 οι Βενετοί εγκαταλείπουν την Αθήνα. Οι Αθηναίοι, προδομένοι από τους Βενετούς, αποφασίζουν να εκκενώσουν την πόλη φοβούμενοι την τουρκική εκδίκηση. Ο μόνος που δεν εγκαταλείπει την πόλη και περιπλανιέται στα ερείπιά της, παρέα με το σκύλο του, είναι ο Γιάννης ο Τρελός.

Θεατρική διασκευή: Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Σκηνοθεσία: Ελένη Γερασιμίδου. Μουσική: Δημήτρης Λέκκας. Σκηνικά - κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος. Παίζουν: Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου.

«ΛύρΑυλος» με αρχαιοελληνική μουσική

«Από τον Ορφέα ως τις μέρες μας» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση της ορχήστρας αρχαιοελληνικών και παραδοσιακών οργάνων «ΛύρΑυλος», που διοργανώνει ο Σύλλογος Πελοποννησίων Πετρούπολης, σήμερα (12/9, 9μμ), στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, με ελεύθερη είσοδο. Αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια ζωντανεύουν χάρη στα σαράντα ανακατασκευασμένα όργανα, οι αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε διασκευές γνωστών παραδοσιακών κομματιών, στήνοντας ένα εκπληκτικό μουσικό ταξίδι στον πλούτο της ελληνικής μουσικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολυποίκιλη μουσική της Πελοποννήσου.

Τεκμηριωμένη προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της πλούσιας αρχαιοελληνικής μουσικής κληρονομιάς, ο «ΛύρΑυλος» έχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό για το έργο του, που έχει καλλιτεχνική, εκπαιδευτική και ερευνητική διάσταση. Χωρίς στείρα αρχαιολατρική διάθεση και «εμμονές», στοχεύει στη σε βάθος μελέτη, στην καλαίσθητη και επιστημονική αναβίωση, και στην ορθή προβολή της αρχαίας ελληνικής μουσικής με μουσικό και όχι μουσειακό τρόπο. Τα μέλη του «ΛύρΑυλου» είναι: Μιχάλης Στέφος (τραγούδι, τύμπανο, κρόταλα, κογχύλια, σάλπιγγα), Χριστίνα Σιάκη (λύρα, φόρμιγγα, πανδουρίδα, βιολί), Ολγα Στέφου (βάρβιτος, σαντούρι, σείστρο, κογχύλια), Παναγιώτης Στέφος (αρχαία κιθάρα, λύρα, σύριγγα του Πάνα, δίαυλος, άσκαυλος, ζουρνάς, γκάιντα, κογχύλια, κέρας, Πυθαγόρειο μονόχορδο). Συμμετέχουν: Κώστας Λάιος (βιολί, λύρα, κογχύλια) και Δημήτρης Λάιος (αυλός, κογχύλια). Ερευνα, ενορχηστρωτική επιμέλεια και κατασκευή οργάνων: Παναγιώτης Στέφος.

Μουσική - θέατρο στη Νίκαια

Αφιέρωμα στον Αγγελο Σικελιανό
Αφιέρωμα στον Αγγελο Σικελιανό
Συναυλία λαϊκού και έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με τον Σπύρο Αρσένη θα φιλοξενήσει το Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης), σήμερα, στις 9 μ.μ. Η συναυλία περιλαμβάνει έντεχνα τραγούδια σε ποίηση Σικελιανού, Μπουρμπούλη, Χριστοδούλου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Νομαρχία Πειραιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2010» που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Είσοδος ελεύθερη.

  • Ο Μικρός Πρίγκιπας» σε διασκευή Μ. Κουγιουμτζή ανεβαίνει από το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πειραιά την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 9 μ.μ. στο Δημοτικό Κηποθέατρο (Κύπρου και Προύσσης), επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2010».
«Συνομιλίες» κεραμικής

Εργο της Μαρίας Βλαντή
Εργο της Μαρίας Βλαντή
Με συνδετικό κρίκο τον πηλό και τη φωτιά, δεκαοκτώ κεραμίστες από το όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, την Αίγινα, συναντώνται στην έκθεση «Κεραμικές συνομιλίες» που φιλοξενείται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αίγινας, στην Κολώνα. Μέχρι τις 30/9, εκθέτουν έργα τους οι: Σαβίνα Βασιλειάδη, Μαρία Βλαντή, Κατερίνα Γιάννακα, Νεκτάριος και Γιώργος Γκαρής, Βούλα Γουνελά, Βένια Δημητρακοπούλου, Βύρων Δημητρακούλης, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Καρμηλία Ιατροπούλου, Μάρω Κερασιώτη, Τριανταφυλλιά Κοτάκκη, Κατερίνα Μπουγά, Μαρία Πετράτου, Νίκος Σκλαβενίτης, Εφη Σπηλιώτη, Ηλίας Χριστόπουλος, Helen Mudie. Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε διαφορετικές ενότητες: α) Τα αρχαία κεραμικά της μόνιμης συλλογής, δίνουν το στίγμα του παρελθόντος και αποτελούν σημείο αναφοράς και έμπνευσης. β) Η παραδοσιακή κεραμική λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο χτες και στο σήμερα. Οι κεραμίστες δημιουργούν εδώ χρηστικά αντικείμενα όπου η τέχνη μεταδίδεται τοπικά από το μάστορα στο μαθητή. γ) Στην «έντεχνη» παράδοση, οι πηγές έμπνευσης διευρύνονται και το χρηστικό αντικείμενο αποκτά μια πιο προσωπική σφραγίδα, εκείνη του κατασκευαστή - καλλιτέχνη. δ) Το πεδίο της σύγχρονης έκφρασης, που αποδεσμεύεται από χρηστικούς - μορφολογικούς περιορισμούς, βρίσκει επίσης δυναμική εκπροσώπηση στην έκθεση. Η ελληνική κεραμική επηρεάζεται σήμερα από το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Αυτό εμπλουτίζει τις τεχνικές της δυνατότητες και την ωθεί προς ποικίλες νέες κατευθύνσεις. ε) Τέλος, ως ξεχωριστή ενότητα, παρουσιάζονται κεραμικά μαθητευομένων κεραμιστών που ασκούνται μελετώντας και αναπαράγοντας εκθέματα του Μουσείου.

Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 8.30π.μ.-3μ.μ. εκτός Δευτέρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ