ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προωθούν την ιδιωτικοποίηση και την καύση

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής που εδώ και χρόνια μεθοδεύεται από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και τις παρατάξεις που στηρίζουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα φέρει «απ' το παράθυρο» την καρκινογόνα καύση, ενώ θα χαρατσώσει ακόμη περισσότερο το λαό, βρίσκεται πλέον προ των πυλών. Αυτό σηματοδοτοτεί και η εσπευσμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) που έγινε στις 23 Αυγούστου στην οποία εγκρίθηκε η εγκατάσταση του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Αττικής με τη μέθοδο της βιοξήρανσης, η οποία οδηγεί στην καύση του τελικού προϊόντος.

Η απόφαση αυτή προφανώς εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που αποτελούν βέβαια συνέχεια των σχεδιασμών και της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Θυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση μέσω του Περιφερειάρχη, είχε αποστείλει άτυπα στον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ σχέδιο προγραμματικής σύμβασης προκειμένου όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική να δοθούν «πακέτο» σε ιδιώτη ανάδοχο. Πρόκειται για τέσσερα δαπανηρότατα εργοστάσια προεπεξεργασίας και επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, συνολικής παραγωγικής απόδοσης 1.355.000 τόνων το χρόνο, συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ περίπου. Τα δύο μεγαλύτερα από αυτά (δυναμικότητας 700.000 τόνων το χρόνο το ένα και 400.000 τόνων το χρόνο, το άλλο), σύμφωνα με το σχεδιασμό αυτό, θα λειτουργήσουν και πάλι στο πολύπαθο Θριάσιο, ενώ τα άλλα δύο εργοστάσια, δυναμικότητας 127.500 τόνων το χρόνο, το καθένα, θα λειτουργήσουν στην Ανατολική Αττική.

Επίσης, στις 20 Ιούλη 2010 ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος με έγγραφο που απέστειλε προς τον ΕΣΔΚΝΑ ζητά «την άμεση δημοπράτηση των εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων». Με την επιλογή των μεθόδων αυτών διαχείρισης η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης στην πηγή, ούτε για την προώθηση της επεξεργασίας με ανακύκλωση των προδιαλεγμένων οργανικών και πράσινων αποβλήτων, ούτε για να κατασκευάσει τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμμάτων, που εκκρεμούν εδώ και 20 χρόνια. Αντίθετα, θέλει να εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και ειδικότερα κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους που κατέχουν τις συγκεκριμένες τεχνολογίες και που εδώ και χρόνια προσπαθούν να τις επιβάλλουν.


Αξίζει να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία της βιοξήρανσης που «φωτογραφίζεται» στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα εκτινάξει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική από τα 42 ευρώ τον τόνο στα 150 ευρώ τον τόνο, με αποτέλεσμα να υπετριπλασιαστεί αντίστοιχα και η επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας ως προς τα τέλη καθαριότητας.

Ολες αυτές τις μεθοδεύσεις τις κατάγγειλε πριν έναν περίπου μήνα με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δήμαρχος Νίκαιας και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Στ. Μπενετάτος. Με την επιστολή του αυτή ζήτησε να συνεδριάσει το ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ, ύστερα από τεκμηριωμένη και αναλυτική εισήγηση για το μείγμα των μεθόδων και τεχνολογιών διάθεσης και επεξεργασίας του συνόλου των απορριμμάτων της Αττικής.



Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ