ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λειτουργικά κέρδη 4,7 δισ. στο α' εξάμηνο

Μισές - μισές οι κερδοφόρες και οι ζημιογόνες σύμφωνα με τους ισολογισμούς 265 επιχειρήσεων

Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης μαζί και ο περιορισμός της μάζας στα επιχειρηματικά κέρδη αποτυπώνεται στους ισολογισμούς πρώτου εξαμήνου του 2010 των εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρηματικών ομίλων. Επιμέρους κλάδοι όπως και εταιρείες εμφανίζουν και αυξημένες ζημιές ως αποτέλεσμα της απαξίωσης τμημάτων του κεφαλαίου και της αδυναμίας να επανεπενδύσουν στην παραγωγή. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι σημερινές εξελίξεις αποτελούν απλή συνέχεια από την αμέσως προηγούμενη φάση, με την υπερσυσσώρευση κερδών και κεφαλαίων. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω καταγράφονται και εταιρείες που μέσα σε συνθήκες οξύτατης καπιταλιστικής κρίσης πέτυχαν ακόμη και την αύξηση των κερδών τους. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις υπαγορεύονται από την κάθετη πτώση του λαϊκού εισοδήματος και του επιπέδου κατανάλωσης, τις μαζικές ανατιμήσεις σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων, από το σύνολο των βάρβαρων πακέτων της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η επίθεση της πλουτοκρατίας απέναντι στο λαό θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, θα προσλάβει και οξύτερα χαρακτηριστικά που μεταφράζονται σε νέα πακέτα από την πλευρά κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς α' εξαμήνου 2010 των εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Αθήνας (επεξεργασία :Πήγασος ΑΕΠΕΥ):

  • Τα λειτουργικά κέρδη για 265 επιχειρήσεις διαμορφώνονται στα 4,7 δισ. ευρώ με πτώση 15,1%. Να σημειωθεί ότι στο λειτουργικό αποτέλεσμα δεν περιλαμβάνονται τα χρηματοοικονομικά (όπως για παράδειγμα οι αποπληρωμές τραπεζικών δανείων), οι αποσβέσεις κεφαλαίου και οι φόροι.
  • Το τελικό αποτέλεσμα μετά από φόρους στο σύνολο των εισηγμένων εμφανίζει ζημιά ύψους 1,38 δισ. ευρώ.
  • Ο συνολικός τζίρος διαμορφώνεται στα 38,4 δισ. ευρώ με αύξηση 4,6%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους που απέσπασε το τραπεζικό κεφάλαιο διογκώθηκαν σε ποσοστό 12,7% φτάνοντας στα 6,8 δισ. ευρώ.
  • Από το σύνολο των 265 ΑΕ, οι 121 καταγράφουν κέρδη έναντι 144 που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.
  • Από τις 121 κερδοφόρες, οι 24 καταγράφουν παραπέρα αύξηση κερδών, 79 μείωση κερδών και 18 επιστροφή σε κερδοφορία.
  • Από το σύνολο 114 που εμφανίζουν ζημιά οι 50 σημείωσαν διεύρυνση της ζημιάς, 37 την περιόρισαν και ακόμη 57 μπήκαν στην ίδια φάση μετά την περυσινή κερδοφορία τους.

Να σημειωθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα καθορίζεται και από παράγοντες όπως τα λογιστικά κονδύλια των τραπεζών για τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους, τη μείωση της αξίας του ενεργητικού τους λόγω πτώσης στις τιμές των ομολόγων κ.ά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σχεδιάζουν τα νέα πακέτα

Στα σκαριά και νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ξανά στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας για την «επικαιροποίηση» της αντιλαϊκής κλιμάκωσης

Τα ακόμη χειρότερα απέναντι στο λαό νέα πακέτα και μέτρα περιστολής δαπανών και αύξησης των φόρων δρομολογούν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα. Την ερχόμενη βδομάδα συνεδριάζουν τα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Εκοφίν - Γιουρογκρούπ) και αμέσως μετά και τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ - περί τα μέσα Σεπτέμβρη - έρχονται και πάλι στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας, για το σχεδιασμό και την επικαιροποίηση της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Η ...«τόνωση» των εσόδων ήταν στην ατζέντα της χτεσινής σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Στο προσεχές διάστημα ετοιμάζεται η κατάθεση του «συμπληρωματικού» φορολογικού νομοσχεδίου, που για την ώρα φαίνεται να είναι σε φάση επεξεργασίας.

Οι «αστοχίες» από την πλευρά εσόδων, και παρά την όποια εξιδανίκευση επιχειρεί η κυβέρνηση, αποτελούν και τη βάση του υπολογισμού των συμπληρωματικών πακέτων σε όλα τα μέτωπα. Από την άλλη πλευρά, και μετά τις επισημάνσεις από την πλευρά του ΣΕΒ, ετοιμάζονται τώρα και ενόψει ΔΕΘ να τους χαρίσουν ακόμη και αυτό τον πρακτικά ανύπαρκτο φόρο στα αδιανέμητα κέρδη, κάτι που είχε αποτελέσει και βασική προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν τη φάση, και με πρόσχημα την κρίση, ετοιμάζονται να τον αποκαταστήσουν ακόμη και κάτω από το 25%, έναντι 40%, που για το θεαθήναι, είχαν διαμορφώσει με τον τελευταίο φορολογικό νόμο.

Μέσα στις προθέσεις είναι και η μαζική μετάταξη εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης από το λεγόμενο χαμηλό (11%) στον ψηλό συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 23%. Οι όποιες «εξαιρέσεις» θα αναπληρωθούν με άλλα μέτρα, σε συνεννόηση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται και η «μετάταξη» τροφίμων που καταναλώνονται εκτός σπιτιού, δηλαδή ακόμη και στο σουβλατζίδικο της γειτονιάς, που σήμερα επιβαρύνονται με 11%.

Σύμφωνα με χτεσινή επίσημη ανακοίνωση, γίνεται λόγος για «συγκρότηση έκτακτης δομής στο υπουργείο Οικονομικών», με στόχο την «πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης». Σε αυτό το πλαίσιο, συγκροτούνται ακόμη 5 ομάδες εργασίας, με αντικείμενα την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τους «μεγάλους φορολογούμενους», στους οποίους συγκαταλέγουν τις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις κ.ά. Τα παραπάνω έχουν να κάνουν και με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Τα όργανα της αντιλαϊκής συγχορδίας θα αρχίσουν να βαράνε και πάλι αμέσως μετά.

ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μειώθηκαν και οι πωλήσεις ειδών διατροφής

Εκτίναξη σημείωσε ο τζίρος των καυσίμων, λόγω των εξοντωτικών φοροεισπρακτικών μέτρων της κυβέρνησης

Συνεχίστηκε και τον Ιούνη η πτωτική πορεία της λαϊκής κατανάλωσης, με κύριο χαρακτηριστικό την υποχώρηση, για τρίτο συνεχή μήνα του τζίρου των καταστημάτων διατροφής. Στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι η καταβαράθρωση των λαϊκών εισοδημάτων, λόγω της σημαντικής μείωσης - λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την ανόδου της ανεργίας, έχει εξαναγκάσει τους εργαζόμενους να προβούν σε περικοπές, ακόμα και στα είδη διατροφής.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα των πωλήσεων - κατανάλωση της κατηγορίας «καύσιμα - λιπαντικά», η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην εκτίναξη της τιμής των καυσίμων σε ποσοστά πάνω από 50%, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του μνημονίου, για επαναφορά των δημοσιονομικών σε κατάσταση ισορροπίας με άγριες περικοπές στις κρατικές δαπάνες και επιβολή εξοντωτικών φόρων στα λαϊκά στρώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το μήνα Ιούνη σε σχέση με τον Ιούνη του 2009, ο κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές, σημείωσε αύξηση 1,2% έναντι μείωσης 13,4% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίθετα, από τη μέτρηση του όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) προκύπτει μείωση 4,4%, έναντι μείωσης 14,2% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Με δυο λόγια, τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν μεν ότι η πτώση της λαϊκής κατανάλωσης φέτος είναι μικρότερη από την αντίστοιχη μείωση που είχε σημειωθεί πέρσι, ωστόσο αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα περί αναστροφής των τάσεων, αφού υπάρχουν κάποια ελάχιστα όρια, κάτω από τα οποία δεν μπορούν, μέχρι στιγμής, να πέσουν οι λιανικές πωλήσεις.

Από τη μέτρηση των μέσων επιπέδων των περιόδων Γενάρης - Ιούνης 2010 προς Γενάρης - Ιούνης 2009, προκύπτει αύξηση του κύκλου εργασιών σε τρέχουσες τιμές κατά 4,4%, ενώ με βάση τον όγκο (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) προκύπτει μηδενική μεταβολή.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, είναι ότι την περίοδο Ιούνης 2010 προς Ιούνης 2009, η αύξηση του τζίρου κατά 1,2%, σε τρέχουσες τιμές, αντιστοιχεί σε μείωση του τζίρου των καταστημάτων κατά 0,3%, κατά 5,3% στα λοιπά καταστήματα, ενώ αντίθετα, μεγάλη αύξηση 29,3% σημειώθηκε στην κατηγορία καύσιμα - λιπαντικά, και αυτό αποκλειστικά στην εκτίναξη της τιμών των καυσίμων, λόγω των άγριων φοροεισπρακτικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Δυσμενέστερη είναι η κατάσταση από τη μέτρηση του όγκου, καθώς η υποχώρηση του γενικού δείκτη κατά 4,4% αντιστοιχεί σε μείωση του τζίρου των καταστημάτων τροφίμων κατά 3,9%, των λοιπών καταστημάτων κατά 6,1%, ενώ στα καύσιμα - λιπαντικά ο τζίρος υποχώρησε κατά 8,8%.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ζητάνε και «πανωπροίκι» οι πολυεθνικές

Νέες απαιτήσεις και νέους όρους φαίνεται πως έθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των δύο εταιρείων, της γερμανικής «Thyssen Krupp Marine Systems» στην οποία ανήκουν σήμερα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και της «Αbu Dhabi Mar», με έδρα το Αμπου Ντάμπι που έχει εκφράσει την πρόθεση να αγοράσει το τμήμα των Ναυπηγείων που κατασκευάζει πολεμικά πλοία. Στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τη συμμετοχή στην απογευματινή της φάση και του υπουργού Ε. Βενιζέλου, έπεσαν στο τραπέζι και άλλες απαιτήσεις των δύο εταιρειών προς την ελληνική πλευρά. Στόχος τους η παραπέρα εξασφάλιση των κερδών από τις παραγγελίες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και κυρίως η απόλυτη διασφάλιση, τόσο των πωλητών όσο και των αγοραστών, από τυχόν βάρη και πρόστιμα, όπως αυτό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για παράνομη κρατική χρηματοδότηση.

Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Αμυνας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία την οποία θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο Ε. Βενιζέλος. Η συμφωνία φέρεται να προβλέπει την παραλαβή του υποβρυχίου που «γέρνει», τα τρία ακόμα που είναι υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά και την παραγγελία δύο επιπλέον, ανεβάζοντας το αρχικό τίμημα του προγράμματος από 2,85 δισ. ευρώ στα 4 δισ. ευρώ περίπου.

Η όλη συζήτηση αφορά το τμήμα των ναυπηγείων που κατασκευάζει πολεμικά σκάφη καθώς για το πολιτικό τμήμα έχει ανακοινωθεί ότι θα μπει στη διαδικασία εκποίησης.

Στο μεταξύ, και σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στη διάρκεια της ημέρας, όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά, ακόμα και του «ναυαγίου», ωστόσο φαίνεται να επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι επρόκειτο για διαπραγματευτικούς ελιγμούς - εκβιασμούς από την πλευρά της «Thyssen Krupp Marine Systems» και της «Αbu Dhabi Mar», που πατάνε στο έδαφος των παραχωρήσεων που τους έχει κάνει ήδη η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει αναγορεύσει τα πολυεθνικά μονοπώλια σε προνομιούχο εταίρο στην καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ