ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ολοκληρώθηκε η συμφωνία - έγκλημα για το λαό

Μέχρι την τελευταία ώρα, οι πολυεθνικές ζητούσαν και τα ρέστα τους στα παζάρια με την πρόθυμη κυβέρνηση

Επί ξύλου κρεμάμενοι βρίσκονται οι 1.300 εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία, ενώ πολυεθνικές και κυβέρνηση έχουν ήδη αφαιρέσει από το λαό ένα στρατηγικό τομέα της παραγωγής
Επί ξύλου κρεμάμενοι βρίσκονται οι 1.300 εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία, ενώ πολυεθνικές και κυβέρνηση έχουν ήδη αφαιρέσει από το λαό ένα στρατηγικό τομέα της παραγωγής
Ολοκληρώθηκε τελικά αργά χτες το βράδυ - σύμφωνα με πληροφορίες - η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης από τη μια και «Thyssen Krupp Marine Systems» (πωλητές) και την «Αbu Dhabi Mar» (αγοραστές) από την άλλη, για τη διάλυση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και το ξεκαθάρισμα των 1.300 εργαζομένων που παραμένουν έρμαια των πολυεθνικών και της κυβέρνησης.

Μέχρι εκείνη την ώρα, στο υπουργείο Αμυνας συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των νομικών συμβούλων των δύο πλευρών για την τελική διατύπωση των κειμένων, που σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη.

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για «μικροπροβλήματα» στη διαπραγμάτευση, επιβεβαιώνοντας ότι οι πολυεθνικές ζητούσαν μέχρι τελευταία ώρα τα ρέστα τους για τα Ναυπηγεία, έχοντας ήδη εξασφαλίσει πανωπροίκι τις επιπλέον παραγγελίες του πολεμικού ναυτικού, αλλά και το σφράγισμα του πολιτικού τμήματος των Ναυπηγείων.

Η γερμανική πολυεθνική κατήγγειλε στις 21 Σεπτέμβρη 2009 τη σύμβαση για τα υποβρύχια με το ελληνικό δημόσιο, χωρίς να έχει παραδοθεί τίποτα στο πολεμικό ναυτικό και ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων - ύψους 2,8 δισ. ευρώ - είχε μπει στα ταμεία της «Thyssen». Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από τις ποινικές ρήτρες ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις πολυετείς καθυστερήσεις στις παραδόσεις των υποβρυχίων.

Σήμερα μεθοδεύει τη λειτουργία ενός μόνο μέρους των Ναυπηγείων, αυτό που κατασκευάζει πολεμικά σκάφη, με στόχο να κλείσει το τμήμα που κατασκευάζει και επισκευάζει εμπορικά πλοία και τροχαίο υλικό, ώστε οι πολυεθνικές να κρατήσουν τα Ναυπηγεία απαλλαγμένα από το πρόστιμο των 250 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλει η Κομισιόν για «παράνομες» κρατικές επιδοτήσεις.

Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε ακόμα να παραλάβει το υποβρύχιο που «γέρνει», τα τρία που είναι υπό κατασκευή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και την παραγγελία δύο επιπλέον, ανεβάζοντας το αρχικό τίμημα του κατασκευαστικού προγράμματος από 2,85 δισ. ευρώ στα 4 δισ. ευρώ περίπου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων παραγγελιών από το Πολεμικό Ναυτικό διαφόρων τύπων πλοίων επιφανείας.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τους υποψήφιους

Εξελίξεις αναμένεται να δρομολογήσει η σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας του σχήματος

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση για τον ποιον θα στηρίξει ως υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής, μεταξύ των Αλ. Μητρόπουλο, Αλ. Αλαβάνο και Μ. Γλέζο. Μέχρι και χτες όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά, ακόμη και αυτό της συγκρότησης ξεχωριστών ψηφοδελτίων.

Στο πλαίσιο της διαμάχης που μένεται για τις καρέκλες, ο μισός ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Αλαβάνου, ο άλλος μισός με επικεφαλής τον ΣΥΝ υπέρ του Αλ. Μητρόπουλου, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η συμβιβαστική πρόταση για τον Μ. Γλέζο, καθώς συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι αυτός δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος και έχει ήδη εκφράσει τη στήριξή του στον Αλ. Αλαβάνο.

Χτες, εννιά μέλη της Γραμματείας κατέθεσαν πρόταση για σύγκληση του πανελλαδικού συντονιστικού που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις, καθώς αναφέρουν ως «ορατό τον κίνδυνο της διάσπασης». Επισημαίνουν ακόμα ότι καμία απ' τις δύο προτάσεις - Μητρόπουλος και Αλαβάνος - δεν εξασφαλίζει τη «συναίνεση» στο σχήμα και εμμέσως τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Γλέζου.

Στελέχη της ΔΕΑ αποδίδουν στον ΣΥΝ «λαθεμένη τακτική που χρεώνει στην Αριστερά προβληματικές προσωπικότητες, ενώ ξεπλένει διάφορα σοσιαλδημοκρατικά κέντρα, που ενεργοποιούνται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ», χαρακτηρίζουν την υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου «ελκτική» και εκτιμούν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει στο παρά πέντε μιας σοβαρής κρίσης».

Ο Γ. Μπανιάς, τέλος, στο «Κανάλι 1» υπερασπίστηκε το «όχι» του ΣΥΝ στον Αλ. Αλαβάνο λέγοντας ότι αυτός κρατά καιρό τώρα αποστάσεις απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει δημιουργήσει αντιπαλότητες στο σχήμα, αναρωτώμενος «μόνο ο Αλ. Αλαβάνος υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ;». Κατηγορηματικά όμως απέκλεισε τον Α. Μητρόπουλο λέγοντας ότι δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το χώρο.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανταλλαγή απόψεων για το περιουσιακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Προφορική ανταλλαγή απόψεων και προπαρασκευαστική συζήτηση επί του περιουσιακού, με στόχο να προετοιμάσουν τις εντατικές διαπραγματεύσεις στις 8 και 10 Σεπτέμβρη (αντί 7 και 9 που είχε συμφωνηθεί αρχικά), είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι έγινε προφορική αναφορά, χωρίς κατάθεση εγγράφων στις θέσεις της κάθε πλευράς σχετικά με το περιουσιακό, με την ουσία να παραμένει μπροστά, αφού η συζήτηση θα αρχίσει την επόμενη βδομάδα. Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι εξέφρασε την ελπίδα πως στις συνομιλίες θα τηρηθεί η εμπιστευτικότητα, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος.

Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός Τύπος ανοίγει ξανά το ζήτημα της έγκρισης των κανονισμών της ΕΕ που επιτρέπουν το απευθείας εμπόριο των κρατών - μελών με τα Κατεχόμενα, «προβλέποντας» ότι ακόμα και αν η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρει προσκόμματα στην αποδοχή τους από τους Ευρωπαίους εταίρους, ορισμένες χώρες μπορεί να ξεκινήσουν το εμπόριο και χωρίς αυτούς.

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Τηλεγράφημα του ΑΠΕ ανέφερε τις προάλλες: «Ανέκαμψε στις Ηνωμένες Πολιτείες η βιομηχανική δραστηριότητα (...) τον Αύγουστο εντάθηκε ιδιαίτερα η ήδη καλή βιομηχανική δραστηριότητα, φθάνοντας στο 56,3% από 55,5% τον Ιούλιο (...) την ώρα που οι αναλυτές προεξοφλούσαν για τον μήνα Αύγουστο μείωση στο 52,9%. Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση του Αυγούστου είναι η 13η διαδοχική και άνω του 50%, κάτι που σημαίνει ότι διανύεται αναπτυξιακή κι όχι υφεσιακή περίοδος για την αμερικανική οικονομία. Η εξέλιξη προκάλεσε την ευφορία στη Γουόλ στριτ, όπου λίγο πριν τις 18.00 ώρα Ελλάδας ο δείκτης Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας κέρδιζε +2,21% ενώ ο δείκτης Nasdaq +2,45%. Η εξέλιξη αυτή, με τη σειρά της, συμπαρέσυρε σε άνοδο τα χρηματιστήρια του Μιλάνου, του Παρισιού και της Φρανκφούρτης, περίπου στα "κλεισίματά" τους».

Την ίδια μέρα, στην εφημερίδα «Ημερησία» δημοσιεύτηκε άρθρο σύμφωνα με το οποίο: «Σε περίπου 50 εκατομμύρια υπολογίζονται οι Αμερικανοί που παίρνουν επίδομα ανεργίας, κουπόνια σίτισης ή υπάγονται στα προγράμματα κρατικής υγειονομικής περίθαλψης. Ο αριθμός θεωρείται ιστορικό ρεκόρ για τις ΗΠΑ (...) έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 17% από το 2007 (...) αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2014 αναμένεται ότι θα προστεθούν άλλοι 16 εκατομμύρια Αμερικανοί στα κρατικά προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης (...) όλα δείχνουν ότι η αυξητική τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, ειδικά στην περίπτωση που επαληθευτούν οι φόβοι που θέλουν την αμερικάνικη οικονομία να βυθίζεται σε μια δεύτερη συνεχόμενη ύφεση».

Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, του καπιταλισμού. Στο πλαίσιο αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος, είτε σε συνθήκες ανάπτυξης, είτε σε συνθήκες κρίσης, το αποτέλεσμα για τους λαούς είναι το ίδιο: φτώχεια, ανέχεια, ανεργία. Αυτοί είναι που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης, χωρίς βεβαίως σε περιόδους ανάπτυξης να επωφελούνται το παραμικρό. Απεναντίας, το μεγάλο κεφάλαιο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες επιχειρεί να γιγαντώσει τα κέρδη του. Και άλλος τρόπος για να το πετύχει δεν υπάρχει, από το να μειώσει την τιμή στην οποία αγοράζει την εργατική δύναμη. Ειδήσεις όπως οι παραπάνω επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι την κρίση θα ακολουθήσει μια αναιμική ανάπτυξη, από την οποία μόνο το κεφάλαιο έχει να επωφεληθεί. Μια αναιμική ανάπτυξη που θα «κυοφορεί» την επόμενη κρίση. Στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν υπάρχει διέξοδος συμφέρουσα για το λαό. Η οργανωμένη ταξικά προσανατολισμένη πάλη του πρέπει να γίνει σκαπανέας του άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ