ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στερεί τη μόρφωση σε εργαζόμενους μαθητές

Η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας για τα Εσπερινά Λύκεια υποτίθεται πως έχει στόχο τα «λαμόγια», που, ενώ δεν έχουν ανάγκη να πάνε σε νυχτερινό σχολείο, μεταγράφονται σε αυτό μόνο τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις με ευνοϊκότερους όρους. Στην τροπολογία (στο νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση) ορίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση από τα Εσπερινά Λύκεια είναι η φοίτηση στις δύο τελευταίες τάξεις, από το σχολικό έτος 2011-2012.

Το πρακτικό αποτέλεσμα όμως αυτής της ρύθμισης δεν είναι να αποτρέπονται όσοι προσπαθούν να δώσουν εξετάσεις με ευνοϊκότερους όρους, αλλά ...να σπρώχνονται σε εγκατάλειψη του σχολείου όσοι αναγκάζονται να δουλέψουν στα 17 τους χρόνια! Οι συνθήκες της άγριας αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος είναι επόμενο να οδηγήσουν περισσότερα νέα παιδιά φτωχών οικογενειών να αναζητήσουν εργασία, άρα να υπάρξει και ένας αριθμός μαθητών που να αναγκαστούν παράλληλα με το σχολείο να δουλέψουν. Στερώντας σε αυτούς τους μαθητές τη δυνατότητα να μετεγγραφούν σε νυχτερινό σχολείο, επειδή έχουν ήδη τελειώσει τη Β' Λυκείου σε πρωινό Λύκειο, είναι σαν να τους αναγκάζεις να εγκαταλείψουν το σχολείο εντελώς.

Το υπουργείο Παιδείας με την τροπολογία αυτή, αλλά και με πρόσφατη εγκύκλιο για τις προϋποθέσεις μετεγγραφής μαθητών απ' τα ημερήσια στα εσπερινά Λύκεια, αφαιρεί το δικαίωμα στο σχολείο σε παιδιά λαϊκών οικογενειών. Υπενθυμίζουμε ότι, πλέον, οι μετεγγραφές σε εσπερινά είναι αυστηρότερες, αφού δε φτάνει μόνο η βεβαίωση εργοδότη ότι ο νέος πράγματι εργάζεται. Δίνεται δικαίωμα στο διευθυντή του σχολείου - κατά την κρίση του - να ζητήσει περισσότερα δικαιολογητικά «προκειμένου να σχηματίσουν την πεποίθηση» πως ο μαθητής λέει την αλήθεια. Κάνουν πως ...δεν ξέρουν ότι οι εργαζόμενοι μαθητές δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» και συχνά δεν εμφανίζονται πουθενά ως εργαζόμενοι...

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Περικοπή επιδόματος με την «έγκριση» του υπουργείου Παιδείας

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων «ανοίγουν», πάλι, θέμα περικοπής μισθών στους εκπαιδευτικούς και βασίζονται σε έγγραφο του 3ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Το έγγραφο που διαβιβάστηκε σε ιδιωτικά σχολεία του Πειραιά
Το έγγραφο που διαβιβάστηκε σε ιδιωτικά σχολεία του Πειραιά
Σε νέα προσπάθεια περικοπής μισθών των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση προχωρούν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, αξιοποιώντας έγγραφο υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν το έγγραφο του 3ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, με ημερομηνία 28-4-2010, με το οποίο γνωστοποιείται σε «Ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του 3ου Γραφείου Πειραιά» ότι μπορούν να μειώσουν το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών.

Το έγγραφο βασίζεται στις περικοπές μισθών στο δημόσιο και αναφέρει: «Το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναπροσαρμόζεται με το ποσοστό του πληθωρισμού του προηγούμενο έτος και από 15-3-2010 το εν λόγω επίδομα θα καταβάλλεται στο ποσό που έχει διαμορφωθεί στις 31-12-2009, μειωμένο κατά 12%, δηλαδή στο ποσό των 313,20 ευρώ. Δεδομένου ότι η ανωτέρω διάταξη ισχύει από 15-3-2010, για τους δυόμισι πρώτους μήνες το εν λόγω επίδομα υπολογίζεται προσαυξημένο με το ποσοστό του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους (1,2%) μειωμένο κατά 12% στο ποσό των 316, 96 ευρώ. Παρακαλούμε όπως φροντίσετε την τήρηση των ανωτέρω οδηγιών στη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών που απασχολείτε».

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων στέλνει στα μέλη του το έγγραφο αυτό, μαζί με μια γνωμοδότηση καθηγητή πανεπιστημίου (που τάσσεται υπέρ της μείωσης αποδοχών στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς), για να κρίνουν πώς θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα των επιδομάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι, το Μάρτη, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων πρωτοάνοιξαν θέμα επέκτασης των περικοπών μισθών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Και την προηγούμενη φορά, το «εγχείρημα» βασίστηκε στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι μισθοί των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ακολουθούν τους μισθούς των συναδέλφων τους στα δημόσια σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας είχε «αντιδράσει» δηλώνοντας ότι ο νόμος για τις περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περικοπή αποδοχών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα». Ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας, με έγγραφό του προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, ζήτησε τον έλεγχο των μισθολογικών καταστάσεων των ιδιωτικών σχολείων υποστηρίζοντας «η οποιαδήποτε περικοπή μισθού αντίκειται στη νομοθεσία». Ενα μήνα μετά το 3ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά έστειλε έγγραφο για να κοπεί το επίδομα εξωδιδακτικής στήριξης σε ιδιωτικά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία!

Δε θεωρούν τα δελτία ανεργίας σε σπουδαστές

Η μεγάλη πλειοψηφία των σπουδαστών των ΙΕΚ εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, συνήθως σε δουλειές «του ποδαριού», ώστε να μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Είναι πολύ πιθανό να απολυθούν και να αναγκαστούν να βρουν καινούρια δουλειά, αλλά δεν μπορούν να την αναζητήσουν μέσω του ΟΑΕΔ! Σύμφωνα με το νόμο 1545/1985, δε θεωρούνται άνεργοι «οι μαθητευόμενοι των επαγγελματικών σχολών ή όσοι εξασκούνται πρακτικά στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος χωρίς εργασιακή σχέση». Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ΟΑΕΔ, με βάση αυτό το νόμο δεν τους θεωρεί το δελτίο ανεργίας, άρα τους αφαιρεί τη δυνατότητα να είναι στις λίστες του, με όποια «δικαιώματα» εξασφαλίζει για την ανεύρεση εργασίας, σεμινάρια κ.ά. Με λίγα λόγια, τους υποχρεώνει να απευθυνθούν μόνο στις... μικρές αγγελίες των εφημερίδων. Και για να είμαστε ξεκάθαροι: Ο ρόλος του ΟΑΕΔ στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστός. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ένας σπουδαστής να μην έχει το δικαίωμα να αποκτήσει τον ...τίτλο του ανέργου, επειδή είναι σπουδαστής.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Παρέμβαση του ΜΑΣ για τη φοιτητική στέγη

Κινητοποίηση την Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη στην Πρυτανεία

Κινητοποίηση για το σοβαρό και οξυμένο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που καλύπτει στις εστίες μόλις το 12% των φοιτητών (εξωθώντας έτσι τη συντριπτική τους πλειοψηφία στα ενοίκια) πραγματοποιεί την ερχόμενη Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη, στην πρυτανεία, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να κάνουν δικιά τους υπόθεση τον αγώνα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε στέγαση και συνολικά σε φοιτητική μέριμνα.

Η Αφροδίτη Μπόμπολη, εκ μέρους του ΜΑΣ, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για το θέμα, κατέδειξε τις αδιαμφισβήτητες ελλείψεις στη φοιτητική στέγη - και όχι μόνο - που χρυσοπληρώνουν οι ίδιοι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους: Το 90% περίπου των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (πάνω από 15.000 φοιτητές) νοικιάζουν σπίτια καταβάλλοντας ποσά των 300 και 400 ευρώ το μήνα. Γι' αυτό το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών, όπου εκτός της στέγης περιλαμβάνονται και τα έξοδα για φως, νερό τηλέφωνο, θέρμανση αλλά και τα τρέχοντα έξοδα για φαγητό και μετακίνηση (το φοιτητικό εισιτήριο για τις αστικές συγκοινωνίες είναι 0,75 λεπτά) και που επιβαρύνει επιπλέον τα ήδη πενιχρά λαϊκά εισοδήματα, το ΜΑΣ κάλεσε τους φοιτητές να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε φοιτητική μέριμνα: Να πάρουν θέση στις επιτροπές αγώνα για να δυναμώσει η πάλη για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, πραγματοποιείται και η κινητοποίηση την επόμενη Τετάρτη με αιτήματα για: Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που βρίσκονται μακριά από την πόλη τους και το οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 40.000 ευρώ. Μέτρα για τα παιδιά απολυμένων και ανέργων, ενοικίαση ξενοδοχείων μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες σε φοιτητική στέγη με ανέγερση εστιών κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ