Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στερεί τη μόρφωση σε εργαζόμενους μαθητές

Η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας για τα Εσπερινά Λύκεια υποτίθεται πως έχει στόχο τα «λαμόγια», που, ενώ δεν έχουν ανάγκη να πάνε σε νυχτερινό σχολείο, μεταγράφονται σε αυτό μόνο τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις με ευνοϊκότερους όρους. Στην τροπολογία (στο νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση) ορίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση από τα Εσπερινά Λύκεια είναι η φοίτηση στις δύο τελευταίες τάξεις, από το σχολικό έτος 2011-2012.

Το πρακτικό αποτέλεσμα όμως αυτής της ρύθμισης δεν είναι να αποτρέπονται όσοι προσπαθούν να δώσουν εξετάσεις με ευνοϊκότερους όρους, αλλά ...να σπρώχνονται σε εγκατάλειψη του σχολείου όσοι αναγκάζονται να δουλέψουν στα 17 τους χρόνια! Οι συνθήκες της άγριας αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος είναι επόμενο να οδηγήσουν περισσότερα νέα παιδιά φτωχών οικογενειών να αναζητήσουν εργασία, άρα να υπάρξει και ένας αριθμός μαθητών που να αναγκαστούν παράλληλα με το σχολείο να δουλέψουν. Στερώντας σε αυτούς τους μαθητές τη δυνατότητα να μετεγγραφούν σε νυχτερινό σχολείο, επειδή έχουν ήδη τελειώσει τη Β' Λυκείου σε πρωινό Λύκειο, είναι σαν να τους αναγκάζεις να εγκαταλείψουν το σχολείο εντελώς.

Το υπουργείο Παιδείας με την τροπολογία αυτή, αλλά και με πρόσφατη εγκύκλιο για τις προϋποθέσεις μετεγγραφής μαθητών απ' τα ημερήσια στα εσπερινά Λύκεια, αφαιρεί το δικαίωμα στο σχολείο σε παιδιά λαϊκών οικογενειών. Υπενθυμίζουμε ότι, πλέον, οι μετεγγραφές σε εσπερινά είναι αυστηρότερες, αφού δε φτάνει μόνο η βεβαίωση εργοδότη ότι ο νέος πράγματι εργάζεται. Δίνεται δικαίωμα στο διευθυντή του σχολείου - κατά την κρίση του - να ζητήσει περισσότερα δικαιολογητικά «προκειμένου να σχηματίσουν την πεποίθηση» πως ο μαθητής λέει την αλήθεια. Κάνουν πως ...δεν ξέρουν ότι οι εργαζόμενοι μαθητές δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» και συχνά δεν εμφανίζονται πουθενά ως εργαζόμενοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ