ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καλεί σε σύσκεψη συντονισμού τις Γραμματείες ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ

Την επόμενη Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη στις 4 μ.μ., με στόχο την κοινή δράση για την υπεράσπιση της λαϊκής οικογένειας

Στιγμιότυπο από την απεργία στις 20 Μάη 2010
Στιγμιότυπο από την απεργία στις 20 Μάη 2010
Η ανάγκη να πάρει σάρκα και οστά η κοινή δράση και η συμμαχία εργαζομένων, φτωχών αγροτών, μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, φοιτητών, σπουδαστών και γυναικών που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, για να αντιμετωπιστούν οι πολύπλευρες συνέπειες της κρίσης, αλλά και να αναδειχθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και οι προϋποθέσεις για την ικανοποίησή τους, εκφράστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε κοινή σύσκεψη τις Γραμματείες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας την Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη στις 4.00 το απόγευμα στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27,5ος όροφος).

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Τα προβλήματα που γεννάει η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους σε έναν κλάδο, μια επιχείρηση, ή ένα εργοστάσιο. Αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών, της νεολαίας.

Μέχρι τώρα, είχαμε αρκετές φορές κοινές παρεμβάσεις, κοινές δραστηριότητες με τους ΕΒΕ, την αγροτιά, τη νεολαία, τις γυναικείες οργανώσεις, σε μια προσπάθεια να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σε συνεδρίασή της, συζήτησε την αναγκαιότητα να γίνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

Να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και τους αγώνες μας με βάση τα κοινά μας συμφέροντα και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος πάλης και ανατροπής, με στόχο:

Συσπείρωση και Αγώνας, να πληρώσουν τα μονοπώλια τα βάρη της κρίσης. Οχι άλλες θυσίες για τα συμφέροντά τους.

Ενιαίο μέτωπο πάλης εργατών, υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, γυναικών, νεολαίας για τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής για τις οικογένειές μας και ένα σίγουρο μέλλον για τα παιδιά μας. Προοπτική και μέλλον που συνδέεται με τον ασυμβίβαστο αγώνα απαλλαγής από το ζυγό των μονοπωλίων και των μεγάλων συμφερόντων, αποδέσμευση από την ΕΕ, απεγκλωβισμό από τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν. Απαλλαγή του συνδικαλιστικού κινήματος από τις συμβιβασμένες και υποταγμένες στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Ενιαίο μέτωπο πάλης, για να διεκδικήσουμε, μέσα από αλλεπάλληλους αγώνες, το δικαίωμα και τη δυνατότητα να διαφεντεύουμε προς όφελός μας και προς όφελος όλου του λαού τον πλούτο που παράγουμε, για άλλο δρόμο ανάπτυξης και εξουσίας, που θα έχει ως κύριο και αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη της παραγωγής και της οικονομίας για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι για τα κέρδη των λίγων. Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια.

Είμαστε πεισμένοι ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει στο σημερινό εργατοϋπάλληλο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη και τις οικογένειές τους, που αποτελούν την πλειοψηφία του λαού, σταθερή και μόνιμη δουλειά με αξιοπρεπή εισοδήματα, δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο, χωρίς την ανασφάλεια και την αγωνία για την επιβίωση, είναι ο κοινός αγώνας για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης.

Είμαστε πεισμένοι, γιατί πιστεύουμε στη δύναμη των εργαζομένων, του λαού να επιβάλει το δίκιο του. Παλεύουμε με τη συμμαχία μας να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να γίνει κυρίαρχη δύναμη και να διεκδικήσει τη δική της εξουσία.

Μπορούμε, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα τέτοιο ενιαίο, αποφασιστικό μέτωπο αγώνα». Κι η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας σε κοινή σύσκεψη την Τετάρτη για «να αποφασίσουμε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, τη μόνιμη και σταθερή συνεργασία μας για την κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες και τη νεολαία».

Η πείρα μαρτυρά την ανάγκη

Η ίδια η συζήτηση στην Εκτελεστική Γραμματεία ανέδειξε πόσο επιτακτικό είναι να προχωρήσει η κοινή δράση και οργάνωση των λαϊκών στρωμάτων.

Οπως σημειώθηκε, η μονοπώληση του κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών (βλ. και πρόσφατη εξαγορά ΜΕΒΓΑΛ από «Μαρφίν») δεν έχει επιπτώσεις που αφορούν μόνο τους εργαζόμενους του κλάδου (απολύσεις, αλλαγή εργασιακών σχέσεων κ.λπ). Αφορά και τους γαλακτοπαραγωγούς των οποίων ο εκβιασμός από τα μονοπώλια θα μεγαλώσει αλλά και κάθε λαϊκό νοικοκυριό, λόγω των νέων αυξήσεων που αναμένονται στα τιμολόγια. Αντίστοιχα και με την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα έχει αποτελέσματα τόσο στους εργαζόμενους με το κλείσιμο μονάδων και εκατοντάδες απολύσεις, όσο και σε κάθε λαϊκή οικογένεια, με τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρωτοβουλία κοινής δράσης και στην Πάτρα

Το παράδειγμα της Λάρισας όπου, με πρωτοβουλία του ταξικού Εργατικού Κέντρου και μετά από σύσκεψη που έγινε, συγκροτήθηκε Λαϊκή Επιτροπή Δράσης για την Προστασία της λαϊκής οικογένειας από την κρίση, φαίνεται να ακολουθούν ταξικά συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς του αντιμονοπωλιακού κινήματος. Ετσι, οι τοπικές Γραμματείες Πάτρας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας καλούν εργάτες, αγρότες, μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες και μαθητές να συμμετέχουν σε κοινή σύσκεψη που διοργανώνουν την Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην πλατεία Γεωργίου.

Με κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα, οι τοπικοί φορείς της Πάτρας καλούν «σε οργάνωση, συσπείρωση μέτωπο και αντεπίθεση τώρα: Για να μην πληρώσουμε οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι γυναίκες, η νεολαία την κρίση τους. Για την προστασία της λαϊκής οικογένειας από τη φτώχεια και την εξαθλίωση στην οποία θέλουν να μας καταδικάσουν οι πολιτική και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας».

Οπως υπογραμμίζουν, «κανένας κλάδος, κανένας μεμονωμένος εργαζόμενος ή αυτοαπασχολούμενος, δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει την επίθεση του μαύρου μπλοκ που έχουν συγκροτήσει τα μονοπώλια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις ηγεσίες της ΝΔ και του Λάος, με την στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Στο πλάι τους στέκουν οι ξεπουλημένες - προδοτικές ηγεσίες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΕΚ Πάτρας και Αιγίου κι άλλων φορέων και συνδικάτων όπου ο έλεγχος βρίσκεται στα χέρια φιλοκυβερνητικών και αντιλαϊκών δυνάμεων.

Η δική μας προκοπή, το μέλλον των παιδιών μας περνάει μέσα από την αποφασιστική σύγκρουση με τα μονοπώλια και τους υπηρέτες τους όπου κι αν αυτοί βρίσκονται. Σε συνδικάτα και συλλόγους, σε ΕΚ και ομοσπονδίες, σε δήμους και νομαρχίες, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε γειτονιές και μαγαζιά, σε σχολές και σε χωριά.

Εμείς παράγουμε τον πλούτο που σφετερίζονται σήμερα μια χούφτα βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες. Εμείς έχουμε τη δύναμη να τους κόψουμε τη φόρα. Να βάλουμε εμπόδια και στην πορεία να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική.

Δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά, αν εμείς δεν τους σταματήσουμε. Η δολοφονία του συνάδελφου στην Περιμετρική είναι το μέλλον που μας χτίζουν. Οι ζωές και τα δικαιώματά μας δολοφονούνται καθημερινά στα σύγχρονα κρεματόρια της πλουτοκρατίας. Μας ενώνουν κοινοί ταξικοί δεσμοί. Ηρθε η ώρα να τους σφυρηλατήσουμε και με την κοινή μας δράση. Εχουμε απέναντι κοινό αντίπαλο.

Η ικανοποίηση και η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας σε όλα τα πεδία της ζωής, προϋποθέτει τη λαϊκή οργάνωση, ανάταση και κοινή μετωπική δράση που μπορεί να σαρώσει την αντιλαϊκό μπλοκ και να ανοίξει το δρόμο για ριζοσπαστικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας, φέρνοντας στο προσκήνιο το ρεαλιστικό μονόδρομο της εξουσίας του λαού».

Σύσκεψη με θέμα «Ανασύνταξη του κινήματος, οργάνωση της πάλης για το επόμενο διάστημα» διοργανώνει αύριο Κυριακή 5 Σεπτέμβρη στις 8.30 μ.μ. στο Εργατ/κό Κέντρο Ζακύνθου η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη γίνεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων και την υπεράσπιση των σύγχρονων εργατικών αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ