ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης

Παρέμβαση της ΠΑΣΕΒΕ για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Motion Team

Τα κυβερνητικά σχέδια αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης καταγγέλλει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), καλώντας σε αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μια ακόμη πτυχή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει. Με πρόσχημα την εξίσωση των φόρων στα καύσιμα επιτίθεται κατά των λαϊκών εισοδημάτων. Σε μια περίοδο κρίσης, με καρατομημένα τα μεροκάματα και τις συντάξεις, με υπέρογκη φορολογία των μικρών επιχειρήσεων και "στεγνή" αγορά, μια τέτοια κίνηση αποτελεί νέα τεράστια επιβάρυνση, τόσο για τα φτωχά νοικοκυριά εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, όσο και για χιλιάδες πρατήρια που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης.

Με το σχεδιαζόμενο μέτρο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 0,60 ευρώ περίπου και θα εκτοξευθεί στα 1,20 με 1,30 ευρώ το λίτρο. Οι πωλήσεις θα μειωθούν, ο κλάδος των βενζινοπωλών που τώρα μετράει εκατοντάδες κλεισίματα, σε λίγο θα μετράει χιλιάδες. Η κυβέρνηση επιβαρύνει τα νοικοκυριά με επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία σχεδιάζει να εισπράξει στη χειμερινή περίοδο!

Το επιχείρημα ότι πρέπει να καταργηθεί ο μειωμένος ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να μη μεταταχθούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ εκατοντάδες είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, που προβλέπεται στο Μνημόνιο, είναι παραπλανητικό γιατί απλώς αλλάζει τον τρόπο αφαίμαξης των ίδιων λαϊκών στρωμάτων.

Είναι κοροϊδία το επιχείρημα ότι η έκπτωση του ΕΦΚ πρέπει να καταργηθεί γιατί την απολαμβάνουν και έχοντες υψηλά εισοδήματα, τους έμμεσους φόρους τους πληρώνει ο λαός και είναι υποκρισία το επιχείρημα ότι οι χαμηλοί συντελεστές είτε του ΦΠΑ είτε των ειδικών φόρων πρέπει να αυξηθούν για να μην τους απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο. Οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο είναι ήδη τεράστιες και τους δίνουν και άλλες.

Τα περί "κοινωνικής ευαισθησίας", που θα ενισχύει τα χαμηλά εισοδήματα, είναι απλή προπαγάνδα παρόμοια με αυτή περί επιδόματος αλληλεγγύης, επιδόματος ενοικίου, Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος κλπ. που αποτελούν μόνιμη κυβερνητική απάτη για να δικαιολογούν τα εισπρακτικά μέτρα.

Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα, όλους τους αυτοαπασχολούμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, διεκδικώντας από κοινού με τους εργαζόμενους κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ταξικό μέτρο οι ληστρικές αυξήσεις

Τις αντιδράσεις των ταξικών συνδικάτων και εργατικών κέντρων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, χαρακτηρίζοντάς τη ως τη «χαριστική βολή» σε εκατομμύρια εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες.

«Η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, που πάει να επιβάλει η κυβέρνηση πάνω στις ήδη δυσβάσταχτες τιμές που ισχύουν σήμερα, σημαίνει ότι η θέρμανση για εκατομμύρια ανθρώπους θα είναι πλέον είδος πολυτελείας το φετινό χειμώνα», υπογραμμίζει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και συμπληρώνει: «Την ίδια στιγμή που επιβάλλει την αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, μετά από αίτημα των βιομηχάνων μειώνει το φόρο στα διανεμόμενα κέρδη από 40% στο 24% και επιταχύνει τη μείωση του φόρου στο μεγάλο κεφάλαιο από 24% που είναι σήμερα στο 20%».

«Είναι ακόμα ένα μέτρο ταξικό, που υπηρετεί και αυτό την κερδοφορία του κεφαλαίου», σημειώνει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ).

«Η επίθεση που γίνεται στη ζωή μας κανέναν δεν αφήνει στην άκρη και οι συνέπειες αυτής της πολιτικής αγγίζουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού. Είναι καθολική, γι' αυτό οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, οι νέοι και οι νέες, ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα με αφετηρία την κοινή μας δράση να συμπορευτούμε για να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ
Η φορολογία θα «κάψει» το λαό

Την κάθετη αντίθεση των συνταξιούχων στην αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης που προγραμματίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με την οποία έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή σε εκατομμύρια συνταξιούχους, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, άνεργους που ήδη υποφέρουν από τη φορομπηχτική πολιτική της, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

«Τα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό, είναι μέτρα ταξικά υπηρετούν το οικονομικό ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων και την κερδοφορία του κεφαλαίου», σημειώνει η Ομοσπονδία και προσθέτει ότι «η προγραμματισμένη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης σημαίνει αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 412 ευρώ ή ποσοστό αύξησης του φόρου 1.861%».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει η Ομοσπονδία, «η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΣΕΒ και των άλλων ομάδων της ολιγαρχίας, προωθώντας τη μείωση παραπέρα της φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη από 40% στο 24% και στη συνέχεια την αποκλιμάκωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου από 24% στο 20%».

Και καταλήγει «την κρίση την προκάλεσαν οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν τους χρωστάνε, ούτε πρέπει να πληρώσουν τα σπασμένα. Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν, η ολιγαρχία».

ΛΑΡΙΣΑ
Πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ, θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 12 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη σύσκεψη θα γίνουν απολογισμός και προγραμματισμός δράσης, εκλογές για την ανάδειξη Πανελλαδικής Επιτροπής και Συντονιστικής Γραμματείας και έγκριση της διακήρυξης της ΠΑΣΥ.

«ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Εκδικάστηκε η αίτηση για το άρθρο 99

Εκδικάστηκε χτες από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η απόφαση αναμένεται.

Η δικάσιμος είχε αρχικά οριστεί για τις 27 του Οκτώβρη, ωστόσο η εταιρεία υπέβαλε νέα αίτηση μέσα στον Αύγουστο και ορίστηκε νέα ημερομηνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμβαση ασκήθηκε εναντίον της αίτησης από 3 πιστωτές της εταιρείας.

ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ
Συναντήσεις με ΝΔ

Τις θέσεις που διατύπωσαν και στις συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και τον πρωθυπουργό, ενόψει της ΔΕΘ, επανέλαβαν χτες οι αντιπροσωπείες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά. Θέσεις που υποστηρίζουν την εφαρμογή του μνημονίου με επιμέρους τροποποιήσεις, στο πλαίσιο ενός «παζαριού», με σκοπό τη διασφάλιση ενισχύσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις που λογίζονται ως «μικρομεσαίες» από την ΕΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι στο υπόμνημα της ΓΣΕΒΕΕ προς τον πρωθυπουργό, εκθειάστηκε η πολιτική της... Κομισιόν για τις μικρές επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που μετά τους μεγαλοβιομήχανους, η ίδια η τρόικα υποστήριξε ότι το μεγάλο πλήθος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αποτελεί εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα. Η ΕΣΕΕ, με δηλώσεις του προέδρου της, Β. Κορκίδη, ζήτησε ...«τολμηρές μεταρρυθμίσεις», ελπίζοντας ουσιαστικά μεγαλύτερη στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων που κρίνεται ότι λόγω μεγέθους μπορούν να συνυπάρξουν με τα μονοπώλια σε μια αμοιβαία επωφελή σχέση.

Και οι δύο οργανώσεις, που θεωρητικά αντιπροσωπεύουν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, επιδίδονται σε μια αποπροσανατολιστική τακτική, στηρίζοντας και το μνημόνιο και τις θέσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, με «κούφια» λόγια για τις συνέπειες του μνημονίου.

Αυτή είναι και η ουσία των τοποθετήσεων ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που δίνουν έμφαση στον τομέα της χρηματοδότησης και φορολογικών ελαφρύνσεων, οι οποίες δεν έχουν καμία πρακτική χρησιμότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, που στενάζουν κάτω από την εξάπλωση των πολυεθνικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ