ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Μεθαύριο η σύσκεψη στην Αθήνα

Στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΑΤΗΕΝS IMPERIAL» (πλατεία Καραϊσκάκη, Αχιλλέως και Μ. Αλεξάνδρου)

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη
Σε τροχιά προετοιμασίας των συλλαλητηρίων που αποφάσισαν για τις 23 Σεπτέμβρη ενάντια στις αυξήσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση σε πετρέλαιο θέρμανσης, στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του ΦΠΑ μπήκαν οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Το συλλαλητήριο της Αθήνας, που ορίστηκε στις 6.30 μ.μ στην πλατεία Ομόνοιας, όπως και τα συλλαλητήρια στην υπόλοιπη Ελλάδα, στις 23 Σεπτέμβρη, είναι η πρώτη μεγάλη κοινή πρωτοβουλία των παραπάνω φορέων, για να μην περάσουν οι αυξήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, να μπει φρένο στην καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος, να υπάρξει συντονισμένη απάντηση στη νέα αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης. Πρωτοβουλία, της οποίας τη σημασία ανέδειξαν και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη.

Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου της Αθήνας, οι Γραμματείες διοργανώνουν σύσκεψη τη Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΑΤΗΕΝS IMPERIAL» (πλατεία Καραϊσκάκη, Αχιλλέως και Μ. Αλεξάνδρου).

ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ καλούν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, τις γυναίκες και τη σπουδάζουσα νεολαία, σε κοινή συμπόρευση να δώσουν τη μάχη για να μη μείνει καμιά λαϊκή οικογένεια χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση, δίχως τρόφιμα. Γιατί η θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελούν βασικά και στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά. Οποιαδήποτε ανατίμηση σε αυτά θα κάνει το βίο αβίωτο της λαϊκής οικογένειας. Γι' αυτό τώρα, άμεσα, απαιτείται η οργάνωση ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου και σε αυτόν τον τομέα.

Τους καλούν, μαζί με την αποτροπή των νέων επώδυνων μέτρων, να διεκδικήσουν:

  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Απαγόρευση ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Επίδομα θέρμανσης για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ.
  • Φορολογία των κερδών του κεφαλαίου, με συντελεστή 45%.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Αμεσα πάλη ενάντια στην επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων των ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ.
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Αυξήθηκε κατά 36,2% τον Ιούνη

Ενας στους τρεις νέους είναι άνεργος!

Αλμα έκανε η επίσημη ανεργία τον Ιούνη του 2010, καθώς οι άνεργοι έφτασαν τις 582.364 χιλιάδες (ποσοστό 11,6%), αυξημένοι κατά 142.493 από τον περασμένο Ιούνη, όπου οι άνεργοι έφταναν τους 427.707 (ποσοστό 8,6%), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Βεβαίως, ακόμα και αυτός ο αριθμός των ανέργων που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο αποτυπώνει μέρος της φριχτής πραγματικότητας της ανεργίας που τσακίζει τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούνη του 2010 έφτασαν τις 659.119 χιλιάδες και τον Ιούλη του 2010 τις 659.384 χιλιάδες!

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία παρουσιάζουν μόνο μέρος του πραγματικού εφιάλτη της ανεργίας, αφού οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν φροντίσει να κρύβουν εκατομμύρια ανέργους με διάφορες αλχημείες, δηλώνουν το αδιέξοδο αυτού του συστήματος. Επιβεβαιώνουν ότι όσο η οικονομία δε σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες του λαού, αλλά για την ικανοποίηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, η σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα θα συνεχίσει να είναι «κόστος» για την ανταγωνιστικότητα και θα χτυπιέται ανελέητα από τη μεγαλοεργοδοσία.

Σύμφωνα, λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η ανεργία θερίζει τους νέους 15 έως 24 ετών, καθώς το ποσοστό των ανέργων εκτινάχθηκε στo 29,8% από 22,9% τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει και το ποσοστό ανεργίας στην ομάδα 25 έως 34 ετών, καθώς αυτό εκτινάχθηκε στο 16,2% από 11,8% τον Ιούνη του 2009. Εκτός από τους νέους η ανεργία θεριεύει και στις γυναίκες, καθώς το ποσοστό της έφτασε το 15,5% (από 12,4% τον αντίστοιχο περσινό μήνα).

«Πρωτοπόρα» στην ανεργία είναι η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό ανεργίας 14,7% (από 11,6%). Διψήφιο ποσοστό ανεργίας παρουσιάζουν και οι Περιφέρειες: Δυτικής Μακεδονίας (14,9%), Κεντρικής Μακεδονίας (12,7%), Δυτικής Ελλάδας (12,7%), Θεσσαλίας (12,5%), Ηπείρου (12,3%), Αττικής (11,4%) και Ιονίων Νήσων (10,8%).

ΔΙΟΙΚΗΣΗ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ»
Επενδύουν στη διάσπαση των εργαζομένων

Νέα κινητοποίηση χτες. Στο πλευρό των εργαζομένων το ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ

Σε μαζικές απολύσεις επιμένουν τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ - πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ), όπως βεβαίωσε χτες η νέα διοίκηση τους συμβασιούχους, με τους οποίους συναντήθηκε, στη διάρκεια αγωνιστικής τους κινητοποίησης.

Η εργοδοσία ξεκαθάρισε με τη στάση της ότι επενδύει στην αποδυνάμωση και διαίρεση των εργαζομένων, προκειμένου το προσωπικό της επιχείρησης να είναι όμηρος συνολικά των αντεργατικών της σχεδιασμών. Ετσι, υποδέχτηκε τους εργαζόμενους με κλειδωμένες πόρτες και έχοντας καλέσει την αστυνομία. Μετά, αφού οι εργαζόμενοι έσπασαν την τρομοκρατία και συναντήθηκαν με τη διοίκηση, αυτή επανέλαβε τα γνωστά περί ...νοικοκυρέματος και έκανε λόγο για ανανέωση των συμβάσεων των μισών εργαζομένων. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην ανησυχούν αφού ...δε θα απολυθούν όλοι, προδικάζοντας και με αυτόν τον τρόπο το μέλλον που έχει σχεδιάσει κυβέρνηση - ΔΝΤ - διοίκηση του ομίλου, για την εθνική αμυντική βιομηχανία της χώρας, με παραπέρα απαξίωση και συρρίκνωση του παραγωγικού τομέα.

«Οι εργαζόμενοι να απορρίψουν το σχέδιο για την ανανέωση των μισών συμβάσεων», τόνισε στον «Ρ» ο Κώστας Μυτιληνιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», που βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων απ' την πρώτη στιγμή και συνέχισε: «Να παλέψουν για την επαναπρόσληψη όλων και μαζί με τους μόνιμους ν' αναπτύξουν αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα απαξίωση και συρρίκνωση των ΕΑΣ, καθώς και στα σχέδια παραπέρα πετσοκόμματος των εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος και τόνισε: «Σας υποστηρίζουμε στον αγώνα για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, συνδικαλιστικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά και αυτή να είναι η βάση πάνω στην οποία να σφυρηλατήσετε την ενότητά σας, βεβαίως με αιχμή να μην περάσουν οι απολύσεις. Ταυτόχρονα να εξουδετερώσετε τους εκπροσώπους της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που ανέχονται έως και στηρίζουν τη λογική του ενοικιαζόμενου, του συμβασιούχου».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχεδιασμό για τον όμιλο και περιλαμβάνει προγραμματικές συμβάσεις με γαλλικές, γερμανικές, αμερικανικές και ελληνικές επιχειρήσεις, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας (που σημαίνει και δραστική μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους) για να πλουτίσουν οι νέοι ιδιοκτήτες. «Γι' αυτό θέλουν», τόνισε, «τους εργαζόμενους όχι μόνο φθηνούς αλλά πάμφθηνους, γονατιστούς και χωρίς προσδοκίες συγκροτημένων κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων».

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις και την ερχόμενη βδομάδα.

Στο 20ό Γυμνάσιο Περιστερίου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί το 20ό Γυμνάσιο Περιστερίου (οδός Κατσαντώνη 16) και θα συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, στις 9.15 το πρωί.

Το πρόγραμμα της Αλ. Παπαρήγα στη ΔΕΘ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ. Το πρόγραμμα της επίσκεψής της είναι το ακόλουθο:

Τρίτη, 14 Σεπτέμβρη:

  • 5.30 μ.μ.: Συνάντηση με το ΔΣ των εργαζομένων της Σχολής Τυφλών.
  • 8 μ.μ.: Ομιλία σε εκδήλωση - συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ, στους «Κήπους του Πασά».

Τετάρτη, 15 Σεπτέμβρη:

  • 9.30 π.μ.: Συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ και της HELEXPO.
  • 11 π.μ.: Συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ «Νικόλαος Γερμανός» (περίπτερο 8) στην αίθουσα C.
  • 1 μ.μ.: Περιοδεία στην ΕΛΒΟ, όπου θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καθήκον η λαϊκή δράση για την προστασία των ανέργων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την ανεργία

«Η ανεργία θεριεύει και θα συνεχίσει να θεριεύει όσο οξύνεται η καπιταλιστική κρίση, όσο συνεχίζεται η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γι' αυτό είναι καθήκον πρώτιστης σημασίας η κοινή λαϊκή δράση για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Να δοθεί τώρα επίδομα ανεργίας σε όλους 1.120 ευρώ, να εξασφαλιστεί πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, να μειωθούν δραστικά τα τιμολόγια για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, να παγώσουν τα δάνεια. Το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να επιτρέψει να μείνει οικογένεια ανέργου χωρίς θέρμανση, ηλεκτρικό, νερό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ