ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επενδύσεις με «κράχτη» τους φτηνούς εργάτες

Αποκαλυπτικός ο Γ. Παπανδρέου από τις ΗΠΑ για το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί η αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Ο εφιάλτης της δουλειάς ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώματα, είναι ο παράδεισος που χτίζουν για το κεφάλαιο στην Ελλάδα η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν την ίδια φιλομονοπωλιακή στρατηγική
Ο εφιάλτης της δουλειάς ήλιο με ήλιο, χωρίς δικαιώματα, είναι ο παράδεισος που χτίζουν για το κεφάλαιο στην Ελλάδα η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν την ίδια φιλομονοπωλιακή στρατηγική
«Μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία, προκειμένου να προωθήσουμε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις (...) επίκεινται και νέες μεταρρυθμίσεις, που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της οικονομίας μας. Οι επιχειρηματίες, που διαθέτουν μακρόπνοο όραμα, θα πρέπει να επιδιώξουν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά (...) Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Ελληνες είναι ο λαός που εργάζεται περισσότερο από όλους. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα 60% χαμηλότεροι σε σύγκριση με τους μισθούς σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες και Ιρλανδία»!

Η παραπάνω φράση του Γ. Παπανδρέου, από την ομιλία του στο «Economic Club», κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, προκαλεί ανατριχίλα. Μέσα σε δέκα γραμμές, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι η κορωνίδα της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης είναι το διαρκές φθήνεμα της εργατικής δύναμης. Φθηνοί εργάτες σημαίνει περισσότερα κέρδη για τα μονοπώλια. Αρα, και επενδυτικές ευκαιρίες για να τοποθετήσει η πλουτοκρατία τα συσσωρευμένα κεφάλαια που κρατάει στα θησαυροφυλάκιά της.

Με τον πιο κυνικό τρόπο, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις ανατροπές σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό, Υγεία και Παιδεία, τις ιδιωτικοποιήσεις και την παράδοση στο κεφάλαιο της δημόσιας περιουσίας, σαν «κράχτη» για να προσελκύσει επενδύσεις. Παραδέχεται ότι η ανάπτυξη στον καπιταλισμό έχει ταξικό πρόσημο. Οικοδομείται πάνω στη διαρκή μείωση της τιμής στην οποία το κεφάλαιο αγοράζει την εργατική δύναμη. Μετριέται με τους ρυθμούς της καπιταλιστικής κερδοφορίας και όχι βέβαια με το βαθμό ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ελντοράντο σε βάρος του λαού

Αυτό είναι το ένα σκέλος των υποσχέσεων και δεσμεύσεων του Γ. Παπανδρέου προς το μεγάλο κεφάλαιο. Το άλλο έχει να κάνει με το φορολογικό παράδεισο και τα άλλα προνόμια που προσφέρει στις πολυεθνικές η κυβέρνηση για να μετατρέψει την Ελλάδα σε επενδυτικό Ελντοράντο. Είπε ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη:

-- «Αρχής γενομένης από το έτος 2011, η φορολογία κερδών για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί από 24% σε 20% (...) Διατηρούμε σταθερό το πλαίσιο φορολόγησης των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων, με ορίζοντα δεκαετίας». Δηλαδή, το κεφάλαιο θα συνεχίσει - με κλιμακούμενους μάλιστα ρυθμούς - να απολαμβάνει φοροασυλία, ο συντελεστής της οποίας μπορεί να φτάσει και κάτω από το 20%, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ώστε να δοθούν «κίνητρα σε επενδυτές οι οποίοι θα έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας».

-- «Το δημόσιο διαθέτει ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 270 δισ. Ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, μέσω απευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών», είπε ο Γ. Παπανδρέου, βγάζοντας με μια μονοκοντυλιά στο σφυρί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας. Με άλλα λόγια, στρατηγικής σημασίας τομείς της παραγωγής και υποδομές που χτίστηκαν με το αίμα και τον ιδρώτα του λαού περνάνε εξ ολοκλήρου στο μεγάλο κεφάλαιο.

-- «Μόλις ψηφίσαμε νομοσχέδιο για την ταχεία αδειοδότηση - "fast track" - επενδυτικών σχεδίων, προκειμένου να υπάρξουν συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για έργα νέων υποδομών, όπως δίκτυα πράσινης ενέργειας, ευρυζωνικά δίκτυα, αστικής ανάπλασης και αγροτικής επιχειρηματικότητας (...) Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, στην οποία οι ΣΔΙΤ μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο (...) Ψηφίσαμε νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε σε άλλο σημείο, αραδιάζοντας ένα προς ένα τα προνόμια που η κυβέρνηση εξασφαλίζει για να προσελκύσει επενδύσεις στα συντρίμμια των λαϊκών κατακτήσεων.

Ποιος ωφελείται;

Ολα τα παραπάνω μέτρα, λέει η κυβέρνηση, θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Λέει ψέματα και αποκαλύπτεται από τις ίδιες τις αντιφάσεις του. «Μέχρι το 2008, η Ελλάδα παρουσίαζε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μας ήταν σημαντικά υψηλότερος, έναντι των αντίστοιχων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, ακόμη και της Γερμανίας», είπε ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στους μεγαλοεπιχειρηματίες στη Νέα Υόρκη. Ποιος ωφελήθηκε όμως από αυτή την ανάπτυξη;

Τα δικά τους επίσημα στοιχεία για την περίοδο 1990-2007, μιλάνε από μόνα τους για το πού πήγε ο τεράστιος πλούτος που δημιούργησε ο λαός με τα χέρια και το μυαλό του.

  • Το 1990 το ΑΕΠ της χώρας ήταν 38 δισ. ευρώ. Το 2007 ανήλθε στα 208 δισ. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 5,5 φορές.
  • Το 1990 - σύμφωνα με τα στοιχεία του «ICAP» - τα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) ήταν 575 εκατομμύρια ευρώ. Το 2007 τα κέρδη είχαν εκτιναχθεί στα 16 δισ. ευρώ. Δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 28 φορές.
  • Το 1990 το ποσοστό των κερδών των επιχειρήσεων σε σχέση με το ΑΕΠ ήταν 1,5%. Το 2007 το ποσοστό των κερδών των επιχειρήσεων ανήλθε στο 7,7% του ΑΕΠ. Που σημαίνει ότι αυξήθηκε πάνω από 5 φορές, ισόποσα δηλαδή προς την αύξηση του ΑΕΠ.
  • Στον αντίποδα, το βασικό μεροκάματο μόλις και μετά βίας έφτανε το 2007 στα 30 ευρώ μεικτά!
Ωριμος και αναγκαίος ο άλλος δρόμος

Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που υπόσχεται η κυβέρνηση και την οποία σιγοντάρει με τις δικές της προτάσεις η ΝΔ. Μια ανάπτυξη που έχει σαν προϋπόθεση την ολοένα και φτηνότερη εργατική δύναμη, ώστε η καπιταλιστική κερδοφορία να ακολουθεί αντίστροφη πορεία. Μονόδρομος για το λαό δεν μπορεί να είναι το «κάθε χρόνο και χειρότερα», το βούλιαγμα στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι και ο λαός να αποδέχονται τον ίδιο δρόμο ανάπτυξης με το κεφάλαιο.

Είναι φανερό ότι καμιά από τις προτάσεις της αστικής πολιτικής δεν μπορεί να οδηγήσει σε φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Είναι επιτακτική ανάγκη τα λαϊκά στρώματα να συμπορευτούν στο δρόμο της πάλης για την προστασία και τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας, για τις ώριμες και αναγκαίες ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας.

Ο καπιταλισμός δε γίνεται ανθρώπινος, ούτε μπορεί να γιατρευτεί από την κρίση και τις οξυμένες αντιφάσεις του, γιατί είναι ξεπερασμένος και παρασιτικός, εμποδίζει την κοινωνική εξέλιξη, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος για τους εργαζόμενους, το λαό, το περιβάλλον.

Για να ανακοπεί και, πολύ περισσότερο, να ανατραπεί η αντιλαϊκή θύελλα χρειάζονται συντονισμένοι, μαζικοί αγώνες. Για να έχουν αποτέλεσμα, χρειάζεται ανασύνταξη από τα κάτω του εργατικού λαϊκού κινήματος σε ένα ενιαίο λαϊκό μέτωπο πάλης ισχυρό και ικανό με τα αιτήματα και τις δράσεις του να απαντά στις άμεσες ζωτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα να επιδρά στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, να συγκεντρώνει και να μαχητικοποιεί δυνάμεις υπέρ της μόνης εναλλακτικής διεξόδου που υπάρχει, της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Αυτός είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας - οικονομίας, αναγκαίος, ώριμος και ρεαλιστικός όσο ποτέ.


Π.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προπέτασμα καπνού η δήθεν «εναλλακτική πρόταση»

Οι προτάσεις και η πολιτική της υπηρετούν την ίδια ακριβώς αντιλαϊκή στρατηγική με αυτή της κυβέρνησης

Με ισόβιο μνημόνιο ισοδυναμεί η δήθεν «έξοδος» που προτείνει η ηγεσία της ΝΔ από το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα, αποδεικνύοντας ότι υπηρετεί στρατηγικά το μονόδρομο της πλουτοκρατίας.

Οι υποσχέσεις που μοιράζει δημαγωγικά και ψηφοθηρικά ο Α. Σαμαράς, ότι τάχα με την πρόταση εξόδου του κόμματός του μπορεί η χώρα να απαλλαγεί κατά τρία χρόνια νωρίτερα από τις δεσμεύσεις του μνημονίου, είναι μια καλοστημένη παγίδα για να παρασύρει λαϊκά στρώματα να αποδεχθούν ως αναπόφευκτη τη στρατηγική της πλουτοκρατίας για καπιταλιστική ανάκαμψη σε βάρος του λαού.

Τα μέτρα που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, θα επισπεύσουν την «απαλλαγή από το μνημόνιο», δεν είναι παρά μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενίσχυσης της κυριαρχίας του κεφαλαίου, που δεν έχουν ημερομηνία λήξης όσο κουμάντο κάνουν οι πολυεθνικές και τα κόμματά τους. Αυτά ακριβώς τα φιλομονοπωλιακά μέτρα επιχειρεί να νομιμοποιήσει ως αναγκαία στη λαϊκή συνείδηση, πατώντας πάνω στη δίκαιη αγανάκτηση για την πολιτική του μνημονίου.

Το όραμά του, όπως το περιέγραψε στη ΔΕΘ, περικλείεται στο σύνθημα «χρειάζεται αληθινή επανάσταση - ένα αληθινό σοκ ανταγωνιστικότητας, επενδύσεων και διάχυσης ευκαιριών». Δε χρειάζεται ιδιαίτερη αποκωδικοποίηση για να γίνει αντιληπτό ότι το όραμα αυτό - που ταυτόχρονα αποτελεί όραμα της κυβέρνησης, συνολικά της πλουτοκρατίας και της τρόικας - είναι ένας εφιάλτης για το λαό, ένας Γολγοθάς δίχως τέλος. «Σοκ ανταγωνιστικότητας» σημαίνει πρώτα απ' όλα πιο φτηνή εργατική δύναμη, παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, διάλυση του λεγόμενου κράτους πρόνοιας κ.ο.κ.

Πλειοδοσία σε αντιλαϊκά μέτρα

Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο του εύηχων τίτλων «άλλο μείγμα πολιτικής» και «άλλο μοντέλο ανάπτυξης», που χρησιμοποιούν κατά κόρο τα στελέχη της ΝΔ για να λανσάρουν την δήθεν «εναλλακτική πρόταση» του κόμματός τους. Την ίδια ώρα, ο Α. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει τίποτα που «απαγορεύει» το μνημόνιο, ενώ το κόμμα του έχει ψηφίσει το 50% των νομοσχεδίων στο πλαίσιο του μνημονίου, με τις ενστάσεις στα υπόλοιπα να περιορίζονται σε διαχειριστικά ζητήματα.

Ποια είναι τα «αναπτυξιακά» μέτρα που, σύμφωνα με την ηγεσία της ΝΔ, θα επιταχύνουν την έξοδο από το μνημόνιο;

  • Είναι τα λεγόμενα μέτρα «για την τόνωση της αγοράς». Πρόκειται για μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων είτε με «ζεστό χρήμα» (επιστροφή οφειλών από το κράτος) είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω παραχώρησης αεροδρομίων, λιμανιών, οδικών έργων κ.ά. Επίσης ζητά να διοχετευτεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις μέσα από τα πακέτα στήριξης των τραπεζών. Στο ίδιο «πακέτο» περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, της ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.
  • Το «ισχυρό όπλο» στην πρόταση της ΝΔ είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, που την υπολογίζει σε 300 δισ. ευρώ. Από την «αξιοποίησή» της, μέσω πώλησης ή μακροχρόνιας (50-90 χρόνια) εκμίσθωσης των φιλέτων, υπολογίζει ότι θα εξοικονομηθούν 50 δισ. ευρώ, που τάχα θα μειώσουν το χρέος. Ομως η πρόταση αυτή «παραβλέπει» ότι την ίδια στιγμή συνεχίζεται ατόφια η φιλομονοπωλιακή πολιτική που παράγει το χρέος και τα ελλείμματα.

Από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί και εφαρμόζει τις προτάσεις του κόμματός του, χαιρετίζοντας επιπλέον τις κινήσεις για «ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων» (νόμος Παμπούκη, νέος επενδυτικός νόμος κ.ά.). Πλειοδότησε μάλιστα σε αντιλαϊκά μέτρα, ζητώντας να μειωθεί κι άλλο η φορολογία στα επιχειρηματικά κέρδη, στα επίπεδα των γειτονικών χωρών, δηλαδή περίπου στο 10%! Επιπλέον, υπερακόντισε της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και γενικότερα πλειοδότησε για την ανάγκη άρσης των εμποδίων για την προσέλκυση των επενδύσεων.

Ηταν και είναι κόμμα του κεφαλαίου

«Εμείς είμαστε το κόμμα της ανάπτυξης, εμείς είμαστε το κόμμα των διαρθρωτικών αλλαγών, κι όχι επειδή μας το επιβάλλει το μνημόνιο», καυχιέται συχνά ο Α. Σαμαράς, διεκδικώντας για το κόμμα του τον τίτλο του παραδοσιακού εκπροσώπου της αστικής τάξης.

Οι εργαζόμενοι όμως βλέπουν ολοένα και πιο καθαρά ότι πρόκειται για μια «ανάπτυξη» φιλική για τα μονοπώλια και εχθρική για τις ανάγκες τους. Γι' αυτό χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ να χειραφετηθούν από αυτή τη στρατηγική του μνημονίου και τα κόμματα που την εφαρμόζουν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.). Χρειάζεται να κάνουν το θαρραλέο βήμα στην πράξη, τόσο στις κάλπες του Νοέμβρη, όσο και στην πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.


Π. Κ.

«Αυτό που είδατε λέγεται πολιτική εξαπάτηση». Με αυτή τη φράση σχολίασε ο Α. Σαμαράς το βίντεο που προβλήθηκε πριν τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Το βίντεο αφορούσε τις προεκλογικές δηλώσεις που έκανε το 2009 από τη ΔΕΘ ο σημερινός πρωθυπουργός και περιλάμβανε τις γνωστές δημαγωγικές υποσχέσεις για δήθεν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό στους μισθούς, επίδομα ανεργίας στο 70% του μισθού, λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία κ.ά. Ομως το βίντεο ήταν μισό. Το άλλο μισό θα έπρεπε να είναι οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου στη φετινή ΔΕΘ, μια βδομάδα πριν από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ. Δεν ήταν όμως μια τυχαία παράλειψη. Γιατί οι εξαγγελίες του Α. Σαμαρά συνέπιπταν πλήρως με αυτές του πρωθυπουργού. Στην πραγματικότητα και οι δύο επιδόθηκαν σε έναν άνευ προηγούμενου διαγωνισμό για το ποιος θα παρουσιάσει τα πιο δραστικά φιλομονοπωλιακά μέτρα για ανάπτυξη που υπηρετεί το κεφάλαιο. Η στρατηγική τους ταύτιση αντανακλάται στον παραπάνω πίνακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ