Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προπέτασμα καπνού η δήθεν «εναλλακτική πρόταση»

Οι προτάσεις και η πολιτική της υπηρετούν την ίδια ακριβώς αντιλαϊκή στρατηγική με αυτή της κυβέρνησης

Με ισόβιο μνημόνιο ισοδυναμεί η δήθεν «έξοδος» που προτείνει η ηγεσία της ΝΔ από το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα, αποδεικνύοντας ότι υπηρετεί στρατηγικά το μονόδρομο της πλουτοκρατίας.

Οι υποσχέσεις που μοιράζει δημαγωγικά και ψηφοθηρικά ο Α. Σαμαράς, ότι τάχα με την πρόταση εξόδου του κόμματός του μπορεί η χώρα να απαλλαγεί κατά τρία χρόνια νωρίτερα από τις δεσμεύσεις του μνημονίου, είναι μια καλοστημένη παγίδα για να παρασύρει λαϊκά στρώματα να αποδεχθούν ως αναπόφευκτη τη στρατηγική της πλουτοκρατίας για καπιταλιστική ανάκαμψη σε βάρος του λαού.

Τα μέτρα που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, θα επισπεύσουν την «απαλλαγή από το μνημόνιο», δεν είναι παρά μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενίσχυσης της κυριαρχίας του κεφαλαίου, που δεν έχουν ημερομηνία λήξης όσο κουμάντο κάνουν οι πολυεθνικές και τα κόμματά τους. Αυτά ακριβώς τα φιλομονοπωλιακά μέτρα επιχειρεί να νομιμοποιήσει ως αναγκαία στη λαϊκή συνείδηση, πατώντας πάνω στη δίκαιη αγανάκτηση για την πολιτική του μνημονίου.

Το όραμά του, όπως το περιέγραψε στη ΔΕΘ, περικλείεται στο σύνθημα «χρειάζεται αληθινή επανάσταση - ένα αληθινό σοκ ανταγωνιστικότητας, επενδύσεων και διάχυσης ευκαιριών». Δε χρειάζεται ιδιαίτερη αποκωδικοποίηση για να γίνει αντιληπτό ότι το όραμα αυτό - που ταυτόχρονα αποτελεί όραμα της κυβέρνησης, συνολικά της πλουτοκρατίας και της τρόικας - είναι ένας εφιάλτης για το λαό, ένας Γολγοθάς δίχως τέλος. «Σοκ ανταγωνιστικότητας» σημαίνει πρώτα απ' όλα πιο φτηνή εργατική δύναμη, παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, διάλυση του λεγόμενου κράτους πρόνοιας κ.ο.κ.

Πλειοδοσία σε αντιλαϊκά μέτρα

Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο του εύηχων τίτλων «άλλο μείγμα πολιτικής» και «άλλο μοντέλο ανάπτυξης», που χρησιμοποιούν κατά κόρο τα στελέχη της ΝΔ για να λανσάρουν την δήθεν «εναλλακτική πρόταση» του κόμματός τους. Την ίδια ώρα, ο Α. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει τίποτα που «απαγορεύει» το μνημόνιο, ενώ το κόμμα του έχει ψηφίσει το 50% των νομοσχεδίων στο πλαίσιο του μνημονίου, με τις ενστάσεις στα υπόλοιπα να περιορίζονται σε διαχειριστικά ζητήματα.

Ποια είναι τα «αναπτυξιακά» μέτρα που, σύμφωνα με την ηγεσία της ΝΔ, θα επιταχύνουν την έξοδο από το μνημόνιο;

  • Είναι τα λεγόμενα μέτρα «για την τόνωση της αγοράς». Πρόκειται για μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων είτε με «ζεστό χρήμα» (επιστροφή οφειλών από το κράτος) είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω παραχώρησης αεροδρομίων, λιμανιών, οδικών έργων κ.ά. Επίσης ζητά να διοχετευτεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις μέσα από τα πακέτα στήριξης των τραπεζών. Στο ίδιο «πακέτο» περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, της ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.
  • Το «ισχυρό όπλο» στην πρόταση της ΝΔ είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, που την υπολογίζει σε 300 δισ. ευρώ. Από την «αξιοποίησή» της, μέσω πώλησης ή μακροχρόνιας (50-90 χρόνια) εκμίσθωσης των φιλέτων, υπολογίζει ότι θα εξοικονομηθούν 50 δισ. ευρώ, που τάχα θα μειώσουν το χρέος. Ομως η πρόταση αυτή «παραβλέπει» ότι την ίδια στιγμή συνεχίζεται ατόφια η φιλομονοπωλιακή πολιτική που παράγει το χρέος και τα ελλείμματα.

Από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί και εφαρμόζει τις προτάσεις του κόμματός του, χαιρετίζοντας επιπλέον τις κινήσεις για «ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων» (νόμος Παμπούκη, νέος επενδυτικός νόμος κ.ά.). Πλειοδότησε μάλιστα σε αντιλαϊκά μέτρα, ζητώντας να μειωθεί κι άλλο η φορολογία στα επιχειρηματικά κέρδη, στα επίπεδα των γειτονικών χωρών, δηλαδή περίπου στο 10%! Επιπλέον, υπερακόντισε της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και γενικότερα πλειοδότησε για την ανάγκη άρσης των εμποδίων για την προσέλκυση των επενδύσεων.

Ηταν και είναι κόμμα του κεφαλαίου

«Εμείς είμαστε το κόμμα της ανάπτυξης, εμείς είμαστε το κόμμα των διαρθρωτικών αλλαγών, κι όχι επειδή μας το επιβάλλει το μνημόνιο», καυχιέται συχνά ο Α. Σαμαράς, διεκδικώντας για το κόμμα του τον τίτλο του παραδοσιακού εκπροσώπου της αστικής τάξης.

Οι εργαζόμενοι όμως βλέπουν ολοένα και πιο καθαρά ότι πρόκειται για μια «ανάπτυξη» φιλική για τα μονοπώλια και εχθρική για τις ανάγκες τους. Γι' αυτό χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ να χειραφετηθούν από αυτή τη στρατηγική του μνημονίου και τα κόμματα που την εφαρμόζουν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.). Χρειάζεται να κάνουν το θαρραλέο βήμα στην πράξη, τόσο στις κάλπες του Νοέμβρη, όσο και στην πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ