ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για την απελευθέρωσή τους

Πολύμορφες πρωτοβουλίες, με εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, διαμαρτυρίες, προβολές ταινιών και συζητήσεις διεξάγονται αυτές τις ημέρες σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών του κόσμου με μαζική απαίτηση την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που συμπλήρωσαν την Κυριακή 12 χρόνια άδικης φυλάκισης στις ΗΠΑ, επειδή προσπάθησαν να υπερασπίσουν την πατρίδα τους από τις εγκληματικές ομάδες της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι.

Στις ΗΠΑ, μια ομάδα Αμερικανών καλλιτεχνών με επικεφαλής τον Ντάνι Γκλόβερ και τον Εντουαρντ Ασνερ απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των «5». Ανάμεσα στους υπογράφοντες της επιστολής συγκαταλέγονται η Σούζαν Σάραντον, ο Ολιβερ Στόουν, ο Μάρτιν Σιν, η Μπόνι Ράιτ και αρκετοί άλλοι.

Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή των ΗΠΑ για την απελευθέρωση των «5» ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, πως θα προχωρήσει σε οικονομική εξόρμηση για να συγκεντρωθούν χρήματα για να αναρτηθεί ολοσέλιδο άρθρο στην «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκαλύπτοντας την υπόθεση των «5» αλλά και απαιτώντας την αποφυλάκισή τους.

Αλλά και στην Κούβα διεξάγονται αυτές τις ημέρες πολύμορφες εκδηλώσεις. Η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας με ανακοίνωσή της καλεί τα κοινοβούλια, τις κυβερνήσεις, τις κοινωνικές, μαζικές και πολιτικές οργανώσεις ανά τον κόσμο να ενισχύσουν τις δράσεις για την απελευθέρωση των «5». Μάλιστα, σε μία από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις που διεξήχθησαν στην Κούβα, σε πολιτιστική εκδήλωση στο Θέατρο Αβενίδα της Αβάνας, ανάμεσα στα άλλα διαβάστηκε και μήνυμα ενός εκ των πέντε Κουβανών, του Ραμόν Λαμπανίνο. Οπως τονίζει: «Παρά τις αυθαίρετες ενέργειες και τις νομικές παγίδες στις οποίες έχουμε υποβληθεί, η ενότητα των "5", ο αγώνας του λαού μας και των λαών του κόσμου, η πίστη των συγγενών μας, των συντρόφων και της επαναστατικής μας κυβέρνησης έχουν οικοδομήσει την πιο όμορφη και αξιοπρεπή δράση που έχει ποτέ δημιουργηθεί».

  • Ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, μιλώντας την Παρασκευή σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, σημείωσε πως οι δηλώσεις του σχετικά με το οικονομικό μοντέλο της Κούβας διαστρεβλώθηκαν από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ του περιοδικού «The Atlantic». Πρόσθεσε πως ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ερμήνευσε όπως ήθελε τις δηλώσεις του και «η αλήθεια είναι πως στην απάντησή μου εννοούσα ακριβώς το αντίθετο», υπογράμμισε. Υπενθυμίζεται ότι ο Κάστρο απαντώντας στην ερώτηση αν πιστεύει «ότι το κουβανικό μοντέλο μπορεί σήμερα να εξαχθεί», απάντησε ότι «το κουβανικό μοντέλο δεν είναι πλέον λειτουργικό ούτε για εμάς». Αυτή την απάντηση διαστρέβλωσαν τα αστικά ΜΜΕ ανά τον κόσμο και έσπευσαν να δημοσιεύσουν πως ο Φιντέλ Κάστρο είπε πως το «κομμουνιστικό οικονομικό μοντέλο της Κούβας δεν λειτουργεί πια», σε μια προσπάθεια, όπως είναι φανερό, να χτυπήσουν τη σοσιαλιστική Κούβα, που δίνει την μάχη της με ψηλά το κεφάλι παρά τα τεράστια εμπόδια που της βάζει ο διεθνής ιμπεριαλισμός.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Θωράκιση της αστικής εξουσίας

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα δίνει 58% στο «ναι» πράγμα που θεωρείται νίκη Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με το «ΝΑΙ» να σφραγίζει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, έληξε η ψηφοφορία της Κυριακής, δίνοντας κατά πολλούς ένα ισχυρό χαρτί στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δεδομένης και της σημαντικής διαφοράς, που έδειξαν οι κάλπες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε στο 77,5%, δίνοντας στο «ΝΑΙ» 57,93% και 42% στο ΟΧΙ, που εκφράστηκε κυρίως στα παράλια. Αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αποδεικτικό της ήττας των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης - Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και Εθνικιστικό Κόμμα - που ηγήθηκαν της εκστρατείας του «ΟΧΙ». Η αντιπολίτευση αποδίδει εξ ολοκλήρου το αποτέλεσμα του «ΝΑΙ» στα «αθέμιτα μέσα της προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Ο Ρ. Ερντογάν έκανε λόγο για «νίκη της δημοκρατίας», ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποστήριξε ότι ξεκινά μία νέα εποχή για την Τουρκία. Το αποτέλεσμα χαιρέτισαν επίσης σύσσωμη η ΕΕ - και οι ΗΠΑ. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκουίντο Βερστεβέλε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε, μίλησαν για «σημαντικό βήμα της Τουρκίας προς τη δημοκρατία, ενώ Καρλ Μπιλντ καταφέρθηκε εναντίον της Γαλλίας και της Κύπρου που θέτουν προσχώματα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Παράλληλα, χρηματο-οικονομικοί αναλυτές δήλωσαν ότι αναμένουν κατακόρυφη άνοδο και στο χρηματηστήριο της χώρας, μετά την ανακοίνωση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Αμεση ήταν η ανταπόκριση στα αποτελέσματα και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πρόσκεινται στο ΑΚΡ, καθώς καταγράφηκαν μαζικές καταθέσεις προσφυγών εναντίον των πραξικοπηματιών του 1980, οι οποίες και επιτρέπονται σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα.

Η «μεταρρύθμιση», που στηρίχθηκε από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ως επιβράβευση της πολιτικής Ερντογάν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, στοχεύει στον έλεγχο του στρατού και τον περιορισμό της δύναμής του, καθώς και το μεγαλύτερο έλεγχο της Δικαιοσύνης από το Κοινοβούλιο, θωρακίζοντας την εξουσία του ΑΚΡ, προσανατολισμένο πάντα στις ανάγκες της αστικής εξουσίας. Ενα Σύνταγμα που δεν αναμένεται, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα το ΚΚ Τουρκίας, να βελτιώσει σε καμία περίπτωση τη ζωή του λαού, δεδομένου ότι δεν προσανατολίζεται στις δικές του ανάγκες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ.-- Τη μεγαλύτερη συμφωνία όλων των εποχών προσπαθεί η αμερικανική ηγεσία να «κλείσει» με τη Σαουδική Αραβία, προτείνοντας να της πουλήσει υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, να αναβαθμίσει ναυτικές και εγκαταστάσεις ξηράς και να εκσυγχρονίσει το αντιπυραυλικό της σύστημα, έναντι 60 δισ. δολαρίων! Ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιεί ως επιχείρημα τόσο την «ενίσχυση των αραβικών συμμαχιών απέναντι στο Ιράν», αλλά κυρίως το ότι η συμφωνία αυτή θα διασφαλίσει 75.000 θέσεις εργασίας εντός ΗΠΑ.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν και διασώθηκαν από τους 47 συνολικά επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Βενεζουέλας «Conviasa», το οποίο συνετρίβη χτες κοντά στο Πουέρτο Ορντάζ, στα νοτιοανατολικά της χώρας και συγκεκριμένα σε ιδιοκτησία της κρατικής χαλυβουργίας «Σιδόρ».

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Ο Φρανσίσκο Μιράντα Ορτέγκα, 55 ετών, αγρότης και μέλος του MUCA, είναι το τελευταίο θύμα του κύματος δολοφονιών από «αγνώστους» παραστρατιωτικούς, που σαρώνει την Ονδούρα μετά το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου 2009.

ΜΑΪΑΜΙ.-- Στην κατηγορία 4 της κλίμακας Saffir-Simpson ανήλθε ο τυφώνας «Ιγκόρ» στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC). Προς το παρόν δεν απειλεί άμεσα παράκτιες περιοχές και οικισμούς. Την ίδια στιγμή νέα τροπική καταιγίδα, η «Τζούλια», σχηματίστηκε στον Ατλαντικό στα ανοικτά του Πράσινου Ακρωτηρίου με κατεύθυνση τις αμερικανικές ακτές.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Σε τρεις χώρες, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό, έχουν επεκταθεί οι έρευνες του εισαγγελέα Μαρέλο Σόσα που χειρίζεται την υπόθεση του «δικτύου» ανατροπής κα υπονόμευσης υπό τον Εδουάρδο Ρόσα Φλόρες, που ανακαλύφθηκε μετά από έφοδο των αρχών της Βολιβίας σε ξενοδοχείο της Σάντα Κρους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κάμπιο».

ΜΑΚΧΑΤΣΚΑΛΑ.-- Συνολικά 13 ένοπλοι σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης της αστυνομίας στη νότια Δημοκρατία του Νταγκεστάν, ανακοινώθηκε χτες από την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή. Δέκα φερόμενοι ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, το Μακχατσκαλά και άλλοι τρεις «εξουδετερώθηκαν» στο χωριό Κομσομόλσκαγια. Στις επιχειρήσεις σκοτώθηκαν και δύο αστυνομικοί.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σε 83 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε χτες ο Γιόρκα Παλάσιος Αλντάι, που θεωρείται πρώην στρατιωτικός επικεφαλής της ΕΤΑ και είχε συλληφθεί στη Γαλλία το Δεκέμβρη του 2003, ενώ στη δίκη του κρίθηκε ένοχος «για δολοφονίες τρομοκρατικού χαρακτήρα» και ειδικά για την επίθεση στη Μαδρίτη το 2001 που προκάλεσε το θάνατο ενός αστυνομικού.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
«Υπόσχεση» αγώνα ενάντια στη λιτότητα

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ.--

Υποσχέσεις να αντιπαρατεθούν στο σχέδιο λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον δίνει το Συνέδριο της Συνομοσπονδίας των Βρετανικών Συνδικάτων, που ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη. Πρόκειται για πολύ καθυστερημένη και πολιτικά υποκινούμενη αντίδραση των συνδικάτων - δεδομένου και του επικείμενου συνεδρίου των Εργατικών - που έχουν συμβιβαστεί εδώ και πολλά χρόνια, αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος της εργοδοσίας και του κεφαλαίου.

Πάντως, σε υψηλούς τόνους οι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο των Συνδικάτων (TUC), τη συνομοσπονδία στην οποία συμμετέχουν τα περισσότερα συνδικάτα, υιοθέτησαν χτες με συντριπτική πλειοψηφία πρόγραμμα δράσης κατά των περικοπών του προϋπολογισμού. Το πρόγραμμα προβλέπει την πραγματοποίηση εκστρατείας υπεράσπισης των δημόσιων υπηρεσιών. Περιλαμβάνει επίσης «την υποστήριξη διασυνδικαλιστικών απεργιών και ένα συντονισμό, σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο, για να αντιταχθούμε στις επιθέσεις κατά της απασχόλησης, των μισθών και των δημόσιων υπηρεσιών». Η δράση θα είναι συντονισμένη, όπως υπόσχονται, και θα περιλαμβάνει διαδηλώσεις, απεργίες και δημόσια ανυπακοή. Η TUC θεωρεί ότι οι περικοπές, που, σημειωτέον, θα ανακοινωθούν αναλυτικά στις 20 του Οκτώβρη, θα είναι εξαιρετικά επαχθείς και θα συσπειρώσουν την πλειοψηφία του λαού γύρω από το συνδικαλιστικό κίνημα. Εξάλλου, σύμφωνα με έκθεση της TUC, οι περικοπές από 25 έως 40%, που προτείνει το οικονομικό επιτελείο υπό τον Τζορτζ Οσμπορν, θα στοιχίσουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας και θα χτυπήσουν τις εναπομείνασες παροχές για τους εργαζόμενους.

ΧΙΛΗ
Καταστολή ενάντια στις λαϊκές διεκδικήσεις

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Στη σκιά των εκδηλώσεων μνήμης, για την άλλη 11η Σεπτεμβρίου, αυτή του αιματοβαμμένου πραξικοπήματος ενάντια στην κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε υπό τον Αουγκούστο Πινοτσέτ, η απεργία πείνας των 34 πολιτικών κρατουμένων του ιθαγένικου κινήματος των Μαπούτσε, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή περισσότερο από πέντε χρόνια και μάλιστα κατηγορούνται με βάση «αντιτρομοκρατικό νόμο» της εποχής Πινοτσέτ, πήρε άλλη τροπή με τη συμμετοχή και 4 βουλευτών.

Την Κυριακή, ο βουλευτής και πρόεδρος του ΚΚ Χιλής, Γκιγιέρμο Τεϊγιέρ, επισκέφτηκε στο Τεμούκο τον βουλευτή του ΚΚ Χιλής Ούγκο Γκουτιέρες, ο οποίος συμμετέχει στην απεργία πείνας, μαζί με τους Σέρχιο Αγκουϊλό και Μανουέλ Μονσάλβε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Τουκαπέλ Χιμένες από το Κόμμα για τη Δημοκρατία (PPD), απεργία που έχει στόχο, όπως τόνισε ο Τεϊγιέρ, να «υπάρξει διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και του κινήματος των Μαπούτσε», των ιθαγενών που διεκδικούν να συνεχίσουν τις παραδόσεις και να μη χάσουν τη γη τους.

Ωστόσο, ουδεμία πρόθεση καθώς φαίνεται δεν έχει η κυβέρνηση του αντιδραστικού Προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα να ανοίξει διάλογο και χτες οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν με βία και συλλήψεις διαδηλωτές έξω από το νοσοκομείο της Κονσεπσιόν, όπου μεταφέρθηκαν οι 34 απεργοί πείνας που βρίσκονται ήδη σε πολύ άσχημη κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ