Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για την απελευθέρωσή τους

Πολύμορφες πρωτοβουλίες, με εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, διαμαρτυρίες, προβολές ταινιών και συζητήσεις διεξάγονται αυτές τις ημέρες σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών του κόσμου με μαζική απαίτηση την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που συμπλήρωσαν την Κυριακή 12 χρόνια άδικης φυλάκισης στις ΗΠΑ, επειδή προσπάθησαν να υπερασπίσουν την πατρίδα τους από τις εγκληματικές ομάδες της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι.

Στις ΗΠΑ, μια ομάδα Αμερικανών καλλιτεχνών με επικεφαλής τον Ντάνι Γκλόβερ και τον Εντουαρντ Ασνερ απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των «5». Ανάμεσα στους υπογράφοντες της επιστολής συγκαταλέγονται η Σούζαν Σάραντον, ο Ολιβερ Στόουν, ο Μάρτιν Σιν, η Μπόνι Ράιτ και αρκετοί άλλοι.

Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή των ΗΠΑ για την απελευθέρωση των «5» ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, πως θα προχωρήσει σε οικονομική εξόρμηση για να συγκεντρωθούν χρήματα για να αναρτηθεί ολοσέλιδο άρθρο στην «Ουάσιγκτον Ποστ» αποκαλύπτοντας την υπόθεση των «5» αλλά και απαιτώντας την αποφυλάκισή τους.

Αλλά και στην Κούβα διεξάγονται αυτές τις ημέρες πολύμορφες εκδηλώσεις. Η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας με ανακοίνωσή της καλεί τα κοινοβούλια, τις κυβερνήσεις, τις κοινωνικές, μαζικές και πολιτικές οργανώσεις ανά τον κόσμο να ενισχύσουν τις δράσεις για την απελευθέρωση των «5». Μάλιστα, σε μία από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις που διεξήχθησαν στην Κούβα, σε πολιτιστική εκδήλωση στο Θέατρο Αβενίδα της Αβάνας, ανάμεσα στα άλλα διαβάστηκε και μήνυμα ενός εκ των πέντε Κουβανών, του Ραμόν Λαμπανίνο. Οπως τονίζει: «Παρά τις αυθαίρετες ενέργειες και τις νομικές παγίδες στις οποίες έχουμε υποβληθεί, η ενότητα των "5", ο αγώνας του λαού μας και των λαών του κόσμου, η πίστη των συγγενών μας, των συντρόφων και της επαναστατικής μας κυβέρνησης έχουν οικοδομήσει την πιο όμορφη και αξιοπρεπή δράση που έχει ποτέ δημιουργηθεί».

  • Ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, μιλώντας την Παρασκευή σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, σημείωσε πως οι δηλώσεις του σχετικά με το οικονομικό μοντέλο της Κούβας διαστρεβλώθηκαν από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ του περιοδικού «The Atlantic». Πρόσθεσε πως ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ερμήνευσε όπως ήθελε τις δηλώσεις του και «η αλήθεια είναι πως στην απάντησή μου εννοούσα ακριβώς το αντίθετο», υπογράμμισε. Υπενθυμίζεται ότι ο Κάστρο απαντώντας στην ερώτηση αν πιστεύει «ότι το κουβανικό μοντέλο μπορεί σήμερα να εξαχθεί», απάντησε ότι «το κουβανικό μοντέλο δεν είναι πλέον λειτουργικό ούτε για εμάς». Αυτή την απάντηση διαστρέβλωσαν τα αστικά ΜΜΕ ανά τον κόσμο και έσπευσαν να δημοσιεύσουν πως ο Φιντέλ Κάστρο είπε πως το «κομμουνιστικό οικονομικό μοντέλο της Κούβας δεν λειτουργεί πια», σε μια προσπάθεια, όπως είναι φανερό, να χτυπήσουν τη σοσιαλιστική Κούβα, που δίνει την μάχη της με ψηλά το κεφάλι παρά τα τεράστια εμπόδια που της βάζει ο διεθνής ιμπεριαλισμός.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορόσημο για την επανάσταση στην Κούβα (2012-07-27 00:00:00.0)
Επαινείται ο ρόλος της Κούβας στην Αφρική (2010-07-03 00:00:00.0)
Η απάντηση του Φιντέλ (2009-04-23 00:00:00.0)
Λαοθάλασσα στήριξης της Επανάστασης (2008-05-02 00:00:00.0)
«Viva la Revolution»! (2008-02-21 00:00:00.0)
Συνέχιση πιέσεων (2008-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ