Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Συνέχιση πιέσεων

Αποκαλυπτικές δηλώσεις των υποψηφίων Προέδρων στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με αφορμή την απόφαση του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο να μην αποδεχτεί τη θέση του Προέδρου ούτε του Ανώτατου Διοικητή στην προσεχή συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα συνεχίσει να παλεύει «ως στρατιώτης στη μάχη των ιδεών», οι υποψήφιοι για το χρίσμα τόσο του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ δεν έχασαν ευκαιρία.

Ο ρεπουμπλικάνος Τζον ΜακΚέιν χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «ήδη πάνω από μισό αιώνα ληξιπρόθεσμη» και υποστήριξε ότι «για δεκαετίες, ο Κάστρο επέβλεπε έναν μηχανισμό καταπίεσης που αρνιόταν την ελευθερία στο λαό, ο οποίος υπέφερε από τη δικτατορία του». Πρόσθεσε δε με νόημα: «η Αμερική μπορεί και πρέπει να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάφλεξης της ελευθερίας στην Κούβα». Ο επίσης ρεπουμπλικάνος Μάικ Χάκαμπι με ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει το θέμα των «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» και χαρακτηριστικά υποστήριξε ότι «μέχρι να πεθάνει ο Φιντέλ Κάστρο, δε θα υπάρξει καμία σημαντική κίνηση προς τον ανασχηματισμό της Κούβας».

Ο Δημοκρατικός Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι η ανακοίνωση του Κάστρο σηματοδοτεί «το τέλος μιας σκοτεινής εποχής στην ιστορία της Κούβας» και σημείωσε ότι «η αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο αποτελεί το πρώτο βήμα αλλά δεν είναι αρκετό για να φέρει την ελευθερία στην Κούβα». Αναμάσησε επίσης τα περί απελευθέρωσης «όλων των κρατουμένων συνείδησης» κλπ. και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι έτοιμες να πάρουν μέτρα ώστε να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους και να χαλαρώσει ο αποκλεισμός... σε περίπτωση δημοκρατικών αλλαγών».

Η Χίλαρι Κλίντον σημείωσε την ανάγκη της απελευθέρωσης «των πολιτικών κρατουμένων» δηλαδή των έμμισθων πρακτόρων και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία «θα πάρει μέτρα για τη δημοκρατία»...

Δηλώσεις στήριξης της Κούβας

Σε αντιπαράθεση με τους παραπάνω, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες σημείωσε ότι η κουβανική επανάσταση «δεν εξαρτάται από ένα και μόνο άτομο, από μια συγκυρία ή από μια περίσταση», προσθέτοντας ότι ο Κάστρο «δεν μπόρεσε να αναρρώσει πλήρως» από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και σημείωσε ότι η απόφασή του αποτελεί «μια χειρονομία που τον τιμά, μια χειρονομία ανιδιοτέλειας».

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ χαρακτήρισε τον Φιντέλ Κάστρο «φίλο, σύντροφο και αδερφό για την ηγεσία και το λαό του Βιετνάμ».

Τέλος, οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην Διεθνή Εκθεση Βιβλίου «Κούβα 2008» χαρακτήρισαν την απόφαση του Κουβανού ηγέτη ως παράδειγμα ωριμότητας και σοφίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ