Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Πώς είδε ο Τύπος την ανακοίνωση του Φιντέλ

«Χολή» για τη σοσιαλιστική Κούβα

Τα περί... «αποχώρησης» και «παραίτησης» του Φιντέλ Κάστρο από την εξουσία, το «τέλος εποχής», η «αλλαγή πολιτικής», αλλά και τα γνωστά αναμασήματα για περισσότερη «ελευθερία» και «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υιοθέτησαν στα χτεσινά δημοσιεύματά τους οι αστικές εφημερίδες στη χώρα μας.

Η «Καθημερινή» παρουσιάζει το θέμα με τον τίτλο: «Τέλος εποχής για την Κούβα του Φιντέλ» και σημειώνει ότι «ο Κάστρο δίχασε, επιβίωσε και αποχωρεί» αναφέροντας παράλληλα τους πιθανούς «διαδόχους» του, με υλικό που αντλεί από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Επίσης κάνει στον Κάστρο ένα ουσιαστικά επικήδειο, μέσα από ένα εκτενές αφιέρωμα στη ζωή του. Ταυτόχρονα δημοσιεύει δύο ενυπόγραφα άρθρα, εν είδει «υπεράσπισης» και «πολιτικής αγωγής», του «Οδυσσέα της Καραϊβικής» ή της «Κοκκινοσκουφίτσας που νίκησε τον λύκο» και από την άλλη του «δικτάτορα» που «κληρονομεί την εξουσία στον αδελφό του» και της «κουβανικής δικτατορίας» και του «ψευδεπίγραφου άλλου κόσμου». Απ' όλα έχει ο «μπαξές» για το... ξεκάρφωμα.

Το «Εθνος» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Ο Φιντέλ αφήνει το... Κάστρο της εξουσίας 49 χρόνια μετά» και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «ο τελευταίας ζωντανός θρύλος του 20ού αιώνα έβαλε το οριστικό τέλος της μεταβατικής φάσης» και πως η αποχώρησή του από την ηγεσία της χώρας «ανοίγει το δρόμο για πορείας εκδημοκρατισμού».

Με τον τίτλο «Αυλαία για την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο», η εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρει ότι «ο 81χρονος ηγέτης ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την εξουσία, σημαίνοντας το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για το νησί» και «ανοίγει δρόμος σε οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις». Σημειώνει μεταξύ άλλων πως ο Κάστρο «επικρίθηκε για τη δημιουργία ενός αστυνομικού κράτους και για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης».

Η «Ελευθεροτυπία» με τον τίτλο «Κάστρο... απόρθητο» σημειώνει ότι υπάρχει «κοινή εκτίμηση» των Κουβανών ότι «θα καλωσορίσουν κάθε αλλαγή προς τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου». Ενώ στη συνέχεια θεωρεί βέβαιο γεγονός την εκλογή του πρώτου αντιπροέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο στην προεδρία της χώρας, απορρίπτοντας ως «αουτσάιντερ», τον Κάρλος Λάγκε, σημερινό αντιπρόεδρο.

Η «Αυγή» με τους τίτλους «Αντίο στην προεδρία από τον Φιντέλ Κάστρο» και «Νέα σελίδα στην Κούβα με την παραίτηση του Φ. Κάστρο» προχώρησε από μόνη της στην εκλογή του Ραούλ Κάστρο, στην πρώτη της σελίδα, ενώ στις μέσα σελίδες σημειώνει ότι αναμένεται να «διοριστεί» ο Ραούλ Κάστρο στη θέση του προέδρου από την Εθνοσυνέλευση που θα συγκληθεί στις 24 Φλεβάρη.

Το «Βήμα» και ο «Ελεύθερος Τύπος» μιλούν για την «παραίτηση» και την «αποχώρηση» του Κάστρο από την ηγεσία του κράτους, ενώ γίνονται αναφορές για την «επόμενη ημέρα» που έχει αρχίσει στη χώρα με τις «αλλαγές» που έχουν ήδη εμφανιστεί «από την πρώτη στιγμή που ο Ραούλ Κάστρο πήρε το τιμόνι στα χέρια του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ