Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
«Εφυγε» ο πρόεδρος της FIR

Ο Μισέλ Βάντερμποργκ, αντιστασιακός /αντιφασίστας, υπήρξε στέλεχος του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος και της ΠΟΔΝ με την Κομμουνιστική Νεολαία Βελγίου

«Εφυγε» από τη ζωή, προχτές την Κυριακή 12.9.2010, σε ηλικία 85 χρόνων, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών/ Αντιφασιστών (FIR) Μισέλ Βάντερμποργκ. Με ανακοίνωση που απέστειλε στην Εκτελεστική Γραμματεία της FIR, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) εκφράζει τη θλίψη των Ελλήνων Αντιστασιακών Αγωνιστών για την απώλεια του επί πολλά χρόνια προέδρου της Διεθνούς Οργάνωσης Αντιστασιακών, τονίζοντας ότι «θα τιμάμε πάντα τη μνήμη του».

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (WPC) εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια προς τη FIR για το θάνατο του προέδρου της. «Ο σύντροφος Μισέλ Βάντερμποργκ, τονίζεται εκτός των άλλων, πάντοτε στάθηκε σταθερά απέναντι στην επιχειρούμενη από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα αναθεώρηση της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι τέλους της ζωής του αγωνίστηκε για τα ιδανικά της Αντίστασης και για τα κοινωνικά δικαιώματα των λαών, για να χαράζουν οι ίδιοι το δρόμο τους και το μέλλον τους».

Ο Μισέλ Βάντερμποργκ, από νεαρός εντάχθηκε στο αντιστασιακό κίνημα και πολέμησε για την απελευθέρωση της πατρίδας του, του Βελγίου, από τους ναζί κατακτητές. Μετά την απελευθέρωση έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας του Βελγίου και ήταν εκπρόσωπος της χώρας του στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Στις δεκαετίες '50 και '60 δούλευε για το ΚΚ Βελγίου και στήριξε την Αντιαποικιακή κίνηση του Πατρίς Λουμούμπα (Βελγικό Κογκό). Το 1960 οργάνωσε για το φιλειρηνικό κίνημα την πρώτη πορεία ενάντια στα αμερικάνικα ατομικά όπλα και πυραύλους.

Από το 13ο Συνέδριο της FIR, που έγινε στο Βερολίνο του 2004, και μέχρι το τέλος της ζωής του εκλεγόταν συνεχώς πρόεδρος της Ομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ