ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπλέκουν το λαό σε επικίνδυνες συμφωνίες και ανταγωνισμούς

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
-- Η κυβέρνηση προωθεί και έχει κλείσει συμφωνίες με το Ισραήλ, την Τουρκία και άλλες και υποστηρίζει ότι είναι αναπτυξιακές συμφωνίες. Εσείς λέτε ότι υπάρχουν κίνδυνοι από αυτές τις συμφωνίες. Πού βασίζετε αυτές τις εκτιμήσεις σας;

-- Το ΚΚΕ δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνονται συμφωνίες και μάλιστα με γειτονικές χώρες, ή δεν πρέπει να επιδιώκονται συνεργασίες. Αλλά ανάλογα ποιο κόμμα είναι στην εξουσία, έχει τη διακυβέρνηση, είναι ανάλογες και οι συμφωνίες.

Επομένως δε συζητάμε το θέμα γενικά της διεθνούς συνεργασίας. Επισημαίνουμε το χαρακτήρα και το ρόλο της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Οι συμφωνίες με το Ισραήλ, με την Τουρκία, οι οικονομικές συμφωνίες με την Κίνα, που έχουν σχέση με COSCO, λιμάνι κλπ. και με άλλες χώρες, είναι συμφωνίες σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Είναι συμφωνίες ανισοβαρείς και ορισμένες από αυτές τις συμφωνίες, όπως με το Ισραήλ και την Τουρκία, εμπλέκουν την Ελλάδα στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και στο πεδίο και στρατιωτικών αναμετρήσεων.

Π.χ. με το Ισραήλ το βασικότερο μέρος της συμφωνίας είναι η στήριξη της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ. Αν ήταν μια συμφωνία διαφορετικού τύπου, γιατί να έχουμε αντίρρηση;

Και μάλιστα είναι και σε μια περίοδο όπου γίνονται συζητήσεις, ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και στο Ισραήλ για το Παλαιστινιακό, συζητήσεις οι οποίες γίνονται πάνω σε ένα προκαθορισμένο αρνητικό σχέδιο.

Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε όχι να λέει «να γίνει συζήτηση, διάλογος και να τα βρείτε μεταξύ σας». Η επίλυση του Παλαιστινιακού, έτσι όπως δρομολογείται, είναι ένα μισοκράτος, για να μη σας πω και διασπασμένο στα δυο, αυτό είναι. Επομένως και τη στιγμή που κλείνεις μια συμφωνία την επιλέγεις στο κάτω-κάτω. Δεν την κάνεις όταν είναι μια κρίσιμη πολιτική στιγμή.

Η φασαρία γίνεται για τις εταιρείες

Η στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ λέει στο πίσω μέρος, να πάρει μέρος η Ελλάδα στους ανταγωνισμούς που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, που όπως γράφεται, έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Για τις εταιρείες γίνεται η φασαρία.

Η συμφωνία με την Τουρκία: Στο βάθος αυτής της συμφωνίας είναι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε βάρος της Ελλάδας και να το πούμε καθαρά και χονδρά, η υιοθέτηση και η υποχώρηση στα αιτήματα περί «γκρίζων ζωνών» που έχει η Τουρκία που έχουν σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Κι εδώ δεν πρόκειται για 3 βραχονησίδες, εδώ πρόκειται για τη Ρόδο, για τη Λήμνο, για τη Σάμο, που σημαίνει ότι η άμυνα αυτών των νησιών περνάει στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή στους Αμερικανούς και στην Τουρκία κλπ.

Αλλά να δείτε το εξής πράγμα. Υπάρχει μια αλληλογραφία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στην ελληνική κυβέρνηση. Τι ζητάνε; Ζητάνε κυριολεκτικά όχι μόνο να χάσει η Ελλάδα αρμοδιότητες άμυνας, προσέξτε, στρατιωτικής άμυνας στο Αιγαίο, αλλά στην ουσία οι αρμοδιότητες αυτές περνάνε στην Τουρκία.

Να το ξεκαθαρίσω. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης των δυο χωρών και της συνεργασίας. Ο ελληνικός και ο τούρκικος λαός πρέπει να είναι ένας λαός. Και είμαστε αντίθετοι σε κάθε σοβινισμό και σε κάθε αντιτουρκισμό κλπ.

Αλλά δεν μπορεί να μη δούμε ότι είτε υποχωρήσει η αστική τάξη της Τουρκίας, είτε υποχωρήσει η αστική τάξη της Ελλάδας, κάποια στιγμή οι ανταγωνισμοί θα ξαναβγούν στην επιφάνεια και μπορεί να εμπλακούμε και σε ένα πόλεμο τοπικό. Μπορεί.

Ποιο ήταν άλλο μέρος της συμφωνίας; Ελληνες επιχειρηματίες στην ουσία θα μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στην Τουρκία. Γι' αυτούς έγινε η συμφωνία. Και δεύτερον το αντάλλαγμα ας πούμε των τουρκικών επενδύσεων, θα έρθουν οι αλυσίδες των ταχυφαγείων στην Ελλάδα. Κεμπάπ, τζατζίκια κλπ. Οι αλυσίδες των ταχυφαγείων. Δεν θα έρθει τώρα το μικρομάγαζο της Τουρκίας να κάνει επένδυση στην Αθήνα.

Οι λαοί δεν είπαν την τελευταία τους λέξη

-- Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2013 θα υπάρξει λήξη συναγερμού. Ωστόσο, υπάρχουν διεθνείς Οργανισμοί, όπως η «JP MORGAN» που θεωρούν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν σκληρότερα μέτρα μέχρι το 2020. Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα; Υπάρχει η πρόταση για τη στάση πληρωμών και την αναδιάρθρωση του χρέους. Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ γι' αυτό;

-- Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουν και μάλιστα όταν μιλάμε για διεθνή κρίση. Η επέλαση της Κίνας και της Ινδίας, ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών, μέσα στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά φέρνει καινούρια δεδομένα. Οι ανταγωνισμοί οξύνονται, δεν μπορούν να τα προβλέψουν όλα αυτά.

Ομως, ένα πράγμα είναι σε θέση να προβλέψουν: Οτι πρέπει να χτυπήσουν την αξία της εργατικής δύναμης, να τη ρίξουν όσο γίνεται πιο κάτω, ότι πρέπει να εντείνουν την εκμετάλλευση και κυρίως με ιδεολογικά, πολιτικά και κατασταλτικά μέσα να παρεμποδίσουν τις λαϊκές αντιδράσεις. Αυτό είναι σε θέση να το προβλέψουν και αυτό προσπαθούν να κάνουν. Και αυτοί που δεν είπαν την τελευταία λέξη είναι οι λαοί - και ο ελληνικός λαός.

Λοιπόν, τελειώνει ο συναγερμός και πάμε στην ανάκαμψη. Η ανάκαμψη σημαίνει ανάκαμψη πάνω σε ερείπια και τα ερείπια θα μείνουν, δεν πρόκειται ούτε καν να τα βγάλουν από τη μέση και η ανάκαμψη θα είναι για τους λίγους και θα έρθει καινούριος κύκλος κρίσης. Οι ίδιοι το λένε.

Δεύτερον. Η ανάκαμψη θα είναι ανισόμετρη. Αλλες χώρες θα είναι σε καλύτερη κατάσταση και άλλες θα είναι σε χειρότερη. Δε θα είναι ισόμετρη η ανάκαμψη.

Επομένως, όλα αυτά που λένε περιέχουν και ενσυνείδητο ψέμα. Και λένε στον κόσμο ότι σε τρία χρόνια θα έχουμε τελειώσει. Δηλαδή, θα επανέλθουμε στο καθεστώς πριν, θα βελτιωθούν οι μισθοί; Θα ξαναπούν ότι οι κλαδικές συμβάσεις μπορεί να είναι πάνω από την εθνική συλλογική σύμβαση; Θα κατεβάσουν τα όρια συνταξιοδότησης; Μα μην κοροϊδευόμαστε.

Για την αναδιάρθρωση. Αυτό εμφανίστηκε στην αρχή ως μια αριστερή θέση, η σύγχρονη αριστερή πρόταση!

Τι σημαίνει αναδιάρθρωση του χρέους; Υποτίμηση του κεφαλαίου. Ηδη μια υποτίμηση του κεφαλαίου είχε επέλθει. Η αναδιάρθρωση λοιπόν του χρέους είναι σε ποιο χρονικό διάστημα και σε ποιο ύψος οι πιστωτές, δηλαδή οι τράπεζες θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Αν θα τα πάρουν σε πέντε χρόνια ή σε δέκα. Και πρέπει να σας πω ότι οι πιστωτές έχουν ήδη ασφαλίσει το ρίσκο των δανείων που έχουν κάνει στην Ελλάδα και δε θα χάσουν, γιατί θα πάρουν ασφάλιστρα.

Επομένως, είτε γίνει αναδιαπραγμάτευση ή όχι, θα την πληρώσουν οι λαοί. Αυτό είναι το ζήτημα.

Με τη σημερινή εξουσία η αναδιαπραγμάτευση δεν είναι απάντηση, δεν είναι λύση. Θα στραφεί σε βάρος των λαών. Και γι' αυτό πονηρά - πονηρά αν είδατε και οι ΣΥΡΙΖΑίοι, οι ΣΥΝασπισμένοι κ.λπ. το έχουν αφήσει αυτό.

Αυτά που είπε ο Αλαβάνος στην Αθήνα, ότι η τρόικα δε θα μπει στην Αττική, αυτά είναι αστεία πράγματα, αυτά είναι για παιδάκια. Αυτά δεν μπορούν να τα λένε σοβαρά πολιτικά προγράμματα. Είναι παιχνίδια για να πάρουμε ψήφους.

Η αναδιαπραγμάτευση, η κρατικοποίηση τραπεζών που θα είναι κρατικός μοχλός κ.λπ. αυτά είναι για να κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Γι' αυτό λέμε ότι θα στηθούν πολλά αναχώματα, όχι μόνο απέναντι στο ΚΚΕ, αλλά απέναντι στη ριζική εναλλακτική λύση που αντικειμενικά έχει ανάγκη ο τόπος.

Πρέπει να αποκρυσταλλωθούν οι θετικές διεργασίες

-- Θα ήθελα λίγο να μας εξηγήσετε πώς λειτουργούν τα αναχώματα που αναφέρατε στις κάλπες. Δηλαδή, εκτιμάτε ότι κάποιος που έχει αποφασίσει να ψηφίσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα μπερδευτεί μπροστά στην κάλπη;

-- Οποιος έχει αποφασίσει, βεβαίως δε θα μπερδευτεί. Αλλά, ξέρετε, υπάρχει και ο δρόμος της πορείας της απόφασης.

Γιατί αυτή τη στιγμή, αυτή είναι μια αλήθεια, μας λείπει, το εργατικό, το λαϊκό κίνημα. Το κοινωνικοπολιτικό κίνημα στην Ελλάδα δε βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων, παρά το γεγονός ότι είχαμε μεγάλους αγώνες. Γιατί αυτό είναι που διαφοροποιεί και στεριώνει συνειδήσεις. Επομένως, υπάρχει αυτό που λέμε η πορεία απόφασης. Οταν βρίσκεται κάποιος στην πορεία απόφασης, έχει αποδειχτεί στη ζωή, στήνονται αναχώματα, μπερδεύεται ένας κόσμος, βεβαίως. Μία φορά έχει συμβεί αυτό; Η πορεία διαμόρφωσης της πολιτικής συνείδησης περνάει από πάρα πολλά εμπόδια.

Εμείς τι βλέπουμε; Οτι υπάρχουν διεργασίες συνείδησης σε ένα σημαντικό μέρος του λαού, όχι μόνο αγανάκτηση, η αγανάκτηση είναι παλλαϊκό φαινόμενο, δεν είναι διεργασία. Οταν δε ζεις καλά είσαι αγανακτισμένος, δε χρειάζεται φιλοσοφία.

Υπάρχουν θετικές διεργασίες. Και ο βασικός φορέας που δημιουργεί προϋποθέσεις αυτές οι διεργασίες να βαθύνουν είναι το ΚΚΕ. Και ο άλλος φορέας είναι το κίνημα. Και είναι πολύ φυσιολογικό να θέλουν να ανακόψουν τις διεργασίες συνείδησης, πριν αποκρυσταλλωθούν. Αυτό κάνουν παντού.

Για σκεφτείτε μια κάλπη η οποία είναι ελάχιστα θετικά τροποποιημένη από τις εκλογές του 2009. Τι θα πει η κυβέρνηση; «Ο λαός, παρά τη στεναχώρια του, παρά τη δυσαρέσκεια, καταλαβαίνει την αναγκαιότητα των μέτρων»! Τι θα πει η Νέα Δημοκρατία: «Ανακάμπτω», αξιοποιώντας, με μια ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση, την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αρα «θα συνεχίσω τα αντι-μνημονιακά και τα κόλπα».

Ετσι θα ερμηνευτεί και η κάλπη. Θα πουν ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες και τα βαριά προγράμματα, που δεν τα είχαμε πει και προεκλογικά, ο λαός κατανοεί τα μέτρα». Εδώ δεν κρίνονται τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων και ας αφήσουν τα ψέματα. Λέει ο κ. Μπουτάρης «αναγκαίο κακό το μνημόνιο, αλλά δεν επηρεάζει τη δράση μου ως δημάρχου Θεσσαλονίκης».

Μα τι είναι αυτό δηλαδή; Πού είσαι, σε τεχνητό χώρο; Βεβαίως μπορείς να φυτέψεις 3 δέντρα και να βάλεις και φως και Σταμάτη - Γρηγόρη σε ένα δρόμο που δεν είχε, αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας. Γι' αυτό κρίνεται; Βγαίνει ο κ. Δημαράς και λέει «εγώ έχω ψηφίσει τον "Καλλικράτη"», τέλειωσε, «εγώ ΠΑΣΟΚ είμαι πάντα». Πώς θα γίνει δηλαδή; `Η βγαίνει ο κ. Ψωμιάδης και λέει «η μεγάλη πλειοψηφία της περιοχής θέλει εμένα». Μα πρέπει να διαψευστεί, αλλά όχι πηγαίνοντας στον υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Πώς θα διαψευστεί ο κ. Ψωμιάδης; Πρέπει να διαψευστεί η πολιτική του, ή ο κ. Γκιουλέκας ο ανεξάρτητος δήμαρχος! Στελέχη του ΚΚΕ μετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και το λέμε. Εδώ διασπάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρόσωπο του υποψηφίου. Στο ΠΑΣΟΚ έγινε ό,τι έγινε. Στις 2.00 τη νύχτα και στις 3.00 συζήταγαν για τους υποψήφιους. Και βγαίνουν μετά και λένε ότι είναι ανεξάρτητοι; Θέλει ο κόσμος να τον κοροϊδεύουν;

Παλεύουμε για ανάπτυξη που να υπηρετεί το λαό

-- Γιατί ορισμένες φορές βρίσκεστε απέναντι από τους επιχειρηματίες, πάτε και κλείνετε τα πλοία και έρχεστε αντιμέτωποι με το λαό; Θα περίμενα να δω τη λέξη «ανάπτυξη» στα σλόγκαν τα οποία βγάζετε.

-- Πάντως να σας πω ότι δεν το νιώσαμε αυτό, αντιμέτωποι με το λαό. Αντιμέτωποι με τις διάφορες εκπομπές που έγιναν, αντιμέτωποι με τα κόμματα, αλλά αντιμέτωποι με το λαό, σας το λέω ειλικρινά, δεν ήρθαμε. Δηλαδή, δεν ήρθε ο λαός εναντίον μας. Πήγα στον Πειραιά. Ειλικρινά, τα πληρώματα των πλοίων χαιρετούσαν. Αν πάνω στα πλοία οι ναυτεργάτες και οι καπεταναίοι μας έβριζαν και μας μούντζωναν, θα ήταν ένα ζήτημα. Δεν μπορούσες να μην το πάρεις υπόψη σου.

Δεν ήρθαμε σε αντιπαράθεση με το λαό, παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως ένα μέρος της προπαγάνδας πέρασε. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν κατέβηκαν οι ταξιδιώτες να ταξιδέψουν. Μερικοί στημένοι ήταν εκεί. Υπήρχαν και μερικοί διαφωνούντες. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε το εξής πράγμα: Ο αγώνας που κάνουμε είναι αγώνας για την ανάπτυξη.

Οταν κλείνουν τα εργοστάσια και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις στεναχωριόμαστε, εμείς είμαστε εναντίον των καπιταλιστών, δεν είμαστε εναντίον των εργοστασίων. Το θέμα που θέτουμε είναι το θέμα της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής. Η λογική που λέει, στηρίξτε τους βιομήχανους, απαλλάξτε τους εντελώς από κάθε φόρο, απαλλάξτε τους από κάθε κατάκτηση του εργαζόμενου στα εργασιακά για να κάνουν επενδύσεις και προσλήψεις, είναι αδιέξοδη.

Διότι θα απολύονται περισσότεροι, γιατί και λόγω των νέων τεχνολογιών σήμερα χρειάζεται λιγότερο εργατικό δυναμικό. Επομένως, θα απολύονται περισσότεροι και λιγότεροι θα δουλεύουν, θα ανακυκλώνεται το εργατικό δυναμικό πολύ συχνά και θα είναι οι ευκαιριακά απασχολούμενοι.

Πού γίνονται επενδύσεις τώρα στην Ελλάδα; Στα φωτοβολταϊκά, στην αιολική ενέργεια, στον τομέα της ενέργειας και στις μεταφορές. Δηλαδή, να γίνουν οι υποδομές για να μεταφέρονται τα κοντέινερ από τη μια χώρα στην άλλη με τα ξένα προϊόντα. Εκεί γίνονται επενδύσεις.

'Η σε ξενοδοχεία για το συνεδριακό τουρισμό κ.λπ. Ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός, τα ιατρικά συνέδρια, εκεί γίνονται επενδύσεις. Δε γίνονται επενδύσεις για να αξιοποιηθούν οι πραγματικές δυνατότητες της χώρας. Ισα - ίσα είμαστε το κόμμα που έχει σημαία του την ανάπτυξη, σημαία, κεντρικό ζήτημα. Και τα εργατικά δικαιώματα τα βλέπουμε σε συνδυασμό με την ανάπτυξη. Τα εργατικά σε συνδυασμό και ενταγμένα μέσα στην ανάπτυξη».

Συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα

-- Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές συνεργαστήκατε με το ΔΗΚΚΙ και με άλλους. Φέτος, η επιλογή σας είναι αυτόνομη κάθοδος, παρά το γεγονός ότι περισσότερο από ποτέ αριστεροί πολίτες ζητούν την ενότητα της αριστεράς. Γιατί τώρα αυτή η αλλαγή τακτικής;

-- Τη συνεργασία πρέπει να τη θέλουν και οι δυο μεριές ή οι πέντε μεριές. Και όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά το ΔΗΚΚΙ προτίμησε στις εθνικές εκλογές να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί λέει εκεί βρήκε, δεν ξέρω, κάποια εξασφάλιση, κάτι εν πάση περιπτώσει. Να μην πάμε τώρα εκεί. Τώρα δεν ξέρω πού είναι το ΔΗΚΚΙ;

Δηλαδή ποια ενότητα; Σήμερα, η συμμαχία έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις από το να φτιάξεις ένα κοινό ψηφοδέλτιο ή ένα κοινό ψήφισμα σε έναν απεργιακό αγώνα. Σήμερα μπαίνουν αυτό που λέμε οι δυο δρόμοι ανάπτυξης και ποια εξουσία. Παρά το γεγονός ότι ο συσχετισμός δύναμης είναι αρνητικός, αντικειμενικά αυτά μπαίνουν.

Πάρετε τον «Καλλικράτη». Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ τον καταψήφισε. Από ποια σκοπιά τον καταψήφισε; Ως αναδόμηση του αστικού κράτους ή γιατί οι πόροι δε συμβαδίζουν με τις αρμοδιότητες; Μα το καταψήφισε και η ΝΔ, γιατί λέει δεν συμβαδίζουν οι πόροι με τις αρμοδιότητες και γιατί τα όρια των Δήμων γίνανε αυθαίρετα, δεν ήταν εθελοντικές συνενώσεις, δηλαδή τριτεύοντα ζητήματα πάνω σε αυτό.

Ο Συνασπισμός θέλει να κάνει συνεργασία με το σοσιαλιστικό χώρο, δηλαδή με ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που παλεύει να γίνει το ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη. Δεν παλεύει γι' αυτό, τέλειωσε η ιστορία. Φαινομενικά το λέει για να πάρει ψήφους από αυτόν τον κόσμο, ο οποίος έχει το όραμα του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη. Δεν μπορείς να κάνεις συνεργασία με αυτούς. Και αν τα βρεις μέχρι την κάλπη, την άλλη μέρα θα σκοτωθείς. Επομένως ναι, είναι πιο αυστηροί οι όροι για συνεργασία αντικειμενικά.

Το ΚΚΕ, χωρίς να αντιπαραθέτει το κοινωνικό στο πολιτικό, μιλάει για τη συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα μικρομεσαία, τα λαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η βάση και της πολιτικής συμμαχίας. Δεν μπορεί να είναι γενικά η βάση της πολιτικής συμμαχίας ένα πολιτικό σύνθημα, διότι μιλάς για κοινωνικές δυνάμεις. Είναι μια ταξική κοινωνία, έχει διαστρωμάτωση.

Αυτή είναι η βάση που προσδιορίζει και το χαρακτήρα της πολιτικής συμμαχίας. Αυτή είναι η απάντησή μας. Ούτε πλατύναμε, ούτε στενέψαμε. Είμαστε οι ίδιοι με το 2006. Και προσαρμοστήκαμε βέβαια στην κρίση και στις εξελίξεις.

Η απελευθέρωση ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις

-- Για το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, ποια είναι η δική σας θέση; Ποια είναι η θέση σας για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φορτηγών δημόσιας χρήσης;

-- Το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων είναι μια ώριμη ανάγκη του συστήματος, γιατί αυτή τη στιγμή πρέπει να καταλάβουν το χώρο μεγάλες εταιρείες, ελληνοξενικές κ.λπ., δεν έχει σημασία. Πάρτε το δικηγορικό επάγγελμα. Θα γίνουν μεγάλες νομικές εταιρείες και πίσω η μάζα των δικηγόρων που θα αμείβονται όπως ένας ανειδίκευτος εργάτης. Ετσι είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάρτε τα φορτηγά. Τα φορτηγά έχουν δημόσια άδεια, δηλαδή είναι δημόσιας χρήσης. Εδώ τι θα γίνει; Θα γίνουν οι μεγάλες εταιρείες, ορισμένοι από αυτούς που ενδεχομένως είναι και στους δρόμους και αγωνίζονται, που έχουν 14 και 15 φορτηγά, θα επιβιώσουν και θα μπουν στις μεγάλες εταιρείες. Αυτοί που έχουν ένα ή δύο φορτηγά δε θα αντέξουν. Πάρτε την περίπτωση του ταξί. Θα γίνουν μεγάλες εταιρείες ταξί, κάποιοι θα μπουν, κάποιοι δε θα μπουν, ανάλογα.

Η απάντηση στα συγκεκριμένα θέματα. Φαρμακεία: Εμείς είμαστε υπέρ της ένταξης του φαρμάκου, άρα και της πώλησης, στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Φαρμακεία στα νοσοκομεία, φαρμακεία στα Κέντρα Υγείας και στη γειτονιά, αλλά θα είναι ενταγμένα εκεί. Οι φαρμακοποιοί θα είναι μισθωτοί στο κρατικό σύστημα διανομής των φαρμάκων, με καλούς μισθούς και με ωράρια.

Διότι οι φαρμακοποιοί που θα επιβιώσουν θα είναι λίγοι και τα φαρμακεία έχετε δει, μέχρι και ρούχα βάζουν, παλτά θα πουλάνε σε λίγο και καπέλα. Γιατί δεν μπορούν να ζήσουν. Και ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να πουλάει φάρμακα με ζημιά. Δεν μπορεί να πουλάει κάτω από το κόστος. Το ίδιο και οι βενζινοπώλες. Το θέμα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και της δημιουργίας συνεταιρισμού, εκεί που δεν είναι δυνατή η κοινωνικοποίηση ή δεν πρέπει να γίνει, ας το πάρουμε κι έτσι, αυτή είναι η απάντηση.

Από την άλλη μεριά, για να ξεκαθαρίσουμε, είμαστε αντίθετοι στον αυταρχισμό εναντίον αυτών των ανθρώπων, στη δίωξή τους και τα λοιπά. Πρέπει να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά και να προτείνουν μια ριζικά εναλλακτική λύση και όχι μέσα στα όρια του συστήματος να υποστηρίζουν τη μια ή την άλλη διαχείριση. Αλλά είμαστε εναντίον του αυταρχισμού και εναντίον της συκοφάντησης αυτών των ανθρώπων που κάνει η κυβέρνηση και άλλα κόμματα.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. εισπράττει πολιτική αντιπαροχή

-- Μιλήσατε για «αντιπαροχή», όταν αναφερθήκατε στον ΛΑ.Ο.Σ. Αντιπαροχή εννοείτε με πολιτικά ανταλλάγματα, με οικονομικά ανταλλάγματα;

-- Αυτό το έχουμε πει μέσα στη Βουλή κι έχουμε πει και χειρότερα μέσα στη Βουλή. Μόνο που ούτε καν έχει απαντήσει και ούτε καν έχουν βρει τη «δημοσιότητα». Εχουμε πει πολύ χειρότερα, όχι υβριστικά, πολιτικά. Από το 2007 είδαμε τον ΛΑ.Ο.Σ. δεξί χέρι σε αντικομμουνιστική εκστρατεία. Και ξεκαθαρίζουμε, άλλο αντιΚΚΕ προπαγάνδα και άλλο αντικομμουνιστική εκστρατεία. Η αντιΚΚΕ προπαγάνδα είναι φυσιολογική γι' αυτά τα κόμματα.

Αντιπαροχή. Κοιτάξτε να δείτε, πολλά έχουμε στο νου μας. Αλλά εγώ σας λέω την πολιτική αντιπαροχή. Ολη μέρα, πέρα από το δίδυμο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ποιο είναι το τρίτο κόμμα που δε λείπει από πουθενά; Αυτό είναι λίγη πολιτική αντιπαροχή; Βγαίνει και μιλάει προσβλητικά, ακόμα και για τον κ. Σαμαρά και πολλές φορές και για τον κ. Παπανδρέου, μα δεν υπάρχει απάντηση στις προσβολές. Μπορεί να βρίζει στην τηλεόραση και υπουργούς της κυβέρνησης ή ξέρω εγώ της ΝΔ, δεν του απαντάει κανείς.

Εσείς τι συμπέρασμα θα βγάζατε; Οτι είναι χρήσιμος. `Η δεν ξέρω, κάποιους έχει στο χέρι. Τώρα, τι να σας πω, μέχρι πού φτάνει η αντιπαροχή; Εμείς βάζουμε την πολιτική, που τη βλέπουμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ