ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θεματοφύλακας της πιστής εφαρμογής του μνημονίου

Ταυτίζεται πλήρως με τις διαπιστώσεις της έκθεσης του ΔΝΤ και αγωνιά για τους «κινδύνους» από τη μη πιστή υλοποίησή του

Η ΝΔ είναι επικίνδυνη επειδή στηρίζει τη στρατηγική του μνημονίου. Γι' αυτό πρέπει να πολεμηθεί από το λαό, μαζί με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου
Η ΝΔ είναι επικίνδυνη επειδή στηρίζει τη στρατηγική του μνημονίου. Γι' αυτό πρέπει να πολεμηθεί από το λαό, μαζί με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου
Με τις διαπιστώσεις του ΔΝΤ για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου ταυτίζεται η ΝΔ, επιβεβαιώνοντας την στρατηγική σύμπλευση στην αντιλαϊκή στρατηγική. «Η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ (...) επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρα. Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να εμφανίσει «δικαιωμένη» την πολιτική της ΝΔ, αποκαλύπτει ότι στόχος της ΝΔ είναι η πιστή υλοποίηση του μνημονίου!

Οι διαπιστώσεις της έκθεσης του ΔΝΤ που συμπίπτουν με αυτές της ΝΔ «σχετίζονται με τις αποκλίσεις βασικών μεγεθών από τους ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί, αλλά και με τους κινδύνους που απορρέουν από τη μη πιστή υλοποίηση του Προγράμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη.

Από τη σκοπιά αυτή, η ΝΔ ασκεί πιέσεις στην ίδια κατεύθυνση που ασκεί και η τρόικα, δηλαδή της επιτάχυνσης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και των φιλομονοπωλιακών «αναπτυξιακών» μέτρων. «Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αντί να συγκεράσει πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και ενίσχυσης της ανάπτυξης, επιλέγει μονομερώς τη λογιστική μείωση του ελλείμματος», είναι το «διαταύτα» της κριτικής, επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ στηρίζει πλήρως τα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα του μνημονίου, το οποίο καταγγέλλει φραστικά μόνο για δημαγωγικούς και ψηφοθηρικούς λόγους.

Αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου αποδοκίμασε ως «άκομψες» τις αναφορές στην έκθεση του ΔΝΤ, όπου αναφέρεται ότι «είναι απογοητευτικό μέχρι τώρα, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, το γεγονός ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν την ευρύτερη στήριξη των άλλων κομμάτων».

Η στοχευμένη επισήμανση του ΔΝΤ στόχο έχει να δεσμεύσει ακόμα περισσότερο τη ΝΔ στην στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής, καθώς ούτως ή άλλως βάζει πλάτες για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου.

Σταθερά βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, καταγγέλλοντας μάλιστα τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης που αντιδρούν στην μονοπώληση του κλάδου. Την ίδια στάση τηρεί και στο «μέτωπο» της αγοράς καυσίμων, όπου η μόνη «κριτική» που βρήκε να κάνει στην κυβέρνηση με αφορμή το πλαφόν είναι ότι επιδεικνύει «απίστευτη προχειρότητα».

Χθες η ΝΔ ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες του Β. Μιχαλολιάκου για το δήμο Πειραιά και του Κ. Χριστόπουλου (πρώην προέδρου ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας) για το δήμο Πατρέων, τις οποίες συνόδευσε, όπως το συνηθίζει, με τη μάσκα του «ανεξάρτητου»...

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Ευθείες βολές για δεδομένες κυβερνητικές ευθύνες

Το πρωθυπουργικό γραφείο του Κ. Καραμανλή έδειξε η δικηγόρος Α. Πελέκη σαν ενορχηστρωτή των δοσοληψιών με τη μονή

Ευθύνες στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για το σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου απέδωσε χτες η συμβολαιογράφος Α. Πελέκη (σύζυγος του πρώην υπουργού της ΝΔ Γ. Βουλγαράκη) σε δηλώσεις της αμέσως μετά την κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο.

Η Α. Πελέκη έκανε λόγο για αποφάσεις (ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας με οικόπεδα φιλέτο του Ελληνικού Δημοσίου) που πάρθηκαν από τον πρωθυπουργό και το πρωθυπουργικό γραφείο, υλοποιήθηκαν από υπουργούς και τώρα δεν αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη. Ας πάρει, είπε, κάποιος την ευθύνη. Επρεπε, τόνισε, τότε ο Κ. Καραμανλής να πει ναι πήραμε αυτήν την απόφαση για τις ανταλλαγές και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου Γ. Αγγέλου ανέλαβαν να υλοποιήσουν την απόφαση.

«Εγώ ξέρω ότι όσοι φοράνε παντελόνια αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Εδώ τις αναλαμβάνω εγώ που δεν φοράω», ήταν η χαρακτηριστική της αποστροφή, διευκρινίζοντας ότι κάνει λόγο για πολιτικές και όχι για ποινικές ευθύνες. Υπενθυμίζεται ότι η Α. Πελέκη ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για την εμπλοκή της ως συμβολαιογράφος στις ανταλλαγές που έκανε η Μονή Βατοπεδίου με ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Πήραμε εντολές από υπουργούς, είπε η σύζυγος του Γ. Βουλγαράκη, και σήμερα βρισκόμαστε εμείς διωκόμενοι, διευκρινίζοντας ότι έχει καταστραφεί κοινωνικά και πολιτικά και επιζητά πλέον την ηθική αποκατάσταση. Να μιλήσει επιτέλους ο Κ. Καραμανλής για αυτό το θέμα, είπε η Α. Πελέκη και τόνισε ότι στις προηγούμενες ακροάσεις της στις Εξεταστικές Επιτροπές δεν είπε τα ίδια πράγματα, γιατί έλεγε ότι έπρεπε να είναι προσεκτική. «Τώρα όμως που είναι προανακριτική θεώρησα ότι έπρεπε να πω πέντε πράγματα, ότι έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι», είπε.

H A. Πελέκη ισχυρίστηκε ότι δεν πήρε κανένα ποσό από την όλη υπόθεση και εκτίμησε ότι η ίδια υπόκειται σε πολιτική δίωξη, αφού όπως είπε εάν δεν ήταν γυναίκα του Βουλγαράκη δε θα την ήξερε κανένας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίπλαστη η δημοκρατία στον καπιταλισμό

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος Σπ. Χαλβατζή για την Παγκόσμια Μέρα Δημοκρατίας του ΟΗΕ

«Εμείς αγωνιζόμαστε ως ΚΚΕ για μια δημοκρατία, όπου ο λαός θα έχει την εξουσία, όπου η εργατική τάξη με τους συμμάχους της από τα άλλα λαϊκά στρώματα θα διαφεντεύουν τον τόπο προς ικανοποίηση των αναγκών, όλων των αναγκών, υλικών και πολιτιστικών της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού της χώρας. Αλλωστε, οι αγώνες της εργατικής τάξης, οι αγώνες του λαϊκού κινήματος, η υπεράσπιση, η προβολή του συλλογικού ενάντια στο ιδιοτελές ατομικό, είναι αυτό που μπορεί να σταθεροποιεί τη δημοκρατία».

Τα παραπάνω τόνισε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Βουλής για την «Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας», που γιορτάζεται στις 15 Σεπτέμβρη και έχει καθιερωθεί με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι ασφαλώς η δημοκρατία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια και πρόσθεσε:

«Και η Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας θα γιορταστεί σε όλα τα κοινοβούλια και ίσως σε όλες τις χώρες του κόσμου. Θα γιορταστεί ενδεχομένως και σε χώρες που δεν υπάρχουν καθόλου δημοκρατικά δικαιώματα, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού. Εκεί που δεν υπάρχουν στην ουσία και σε άλλες χώρες το οκτάωρο, το πενθήμερο, το σαραντάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, η Κοινωνική Ασφάλιση. Αυτό που διαπιστώνουμε όμως τα τελευταία χρόνια είναι μια συνεχής επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα, στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά, στα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα τελευταία χρόνια, τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν από την ΕΕ περιορίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τη δημοκρατία. Το κύριο, η "Λυδία Λίθος" για το ΚΚΕ είναι αν υπάρχει δημοκρατία στους χώρους δουλειάς. Αυτό που ζουν οι εργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι είναι ότι όταν κλείσει η πύλη του εργοστασίου, η δημοκρατία είναι άγνωστη έννοια. Αλλωστε, τα δημοκρατικά δικαιώματα αμφισβητούνται καθημερινά και τα χτεσινά αυτονόητα σήμερα είναι ζητούμενα, διεκδικούμενα».

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Κάθε σχέση αποποιείται και η Ντ. Μπακογιάννη

Καμία σχέση, με οποιαδήποτε θεσμική της ιδιότητα (δήμαρχος Αθήνας, υπουργός Εξωτερικών) δεν είχε με τις συμβάσεις που υπέγραφε η «Ζήμενς» με το Δημόσιο, υποστήριξε χτες η Ντ. Μπακογιάννη, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Η Ντ. Μπακογιάννη κατέθεσε ότι είχε μόνο κοινωνικές σχέσεις με τον Μ. Χριστοφοράκο, αφού ήταν συμμαθητές και διέψευσε κατηγορητικά ότι η «Ζήμενς» χρηματοδότησε το γάμο του γιου της ή ότι την προμήθευε δωρεάν ή σε πολύ χαμηλές τιμές ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Οσον αφορά το θέμα της φυγής του Χ. Καραβέλα (διαχειριστή των μαύρων ταμείων της «Ζήμενς») στην Ουρουγουάη και τους χειρισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο που η Ντ. Μπακογιάννη ήταν επικεφαλής, άφησε αιχμές κατά της Δικαιοσύνης και της Αρχής για το «Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος», λέγοντας ότι είχαν καταγγελίες για τις ύποπτες δραστηριότητές του, οκτώ μήνες πριν τη φυγή του στο εξωτερικό, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την απόδρασή του.

Η ίδια είπε ότι επί κυβερνήσεων της ΝΔ είχε ταχθεί υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, θέση που δε δέχτηκε τότε ο Κ. Καραμανλής. Στο μεταξύ, ο Γ. Αλογοσκούφης, με δήλωσή του, διαψεύδει ότι αρνήθηκε να στείλει τα περιουσιακά του στοιχεία στην Εξεταστική Επιτροπή και δηλώνει ότι μέσα στη βδομάδα θα στείλει την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ