ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Να δυναμώσει το πολύμορφο και πλατύ άνοιγμα

Με συσκέψεις και συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, τα ταξικά συνδικάτα καλούνται να πρωτοστατήσουν στο αγωνιστικό κάλεσμα

Με στόχο να ξεσηκωθεί ο λαός ενάντια στις αυξήσεις που η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλλει σε ρεύμα, ΦΠΑ και πετρέλαιο θέρμανσης συνεχίζονται οι εξορμήσεις για τα συλλαλητήρια που οργανώνουν στις 23 Σεπτέμβρη ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ και ΜΑΣ. Ετσι οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα πρωτοστατούν για την ενημέρωση και συζήτηση των εργαζομένων, αφ' ενός, για την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, αφ' ετέρου, για τη δύναμη που μπορεί να δώσει συνολικά στους εργαζόμενους ο συντονισμένος αγώνας όλων των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια. Σ' αυτή την κατεύθυνση άλλωστε διαμορφώθηκε και το κοινό πλαίσιο πάλης ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ, για την υπεράσπιση της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της κρίσης αλλά και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ομονοίας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Καθημερινά ορίζονται τα αγωνιστικά ραντεβού σε μικρές και μεγάλες πόλεις. Ετσι στη Λαμία, η κινητοποίηση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Πάρκου, στη Χαλκίδα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς, στο Αλιβέρι, 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, στη Λιβαδειά, στις 7.30 μ.μ., στην Αμφισσα, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Λαού.

Σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου τονίζει ότι στα συλλαλητήρια αυτά είναι ευκαιρία για να συντονίσει ο κλάδος τα βήματά του με όλη την εργατική τάξη, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί τα σωματεία να οργανώσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στα συλλαλητήρια.

Σε ξεσηκωμό καλεί και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που μεταξύ άλλων τονίζει στους εμποροϋπαλλήλους: «Δεν είναι μονόδρομος να πληρώνεις εσύ τις συνέπειες της κρίσης και τα ελλείμματα. Να ξεσηκωθούμε, να οργανωθούμε, να παλέψουμε ανυποχώρητα για τα δικαιώματα μας στη δουλειά, στην Παιδεία, στην Υγεία».

Σε αγώνα για «να αποτρέψουμε την εξαθλίωση των εργαζομένων και ανέργων και να περάσουμε στην αντεπίθεση, διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας» καλεί με ανακοίνωσή του και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής. Tη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο ανακοίνωσε και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά.

Σήμερα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στην ΕΘΕΛ, στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού στις 9 π.μ. Αύριο στο αμαξοστάσιο στην Πέτρου Ράλλη στις 9 π.μ., τη Δευτέρα, στο αμαξοστάσιο στην Ανθούσα στις 9 π.μ. Στον ΟΣΕ, τη Δευτέρα, στις 9 π.μ. στο μηχανοστάσιο Αγίου Ιωάννη Ρέντη, την Τρίτη στις 9π.μ. στο Κεντρικό εργοστάσιο στον Πειραιά και στις 9π.μ. στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην Καρόλου. Επίσης, στον ΗΛΠΑΠ, τη Δευτέρα, στον Κόκκινο Μύλο στις 7.30 π.μ.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Η ανεργία μεγαλώνει δραματικά τα αδιέξοδα

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας οργάνωσαν χτες η ΟΕΚΙΔΕ και το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Την ανάγκη συντονισμένου αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που δημιουργεί όσες και όποιες (με «ελαστικά» ωράρια, σχέσεις εργασίας κλπ.) θέσεις εργασίας χρειάζεται η «ανταγωνιστικότητα» του μεγάλου κεφαλαίου, ανέδειξε η χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και το Συνδικάτο της Αττικής για τους άνεργους του κλάδου, που στην πλειοψηφία τους είναι μετανάστες.

Με πανό που έγραφε «Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων», μετανάστες εργάτες και άνεργοι του κλάδου πραγματοποίησαν χτες, μαζί με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία τους, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μετανάστες που εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, δίχως τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, απλήρωτοι και χωρίς ασφάλιση, είναι κάτω ακόμη και απ' τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στον «Ρ» ο Μανάν Αμπντούλ: «Κάθε μέρα δουλεύουμε και για πολλούς μήνες, όμως δεν πληρωνόμαστε. Οταν ζητάμε λεφτά μάς λένε ότι θα μας πληρώσουν τον άλλο μήνα. Ολο και περισσότεροι ψάχνουμε για δουλειά και ο ένας δανείζεται λίγα λεφτά απ' τον άλλο για να επιβιώσουμε». Ο ίδιος, όπως μας λέει, δούλευε σε ένα φασονατζίδικο, δίχως να τους πληρώνει. Στον Μανάν, μόνο, χρωστάνε 2.000 και συνολικά στους δέκα εργάτες του φασονατζίδικου 18.000 ευρώ, ενώ ο εργοδότης, όταν βρήκε την ευκαιρία, πήρε τα μηχανήματα και έκλεισε το χώρο!

Αντίστοιχα, ο Οσμάν Σουμπαχάν, ο οποίος είναι και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου της Αττικής, μας είπε: «Τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά και σχεδόν όλοι δουλεύουν χωρίς ασφάλεια, ενώ όταν κάποιος ζητάει ένσημα δεν τον παίρνουν στη δουλειά». Και συμπληρώνει: «Δεν έχει δουλειά. Δουλεύουμε από εδώ και από εκεί, μένουμε πέντε και έξι άνθρωποι σε ένα σπίτι».

Τα αιτήματα, που διεκδικούν Ομοσπονδία και Συνδικάτο για τους άνεργους μετανάστες είναι:

  • Αμεση νομιμοποίηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ενταξή τους στο Ταμείο Ανεργίας, χωρίς τις προϋποθέσεις που προβλέπονται.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ στον καθένα.
  • Στέγαση δωρεάν, όσων είναι άστεγοι, σε δημόσια - δημοτικά κτίρια με όρους υγιεινής και ασφάλειας.
  • Μη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους άνεργους μετανάστες.
  • Να παρθούν μέτρα ελέγχου στις επιχειρήσεις για την ασφάλιση των εργαζομένων σε αυτές, την πληρωμή τους με βάση την κλαδική ΣΣΕ, καθώς και για την κανονική πληρωμή τους.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας - μετά από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία μεταναστών, Ομοσπονδίας και Συνδικάτου - δε δεσμεύτηκε σε τίποτα παρά μόνο για το γεγονός ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση στις αρχές του Οκτώβρη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Ξεκινά αύριο στην Αθήνα

Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ

Ξεκινά αύριο, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΑΚΡΟΠΟΛ» (Ομόνοια), η πανευρωπαϊκή σύσκεψη ταξικών συνδικάτων που διοργανώνεται στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Η ευρωπαϊκή σύσκεψη, που θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Σάββατο, πραγματοποιείται στο φόντο της αντεργατικής επίθεσης που οξύνεται σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, με τη συνενοχή των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Κατάσταση που αναδεικνύει ακόμα πιο επιτακτικά τη σημασία της ταξικής συσπείρωσης, συντονισμένης πάλης και οργάνωσης των εργαζομένων. Η σύσκεψη θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο συντονισμό δράσης ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή συνδικάτα από: Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Δανία, Ισπανία, Κύπρο, Πορτογαλία, Σουηδία, Τουρκία, Γερμανία και Ουγγαρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ