ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ» 330 ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ «FULGOR» ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
Το ΠΑΜΕ σήμανε ξεσηκωμό σε όλη την περιοχή

Η εργοδοσία μεθοδεύει εκατοντάδες απολύσεις στο πλαίσιο αναζήτησης νέου επενδυτή

Πρωί και απόγευμα έξω από το εργοστάσιο βρέθηκε το ΠΑΜΕ
Πρωί και απόγευμα έξω από το εργοστάσιο βρέθηκε το ΠΑΜΕ
Κάλεσμα στο λαό της περιοχής να κάνει δική του υπόθεση την αντίσταση στα σχέδια που χαράσσουν αβέβαιο το μέλλον της «FULGOR» (βιομηχανία κατασκευής καλωδίων) και τις τύχες 330 σ' αυτήν εργαζομένων έστειλε η τοπική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, πραγματοποιώντας χτες το απόγευμα δυναμικό και μαχητικό συλλαλητήριο στα Περιβολάκια της Κορίνθου με κεντρικό σύνθημα «Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων στη "FULGOR" τώρα». Εργάτες και εργάτριες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες, έστειλαν μήνυμα, πως οι εξελίξεις στη «FULGOR», δεν αφορούν μόνο τους εργάτες του εργοστασίου, αλλά το σύνολο του λαού της περιοχής.

Κι αυτό γιατί η ανάπτυξη (άρα και λειτουργία, κλείσιμο κτλ.) μιας μονάδας ή ενός κλάδου της βιομηχανίας αφορά το λαό γιατί συνδέεται με την αύξηση της ανεργίας αλλά και με την ικανοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών. Αυτό συμβαίνει και με τον κλάδο του Μετάλλου, κλάδο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας χώρας, με πολλαπλή επίδραση στο βιοτικό επίπεδο και πολλές πλευρές τις καθημερινότητας του λαού.

Σκηνικό εκβιασμών και τρομοκρατίας των εργατών

Η αντίδραση των ταξικών δυνάμεων στις εξελίξεις ήταν άμεση.

Μόλις προχτές, η διοίκηση της εταιρείας άρχισε να μιλά στους εργαζόμενους για «εθελούσιες εξόδους» στο πλαίσιο αναζήτησης νέου επενδυτή που θα αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας από το νέο έτος. Στόχος είναι να παραδοθεί η εταιρεία «καθαρή» από εργαζόμενους με δικαιώματα.

Ενεργό συμπαραστάτη στην υλοποίηση των σχεδίων της η εργοδοσία έχει βρει στη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ). Προχτές η εργοδοσία ανακοίνωσε στο σωματείο πως σκοπεύει να κλείσει το εργοστάσιο. Χτες, στη διάρκεια της προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι του σωματείου μετέφεραν αυτούσια (και μόνο) την πρόταση της διοίκησης για παραίτηση των εργαζομένων και «εθελούσια» έξοδο. Σκοπός της εργοδοσίας, αλλά και των ανθρώπων της στο σωματείο, είναι να συμβιβαστούν οι εργαζόμενοι με ό,τι ψίχουλα τους πετάξει η εργοδοσία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, οι εκπρόσωποι της διοίκησης του σωματείου, ενισχύοντας τις αντεργατικές μεθοδεύσεις και ζεσταίνοντας την πλάτη της εργοδοσίας, προχώρησαν σε προπηλακισμούς απέναντι σε στελέχη του ΠΑΜΕ απ' τον κλάδο του Μετάλλου που είχαν έρθει να εκφράσουν την αλληλεγγύη και να καλέσουν τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν τα σχέδια της εργοδοσίας, να μην υποκύψουν στις πιέσεις.

Ξεσηκωμός σε όλη την Κόρινθο

Ομως η προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλλει «σιγή νεκροταφείου» μαζί με τα τσιράκια της, δεν πέρασε. Από χτες τα ξημερώματα, η Γραμματεία Κορίνθου του ΠΑΜΕ βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, μοιράζοντας ανακοινώσεις και καλώντας τους να μη δεχθούν τα σχέδια της εργοδοσίας, να παλέψουν για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και να μην κλείσει η «FULGOR». Στη λήξη της βάρδιας, μοίρασαν ανακοινώσεις και τους κάλεσαν να παραμερίσουν το εργοδοτικό σωματείο και να συστρατευθούν με τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου, να δώσουν αγωνιστική απάντηση σε όσους επιβουλεύονται το μέλλον τους, να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από τα κεκτημένα δικαιώματα.

Το απόγευμα, με ντουντούκες και ανακοινώσεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ «αλώνισαν» τις γειτονιές της Κορίνθου πόρτα πόρτα, καλώντας όλο το λαό της πόλης όχι μόνο να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους εργάτες της «FULGOR». Αλλά και να αγωνιστούν για μια υπόθεση που είναι και δικιά τους, αφού τα όσα συμβαίνουν στο εργοστάσιο, τους αφορούν άμεσα.

Σε αυτό το πλαίσιο στη χτεσινοαπογευματινή συγκέντρωση εκλέχτηκε Επιτροπή Αλληλεγγύης για να μην κλείσει η «FULGOR», αποτελούμενη από εργαζόμενους και εκπροσώπους των λαϊκών στρωμάτων της πόλης.

Τη σύνταξή του πήρε ο ανάπηρος εργάτης

Μετά την αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων

Μετά την αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων του κλάδου, εγκρίθηκε στο ΙΚΑ η καταβολή της αναπηρικής σύνταξης στο 41χρονο οικοδόμο που έχει χάσει και τα δύο του πόδια σε εργατικό «ατύχημα». Μετά την προχτεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του ΙΚΑ, εγκρίθηκε η καταβολή της σύνταξης εφ' όρου ζωής.

Βέβαια, το περιστατικό αυτό δεν είναι το μοναδικό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των αναπήρων αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα εξαιτίας της πολιτικής που δε διασφαλίζει στο λαό την Υγεία - Πρόνοια που χρειάζεται, συνολικά μια αξιοπρεπή ζωή. Οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουν να πρωτοστατούν στην ανάπτυξη κοινής δράσης για την προστασία της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της κρίσης, με αιτήματα για άμεση και ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηλείας του ΠΑΜΕ, η παρέμβαση στο ΙΚΑ πρόβαλε την ανάγκη για να εκδίδεται το βιβλιάριο Υγείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ανεργία, ύψος μισθού, εθνικότητα και να έχει μόνο το χαρακτήρα υγειονομικής ταυτότητας.

Η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων αναδεικνύει τη δύναμη με την οποία μπορεί να εξοπλίσει τους εργαζόμενους μόνο η αγωνιστική τους συσπείρωση και πάλη, με προοπτική την οργάνωσή τους για την ανατροπή της πολιτικής που γεννά τέτοια φαινόμενα. Τότε θα λυθούν οριστικά προβλήματα όπως αυτά του ανάπηρου οικοδόμου.

Η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων καθώς και η θετική κατάληξη της υπόθεσης έχει δημιουργήσει αίσθηση στα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Μάλιστα η περίπτωση αυτή έχει απασχολήσει και τον τοπικό Τύπο που με εκτενή ρεπορτάζ κάλυψε το θέμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ» στην Ηλεία το έχει «χτυπήσει» πρώτο θέμα στην πρώτη σελίδα.

Κανένα «εισιτήριο» στα δημόσια νοσοκομεία!

Στο ίδιο πλαίσιο έγινε και η δυναμική κινητοποίηση στο νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα και το συμβολικό άνοιγμα όλων των ταμείων του νοσοκομείου, για να περάσουν στα ιατρεία οι ασθενείς χωρίς να πληρώσουν «εισιτήριο», για περισσότερες από δύο ώρες, προχτές, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων και τη συμμετοχή των γραμματειών Πάτρας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Αυξήθηκε κατά 34,2%

Πάνω από ένας στους πέντε νέους δεν έχει δουλειά

Σταθερά σε τροχιά ανόδου βρίσκεται η ανεργία καθώς και το Β' τρίμηνο του 2010 οι άνεργοι έφτασαν τις 594.032 (ποσοστό 11,8%), αυξημένοι κατά 34,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, όταν οι άνεργοι αριθμούσαν τους 442.563 (ποσοστό 8,9%), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών εμφανίζεται αρκετά μεγαλύτερο (15,3%) από αυτό των ανδρών (9,4%). Με βάση την ηλικία, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στην ομάδα 15 έως 29 ετών με ποσοστό 22,8% από 17,7% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Το ποσοστό των νέων ανέργων, δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά απασχόλησης ανέρχεται στο 23,8% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή αυτοί που αναζητούν δουλειά πάνω από 12 μήνες αποτελούν αντίστοιχα το 47,7%. Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στη Δυτική Μακεδονία (14,6%) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 13,9%.

Τέλος, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 6,4% του συνόλου των απασχολούμενων, ενώ το ποσοστό των προσωρινά απασχολούμενων ανέρχεται στο 12,8%.

«ΦΑΓΕ ΑΕ»
Ανακοίνωσε άλλες 23 απολύσεις

Συνεχίζεται το μπαράζ απολύσεων που έχει ξεκινήσει η εργοδοσία της γαλακτοβιομηχανίας «ΦΑΓΕ ΑΕ». Χτες, προχώρησε στην απόλυση επιπλέον 23 εργαζομένων (παραγωγή και αποθήκη) φτάνοντας συνολικά τις 106 απολύσεις από τον προηγούμενο Νοέμβρη. Η εργοδοσία κάνει λόγο για «μείωση προσωπικού», δείχνοντας ποιος πληρώνει τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης. Οι εργαζόμενοι, δηλώνουν αποφασισμένοι πως θα αντισταθούν στην εργοδοτική τρομοκρατία και στο όργιο απολύσεων που έχει εξαπολύσει, και πως θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Να σημειωθεί πως η «ΦΑΓΕ» (του ομίλου Φιλίππου) είναι μια απ' τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις του κλάδου, με επενδύσεις σε χώρες τις ΕΕ, σε ΗΠΑ ακόμη και Ιαπωνία. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η συγκέντρωση στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, όπως φάνηκε και με την πρόσφατη εξαγορά της «ΜΕΒΓΑΛ» από τη «VIVARTIA».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ