Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ» 330 ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ «FULGOR» ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ
Το ΠΑΜΕ σήμανε ξεσηκωμό σε όλη την περιοχή

Η εργοδοσία μεθοδεύει εκατοντάδες απολύσεις στο πλαίσιο αναζήτησης νέου επενδυτή

Πρωί και απόγευμα έξω από το εργοστάσιο βρέθηκε το ΠΑΜΕ
Πρωί και απόγευμα έξω από το εργοστάσιο βρέθηκε το ΠΑΜΕ
Κάλεσμα στο λαό της περιοχής να κάνει δική του υπόθεση την αντίσταση στα σχέδια που χαράσσουν αβέβαιο το μέλλον της «FULGOR» (βιομηχανία κατασκευής καλωδίων) και τις τύχες 330 σ' αυτήν εργαζομένων έστειλε η τοπική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, πραγματοποιώντας χτες το απόγευμα δυναμικό και μαχητικό συλλαλητήριο στα Περιβολάκια της Κορίνθου με κεντρικό σύνθημα «Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων στη "FULGOR" τώρα». Εργάτες και εργάτριες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες, έστειλαν μήνυμα, πως οι εξελίξεις στη «FULGOR», δεν αφορούν μόνο τους εργάτες του εργοστασίου, αλλά το σύνολο του λαού της περιοχής.

Κι αυτό γιατί η ανάπτυξη (άρα και λειτουργία, κλείσιμο κτλ.) μιας μονάδας ή ενός κλάδου της βιομηχανίας αφορά το λαό γιατί συνδέεται με την αύξηση της ανεργίας αλλά και με την ικανοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών. Αυτό συμβαίνει και με τον κλάδο του Μετάλλου, κλάδο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας χώρας, με πολλαπλή επίδραση στο βιοτικό επίπεδο και πολλές πλευρές τις καθημερινότητας του λαού.

Σκηνικό εκβιασμών και τρομοκρατίας των εργατών

Η αντίδραση των ταξικών δυνάμεων στις εξελίξεις ήταν άμεση.

Μόλις προχτές, η διοίκηση της εταιρείας άρχισε να μιλά στους εργαζόμενους για «εθελούσιες εξόδους» στο πλαίσιο αναζήτησης νέου επενδυτή που θα αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας από το νέο έτος. Στόχος είναι να παραδοθεί η εταιρεία «καθαρή» από εργαζόμενους με δικαιώματα.

Ενεργό συμπαραστάτη στην υλοποίηση των σχεδίων της η εργοδοσία έχει βρει στη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ). Προχτές η εργοδοσία ανακοίνωσε στο σωματείο πως σκοπεύει να κλείσει το εργοστάσιο. Χτες, στη διάρκεια της προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι του σωματείου μετέφεραν αυτούσια (και μόνο) την πρόταση της διοίκησης για παραίτηση των εργαζομένων και «εθελούσια» έξοδο. Σκοπός της εργοδοσίας, αλλά και των ανθρώπων της στο σωματείο, είναι να συμβιβαστούν οι εργαζόμενοι με ό,τι ψίχουλα τους πετάξει η εργοδοσία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, οι εκπρόσωποι της διοίκησης του σωματείου, ενισχύοντας τις αντεργατικές μεθοδεύσεις και ζεσταίνοντας την πλάτη της εργοδοσίας, προχώρησαν σε προπηλακισμούς απέναντι σε στελέχη του ΠΑΜΕ απ' τον κλάδο του Μετάλλου που είχαν έρθει να εκφράσουν την αλληλεγγύη και να καλέσουν τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν τα σχέδια της εργοδοσίας, να μην υποκύψουν στις πιέσεις.

Ξεσηκωμός σε όλη την Κόρινθο

Ομως η προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλλει «σιγή νεκροταφείου» μαζί με τα τσιράκια της, δεν πέρασε. Από χτες τα ξημερώματα, η Γραμματεία Κορίνθου του ΠΑΜΕ βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, μοιράζοντας ανακοινώσεις και καλώντας τους να μη δεχθούν τα σχέδια της εργοδοσίας, να παλέψουν για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και να μην κλείσει η «FULGOR». Στη λήξη της βάρδιας, μοίρασαν ανακοινώσεις και τους κάλεσαν να παραμερίσουν το εργοδοτικό σωματείο και να συστρατευθούν με τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου, να δώσουν αγωνιστική απάντηση σε όσους επιβουλεύονται το μέλλον τους, να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω από τα κεκτημένα δικαιώματα.

Το απόγευμα, με ντουντούκες και ανακοινώσεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ «αλώνισαν» τις γειτονιές της Κορίνθου πόρτα πόρτα, καλώντας όλο το λαό της πόλης όχι μόνο να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους εργάτες της «FULGOR». Αλλά και να αγωνιστούν για μια υπόθεση που είναι και δικιά τους, αφού τα όσα συμβαίνουν στο εργοστάσιο, τους αφορούν άμεσα.

Σε αυτό το πλαίσιο στη χτεσινοαπογευματινή συγκέντρωση εκλέχτηκε Επιτροπή Αλληλεγγύης για να μην κλείσει η «FULGOR», αποτελούμενη από εργαζόμενους και εκπροσώπους των λαϊκών στρωμάτων της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ