Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
«Φαρμακερές περικοπές» υποταγμένες στο μνημόνιο

Περιορισμένες ρυθμίσεις και χωρίς αντίκρισμα για τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Σε δραγάτηδες αναγορεύει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους διευθυντές των κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία καθώς τους επιστρατεύει να μειώσουν κατά 20% τις φαρμακευτικές δαπάνες στην κλινική τους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 1,1 δισ. ευρώ των συνολικών δαπανών Υγείας μέσα στο 2010, όπως προβλέπει το διαβόητο μνημόνιο.

Τα παραπάνω προβλέπει εγκύκλιος που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και η οποία στάλθηκε στα νοσοκομεία. Επίσης η εγκύκλιος προκρίνει τη χρήση των αντίγραφων φαρμάκων, που είναι φτηνότερα απ' τα πρωτότυπα, ώστε να μειωθεί επιπλέον 30% η φαρμακευτική δαπάνη. Βέβαια, τα αντίγραφα φάρμακα έχουν - εφόσον τηρούν τις επιστημονικές προδιαγραφές - την ίδια βιοϊσοδυναμική δυνατότητα με τα πρωτότυπα στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Ομως εδώ παίζεται ένα παιχνίδι με τις πατέντες μεταξύ των ντόπιων και ξένων επιχειρηματιών στο φάρμακο, καθώς δεν υπάρχει καμιά κρατική υποδομή και καμιά κρατική δυνατότητα παρέμβασης μετά τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εφαρμογή του ελεύθερου ανταγωνισμού. Για το θέμα αυτό ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αρκέστηκε στην έκκληση «λιγότερα κέρδη, περισσότερη λογική» προς τις φαρμακοβιομηχανίες...

Ετσι λοιπόν η αναγκαιότητα για έναν ενιαίο κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διανομής του φαρμάκου μετατρέπεται σε ένα γαϊτανάκι αποφάσεων με χαμένο τελικά τον άρρωστο και τους λειτουργούς της Υγείας.

Εμπαιγμός για τον ΟΠΑΔ

Μπροστά στις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκώσει οι περικοπές των 220 ιατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων στο Δημόσιο Τομέα, ο υπουργός Υγείας έδωσε χτες στη δημοσιότητα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο προβλέπει τη μείωσή τους κατά 15-20% με βάση τις μέχρι τώρα κοστολογήσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί δηλαδή να «χρυσώσει» το χάπι και λέει σε χιλιάδες ασφαλισμένους που υποχρεώνονται να πληρώνουν ένα σωρό εξετάσεις ότι θα φροντίσει να τους βρει συμφέρουσες τιμές.

Τις περικοπές στον ΟΠΑΔ καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΑ», ενώ ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθηνών οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 22.9.2010, ώρα 9 πμ, στα γραφεία του ΟΠΑΔ (Μακεδονίας 8).

Στο μεταξύ, χτες, την επί πιστώσει χορήγηση των φαρμάκων λόγω των χρεών του ΟΠΑΔ απ' την 1.10.2010 ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Ολοήμερο οργανόγραμμα

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η σύνταξη των κριτηρίων της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, που τα οδηγεί στη λειτουργία ως επιχειρήσεις με έσοδα από τα Ταμεία και τους ασθενείς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες φαρμακερές περικοπές (2012-03-10 00:00:00.0)
Διθύραμβοι για την «εξοικονόμηση» (2012-02-24 00:00:00.0)
Συναινετική πολιτική στις «φαρμακερές» περικοπές (2012-02-03 00:00:00.0)
Ελιγμοί χωρίς αντίκρυσμα (2011-01-26 00:00:00.0)
Οικονομική θηλιά και συγχωνεύσεις (2010-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ