Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συναινετική πολιτική στις «φαρμακερές» περικοπές

Τη συναίνεση των «κοινωνικών εταίρων» στην εφαρμογή των άγριων περικοπών στην Υγεία και ειδικότερα στη φαρμακευτική περίθαλψη αναζητεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Ετσι, χτες, οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας είχαν πολύωρη συνάντηση με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακεμπόρων, των φαρμακοποιών και των γιατρών, για να «γίνει επιμερισμός των περικοπών» στα φάρμακα, καθώς το 2012 οι δαπάνες των Ταμείων θα περιοριστούν στα 2,88 δισ. ευρώ - και μάλιστα χωρίς τον ΦΠΑ. Το κονδύλι αυτό είναι μειωμένο κατά 320 εκ. ευρώ σε σχέση και με το κονδύλι που συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση με την τρόικα (21.1.2012). Στα 2,88 δισ. ευρώ συνυπολογίζονται και τα Ταμεία, τα οποία δεν συμμετέχουν σήμερα στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπως το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΑ και ο Οίκος Ναύτου.

Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι το ακριβές ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012 έχει προσδιοριστεί σε 240 εκατομμύρια το μήνα, θα ελέγχεται ανά τρίμηνο, και για κάθε ένα ευρώ πάνω από τα 240 εκατομμύρια το μήνα, θα μπαίνει επιστροφή (rebate) κατ' αναλογία. Ακόμα, αναφέρθηκε ότι είναι ανοικτό το θέμα απελευθέρωσης των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Ολες αυτές οι επιλογές θα στερήσουν απ' τους ασθενείς φάρμακα ή θα τους αναγκάσουν σε άγριες πληρωμές τη στιγμή που ολόκληρες κατηγορίες πληθυσμού όπως συνταξιούχοι ή χρόνιοι άρρωστοι (π.χ. διαβητικοί) δεν αγοράζουν τα φάρμακά τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους σε αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ