Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συγκροτήθηκε Γραμματεία ΠΑΜΕ Επισιτισμού - Τουρισμού

Μέσα από μαζική σύσκεψη εργαζομένων και συνδικαλιστών, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, συγκροτήθηκε η Γραμματεία ΠΑΜΕ Επισιτισμού - Τουρισμού στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από τους νομούς όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων στον κλάδο (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ημαθία, Πιερία, Χαλκιδική) από το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού, την Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το Σωματείο εργαζομένων στο HAYATT, από χώρους όπως το «Θείο Βάνια», τη NEW REST, επισιτιστικά καταστήματα, τουριστικά γραφεία κλπ., καθώς και σπουδαστές σχολών μαθητείας τουριστικών επαγγελμάτων.

Παρουσιάστηκε συνοπτικά η κατάσταση που επικρατεί συνολικά στον κλάδο, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με την τρομοκρατία εργοδοτών και εργοδοτικού συνδικαλισμού που προωθούν χέρι χέρι την εκτέλεση των εργατικών δικαιωμάτων.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι του «Καψής» με τους εκβιασμούς του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού μένουν απλήρωτοι για μήνες και οι απολύσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Σε όλα τα ξενοδοχεία του κέντρου έχουν μειωθεί οι θέσεις εργασίας. Η εκ περιτροπής εργασία τσακίζει κόκαλα. Στο «Μακεδονία Παλλάς» οι εργαζόμενοι απολύθηκαν για να επαναπροσληφθούν με μισά δικαιώματα από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη. Στο «Πόρτο Καρράς» εφαρμόζεται η εκ περιτροπής εργασία και πραγματοποιούνται απολύσεις μόνιμου προσωπικού. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις επισιτιστικές αλυσίδες. Στο «Χατζή» οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες, στη NEW REST η εργοδοσία απέλυσε τους παλιούς εργαζόμενους και πήρε καινούργιους έως 24 χρόνων, με τη σύμβαση εργασιακής εμπειρίας και με τα μισά χρήματα.

Οι σπουδαστές στις Σχολές μαθητείας, στο πλαίσιο δήθεν της πρακτικής τους άσκησης, χρησιμοποιούνται ως φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα και σε πολλές περιπτώσεις στελεχώνουν τις επιχειρήσεις όντας περισσότεροι από τους εργαζόμενους.

Μεταφέρθηκε επίσης η πείρα από την ταξική συσπείρωση των εργαζομένων στο Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού και παρουσιάσθηκαν τα θετικά αποτελέσματα των παρεμβάσεων του ταξικού συνδικάτου σε μια σειρά περιπτώσεις. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στο «Θείο Βάνια» η ταξική συσπείρωση στο συνδικάτο, η αγωνιστική παρέμβαση των εργαζομένων, έφερε αποτέλεσμα στην καταβολή των δεδουλευμένων, αντίστοιχα πέτυχαν ανάκληση απολύσεων στα GOODY'S και σε καφέ στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σπάσιμο της τρομοκρατίας στην πράξη σε μια σειρά χώρους δουλειάς.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στην ανάγκη, πιο αποφασιστικά να προχωρήσει η συγκέντρωση δυνάμεων στον αγώνα απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Μέσα στους χώρους δουλειάς και στα συνδικάτα οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν το εμπόδιο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που μέσα από τους «κοινωνικούς διαλόγους» ακόμη και μέσα από αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις βάζουν πλάτη και προωθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «πράσινο φως» από την κυβέρνηση το αντεργατικό μπαράζ στους χώρους δουλειάς (2020-03-28 00:00:00.0)
Εργατοπατέρες εμπόδισαν εξόρμηση του ΠΑΜΕ (2015-09-08 00:00:00.0)
Πολλά τρυγόνια με τη μαθητεία... (2014-11-14 00:00:00.0)
Απεργία σε επισιτισμό - τουρισμό (2012-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ