ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Συγχρονισμένη και ενιαία επίθεση στους λαούς

Νέα προγράμματα λιτότητας και ανατροπών προμηνύει η λεγόμενη οικονομική διακυβέρνηση

Νέα προγράμματα λιτότητας και αντιλαϊκών ανατροπών απεργάζονται οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, στο όνομα της «νέας οικονομικής διακυβέρνησης», σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν χτες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αφετηρία θα αποτελέσουν οι κυρώσεις σε βάρος των χωρών που δεν τηρούν τους περιορισμούς του «Συμφώνου Σταθερότητας» για το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος, ή δε συγχρονίζονται με τα χρονοδιαγράμματα στην εφαρμογή των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στη Στρατηγική «ΕΕ 2020».

Την κλιμάκωση της επίθεσης προσυπέγραψε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος τάχτηκε «υπέρ των κυρώσεων» για τις χώρες που δεν τηρούν τις «στρατηγικές κατευθύνσεις» της ΕΕ, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι χρειάζεται «ευθύνη από όλους μας». Ως συνέπεια, ο λαός καλείται ξανά να πληρώσει το μάρμαρο του «Συμφώνου Σταθερότητας», των χρεών δηλαδή και των ελλειμμάτων που δημιούργησαν τα φιλομονοπωλιακά μέτρα και οι κρατικές επιδοτήσεις σε τράπεζες και μεγαλοεπιχειρήσεις, στο όνομα της κρίσης.

Στη διάρκεια της Συνόδου έγινε εκτενής ενημέρωση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο οποίος έχει αναλάβει το συντονισμό της «ομάδας εργασίας» που θα καταρτίσει τις τελικές προτάσεις, για να εγκριθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη.

Παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου συμφώνησαν, αφενός, να εντείνουν τις πολιτικές που θα εξασφαλίσουν τη «δημοσιονομική σταθερότητα», μέσω διαρκών περικοπών σε μισθούς και κοινωνικές παροχές και, αφετέρου, να επιταχύνουν τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Λιτότητα και ανατροπές

«Χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός για να αντιμετωπίζονται οι κρίσεις», υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου ο Γ. Παπανδρέου. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη "Συνθήκη της Λισαβόνας" (σ.σ. ευρωσύνταγμα) για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας». Δηλαδή, να προωθήσουν νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στην Κοινωνική Ασφάλιση, που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης.

Σ' αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν είναι αρκετές μόνο οι κυρώσεις» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται «στρατηγική ανάπτυξης της ίδιας της ΕΕ με νέες επενδύσεις. Χρειάζεται τόνωση της ανταγωνιστικότητας», ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τις πολιτικές που προβλέπει η Στρατηγική της Λισαβόνας για τη διαμόρφωση «ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος», που θα διασφαλίσει καλύτερους όρους επένδυσης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, δηλαδή φθηνότερη εργατική δύναμη.

Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζεται «αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας», επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε τη «βούληση να πάρει επώδυνα μέτρα» και, ξεκαθαρίζοντας ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης, τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την «εφαρμογή ενός σκληρού δημοσιονομικού προγράμματος» και ότι έχει «δρόμο ακόμα για τις μεταρρυθμίσεις».

Θέλοντας να καλλιεργήσει αυταπάτες περί φιλολαϊκής ανάπτυξης από τις καπιταλιστικές επενδύσεις, ο Γ. Παπανδρέου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στις αρχές Οκτώβρη στην Αθήνα, η οποία, όπως υποστήριξε, θα συνδυαστεί με «νέες επενδυτικές προτάσεις».

Τα σχέδια για τον Οκτώβρη

Σε ό,τι αφορά στην «οικονομική διακυβέρνηση», σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Κομισιόν είναι να υπάρχει αυτόματη παύση στην καταβολή των επιδοτήσεων για τους τομείς που ενισχύονται από την ΕΕ (γεωργία, αλιεία, εργασία) στην περίπτωση που μια χώρα ξεπεράσει το όριο του 3% του ελλείμματος ή όταν το χρέος της ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η ιδρυτική συμφωνία της ΕΕ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να γίνεται αποδεχτό από όλα τα κράτη - μέλη.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η κυβέρνηση της Γερμανίας πρότεινε την αναστολή του δικαιώματος ψήφου από μια χώρα και οικονομικές κυρώσεις, ενώ η γαλλική κυβέρνηση τάχτηκε μόνο υπέρ των πολιτικών κυρώσεων. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο, ανέφερε: «Παρότι είναι καλύτερη η κατάσταση της οικονομίας απ' ό,τι ένα χρόνο πριν, είναι κοινός τόπος ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να διατηρηθούν»!

Οι όροι της νέας «οικονομικής διακυβέρνησης» που θα εγκριθούν τον Οκτώβρη προβλέπουν:

-- Η Κομισιόν και το ΕΚΟΦΙΝ αναλαμβάνουν να παρακολουθούν την πορεία των δημόσιων ελλειμμάτων αλλά και των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων των κρατών - μελών.

-- Η εκτροπή μιας χώρας ως προς το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος θα συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων.

-- Από το 2011 και κάθε χρόνο θα υποβάλλονται οι εθνικοί προϋπολογισμοί στο ΕΚΟΦΙΝ και στην Κομισιόν, ώστε να εξετάζεται αν ευθυγραμμίζονται και είναι σύμφωνοι με τη δημοσιονομική στρατηγική της Ευρωζώνης και του Συμφώνου Σταθερότητας. Μετά θα εγκρίνονται από τα εθνικά Κοινοβούλια.

-- Το δημόσιο χρέος μετατρέπεται σε δεσμευτικό κριτήριο, όπως είναι σήμερα το δημόσιο έλλειμμα.

Τρικ για να θολώσουν τα νερά

Αυτά τα μέτρα και τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στα κράτη - μέλη στήριξε ο Γ. Παπανδρέου, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι αν υπήρχαν «τα μέτρα τα προηγούμενα χρόνια, δε θα υπήρχε δημοσιονομική κρίση». Σε μια προσπάθεια μάλιστα να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, υποστήριξε ότι πρότεινε η ΕΕ να υιοθετήσει φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, γνωστός και ως «φόρος Τόμπιν», πρόταση στην οποία αντιδρά πρώτη η Αγγλία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι πρέπει να επιβληθεί εισφορά στις τράπεζες για την ενίσχυση των επενδύσεων της ΕΕ, δηλαδή των μονοπωλίων, και να υπάρξουν και κυρώσεις για το τραπεζικό σύστημα, στο οποίο πρόσφατα η κυβέρνηση πρόσφερε 25 δισ. ευρώ.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Συμβιβασμοί επιβεβλημένοι από την όξυνση των ανταγωνισμών

Την ενίσχυση της «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας» επιδιώκουν οι «27»

Την ενίσχυση της «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας», σαν όχημα για την αποτελεσματικότερη υπεράσπιση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό που οξύνεται, επιδιώκει η ΕΕ, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Με δεδομένες τις κλιμακούμενες αντιθέσεις στο εσωτερικό της, αλλά και την ανάγκη η καπιταλιστική ευρωένωση να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, οι Ευρωπαίοι εταίροι κατέληξαν χτες σε ευχολόγια περί ενίσχυσης της «συνεργασίας μεταξύ των μελών σε εθνικό επίπεδο», ώστε να υπάρξουν «κοινές δράσεις» για την προώθηση των ευρωπαϊκών πολιτικών και συμφερόντων.

Σε μια προσπάθεια να συμβιβάσουν προσωρινά τις αντιθέσεις που γεννούν τα αντικρουόμενα συμφέροντα ανάμεσα στην αστική τάξη της κάθε χώρας - μέλους και η δεδομένη ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη, οι «27» επιδιώκουν να εξασφαλίσουν νέες αγορές και «ασφάλεια» στις επενδύσεις των μονοπωλίων της ΕΕ.

Σ' αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν:

-- Να ενισχυθεί η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, αλλά με «πνεύμα» που θα επιτρέπει «αυτονομία» στις αποφάσεις για τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ θέλει να ενισχύσει το στρατιωτικό της σκέλος, δηλαδή τον «ευρωστρατό», ο οποίος, άλλοτε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και άλλοτε «αυτόνομα», να μπορεί να επεμβαίνει για την προάσπιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

-- Να επιταχυνθεί η ενίσχυση της «Ευρωμεσογειακής συνεργασίας», μέσω του σχεδίου της «Ενωσης για τη Μεσόγειο». Σαν πρώτιστος στόχος τίθεται η στήριξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή ώστε να βρεθεί λύση. Η ΕΕ φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ώστε να διεκδικήσει από καλύτερες θέσεις κομμάτι της λείας που θα προκύψει αν ολοκληρωθεί το σχέδιο για τη «Νέα Μέση Ανατολή». Εξίσου μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της ΕΕ για την Αφρική, η οποία τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει παγκόσμιο θέατρο ισχυρών ανταγωνισμών και συγκρούσεων.

-- Την καλύτερη προετοιμασία για τις συναντήσεις που θα έχουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ με τις ηγεσίες της Ουκρανίας το Νοέμβρη και της Ρωσίας το Δεκέμβρη, αφού οι δυο χώρες, όπως σημειώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, είναι «σημαντικοί εταίροι». Οι χώρες της ΕΕ, και κυρίως η Γερμανία, επιδιώκουν στενή συνεργασία με τη Ρωσία, αλλά και την Ουκρανία, αφού μέσω αυτών εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια πολλών κρατών - μελών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι «27» εξέτασαν επίσης την επικείμενη Σύνοδο της ΕΕ με τις ΗΠΑ (θα γίνει στις 20 Νοέμβρη στη Λισαβόνα), στην οποία θα παραστεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα. Ασχολήθηκαν ακόμα με τις Συνόδους που θα γίνουν τον Οκτώβρη με την Κίνα, την Κορέα και την Ινδία, καθώς και με την Ευρωασιατική Συνάντηση (ASEM) που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τίποτα καλό από τις ιμπεριαλιστικές συνεργασίες

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση και οι συνεταίροι της επιχειρούν να ποτίσουν με ισχυρές δόσεις υπνωτικού το λαό για την πολιτική τους, τις εξελίξεις στην ΕΕ και το ρόλο της.

Πέρα από τα γνωστά προπαγανδιστικά τρικ που επανέλαβε, ο πρωθυπουργός απέκρυψε ότι, ταυτόχρονα με την αλληλεγγύη που έχουν μεταξύ τους οι εταίροι της ΕΕ σε ό,τι αφορά στην κοινή επίθεσή τους κατά των λαών, πίσω από τις λέξεις "οικονομική διακυβέρνηση", "στρατηγικές συνεργασίες" και "προστασία του περιβάλλοντος" υπάρχει η όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από τις ιμπεριαλιστικές συνεργασίες. Είναι η άλλη πλευρά των οικονομικών, εμπορικών, γεωπολιτικών συγκρούσεων που οδηγούν και σε στρατιωτικές συγκρούσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ