Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Συμβιβασμοί επιβεβλημένοι από την όξυνση των ανταγωνισμών

Την ενίσχυση της «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας» επιδιώκουν οι «27»

Την ενίσχυση της «Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας», σαν όχημα για την αποτελεσματικότερη υπεράσπιση των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό που οξύνεται, επιδιώκει η ΕΕ, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Με δεδομένες τις κλιμακούμενες αντιθέσεις στο εσωτερικό της, αλλά και την ανάγκη η καπιταλιστική ευρωένωση να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, οι Ευρωπαίοι εταίροι κατέληξαν χτες σε ευχολόγια περί ενίσχυσης της «συνεργασίας μεταξύ των μελών σε εθνικό επίπεδο», ώστε να υπάρξουν «κοινές δράσεις» για την προώθηση των ευρωπαϊκών πολιτικών και συμφερόντων.

Σε μια προσπάθεια να συμβιβάσουν προσωρινά τις αντιθέσεις που γεννούν τα αντικρουόμενα συμφέροντα ανάμεσα στην αστική τάξη της κάθε χώρας - μέλους και η δεδομένη ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη, οι «27» επιδιώκουν να εξασφαλίσουν νέες αγορές και «ασφάλεια» στις επενδύσεις των μονοπωλίων της ΕΕ.

Σ' αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν:

-- Να ενισχυθεί η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, αλλά με «πνεύμα» που θα επιτρέπει «αυτονομία» στις αποφάσεις για τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ θέλει να ενισχύσει το στρατιωτικό της σκέλος, δηλαδή τον «ευρωστρατό», ο οποίος, άλλοτε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και άλλοτε «αυτόνομα», να μπορεί να επεμβαίνει για την προάσπιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

-- Να επιταχυνθεί η ενίσχυση της «Ευρωμεσογειακής συνεργασίας», μέσω του σχεδίου της «Ενωσης για τη Μεσόγειο». Σαν πρώτιστος στόχος τίθεται η στήριξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή ώστε να βρεθεί λύση. Η ΕΕ φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ώστε να διεκδικήσει από καλύτερες θέσεις κομμάτι της λείας που θα προκύψει αν ολοκληρωθεί το σχέδιο για τη «Νέα Μέση Ανατολή». Εξίσου μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της ΕΕ για την Αφρική, η οποία τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει παγκόσμιο θέατρο ισχυρών ανταγωνισμών και συγκρούσεων.

-- Την καλύτερη προετοιμασία για τις συναντήσεις που θα έχουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ με τις ηγεσίες της Ουκρανίας το Νοέμβρη και της Ρωσίας το Δεκέμβρη, αφού οι δυο χώρες, όπως σημειώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, είναι «σημαντικοί εταίροι». Οι χώρες της ΕΕ, και κυρίως η Γερμανία, επιδιώκουν στενή συνεργασία με τη Ρωσία, αλλά και την Ουκρανία, αφού μέσω αυτών εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια πολλών κρατών - μελών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι «27» εξέτασαν επίσης την επικείμενη Σύνοδο της ΕΕ με τις ΗΠΑ (θα γίνει στις 20 Νοέμβρη στη Λισαβόνα), στην οποία θα παραστεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα. Ασχολήθηκαν ακόμα με τις Συνόδους που θα γίνουν τον Οκτώβρη με την Κίνα, την Κορέα και την Ινδία, καθώς και με την Ευρωασιατική Συνάντηση (ASEM) που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ