ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
Η δύναμη της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας δεν ανατρέπεται

Μπορεί ο αντικομμουνισμός να εντείνεται, μπορεί ο καπιταλισμός να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να διαστρεβλώσει την κομμουνιστική ιδεολογία και να αμαυρώσει τις κατακτήσεις που είχε ο σοσιαλισμός που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα, αλλά οι ελπίδες των λαών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση δεν μπορούν να σταματήσουν τη δύναμη της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας. Τα παραπάνω τονίστηκαν απ' όλους τους εκπροσώπους κομμουνιστικών νεολαιών που συμμετείχαν στη συζήτηση που έγινε, χτες, στη Διεθνούπολη, με θέμα «Το μέλλον δεν ποινικοποιείται, ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει», όπου, μεταξύ άλλων, ήρθε εμπειρία απ' τις απροκάλυπτες, αλλά και τις «καλυμμένες» αντικομμουνιστικές επιθέσεις.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Γιάννη Γκιόκα, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, οποίος αναφέρθηκε στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις σε χώρες της ΕΕ, οι οποίες γίνονται είτε με την ποινικοποίηση των συμβόλων (Πολωνία), είτε με την ποινικοποίηση των θέσεων των ΚΚ, είτε με την προκλητική διαστρέβλωση της Ιστορίας κ.ά. Βασικό όχημα στην ιδεολογική επίθεση είναι η «μέθοδος» της εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό που έχει εκφραστεί με μνημόνια και ψηφίσματα της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2005 μέχρι σήμερα. Σημείωσε ότι στη χώρα μας ο αντικομμουνισμός εντείνεται το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας τη στόχευση του αστικού συστήματος στο ΚΚΕ, στο ζήτημα των οικονομικών των κομμάτων, τον αντικομμουνισμό στην εκπαίδευση κ.ά.

Από τη συζήτηση στη Διεθνούπολη
Από τη συζήτηση στη Διεθνούπολη
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Χέσους Μόρα, ΓΓ της ΠΟΔΝ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της ΠΟΔΝ, τις δυσκολίες που γνώρισε μετά τις ανατροπές, στην καμπάνια που έγινε το 2007 και το 2008 ενάντια στην απαγόρευση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας κ.ά. Σημείωσε ότι στη θεματολογία του 17ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στη Νότια Αφρική, θα έχει ξεχωριστή θέση το θέμα της αντιμετώπισης του αντικομμουνισμού. Αμέσως μετά η Μπεάτα Καρόν, γραμματέας της ΚΝ Πολωνίας, μίλησε για την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων. Στάθηκε στην κινητοποίηση - απάντηση του ΚΚ και της ΚΝ Πολωνίας, στις 8 Ιουνίου, με κομμουνιστικά σύμβολα και τόνισε πως η επίθεση εκφράζει τους φόβους των καπιταλιστών. Συμπλήρωσε ότι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης των δύο συστημάτων και πολλοί εργαζόμενοι νοσταλγούν την περίοδο του σοσιαλισμού, κάτι που οι αστικές κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί τους έχουν βαφτίσει «νοσταλγία για το παρελθόν».

Ο Αλεξ Μπάτοφ, από την Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία Μπολσεβίκοι Ρωσίας, περιέγραψε τον έντονο αντικομμουνισμό στη Ρωσία, ο οποίος εκφράζεται κυρίως με τη διαστρέβλωση του παρελθόντος, δηλαδή ολόκληρης της Ιστορίας της Σοβιετικής Ενωσης, η οποία κόβεται και ράβεται απ' τους μηχανισμούς του κράτους. Επιλέγουν, είπε, να μιλούν για την τελευταία δεκαετία, όπου η περεστρόικα είχε, ήδη, κάνει τη δουλειά της, ενώ κρύβονται οι κατακτήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και διαστρεβλώνουν και το ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά πήρε το λόγο ο Μπρούνο Μαντέιρα, απ' την Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας, περιγράφοντας ότι στη χώρα του τα ΜΜΕ μιλούν για τις οπισθοδρομικές κομμουνιστικές ιδέες, ενώ αποσιωπούν τη δράση του ΚΚ. Επίσης, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων που είχε στόχο το ΚΚ, επιβάλλοντας περιορισμούς στην οικονομική συνεισφορά στη δράση του. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και ήρθε εμπειρία από εκπροσώπους οργανώσεων Κομμουνιστικών Νεολαιών από την Τουρκία, την Κούβα, το Πακιστάν κ.α.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ δεν είναι παιδιά κατώτερου θεού!

Μαρτυρίες που έδειχναν τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στα ΕΠΑΛ παρέθεσαν χτες νέοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης «για την κατάσταση στα ΕΠΑΛ και γενικότερα την Τεχνική Εκπαίδευση». Λιγοστές ώρες μαθημάτων, αδιαφορία κι εγκατάλειψη, διογκωμένο το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και υπεράριθμα τμήματα ήταν μερικά από τα προβλήματα που ζουν καθημερινά χιλιάδες μαθητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε πως «τα νέα μέτρα που προανήγγειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν έναν νέο, αναβαθμισμένο "Καιάδα" για τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα η ΕΕ δηλώνει ότι η Τεχνική Εκπαίδευση πρέπει να γίνει πιο ελκυστική για αυτά. Εννοεί ότι επί της ουσίας πρέπει να δημιουργηθεί από αυτό το χώρο ένα νέο κανάλι του αυριανού ακόμα πιο φθηνού, μισοειδικευμένου, μισοκαταρτισμένου εργατικού δυναμικού και γι' αυτό το λόγο αποτελεί και για μας μια πρώτη και άμεση προτεραιότητα για τη δουλειά μας στη νεολαία».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «το ΚΚΕ θεωρεί ότι κανένας νέος μέχρι τα 18 δεν πρέπει να εργάζεται. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι είναι άμεση δυνατότητα και ανάγκη της εποχής όλοι οι νέοι μέχρι τα 18 να παίρνουν γενική παιδεία, γενική μόρφωση και ένα σχολείο που θα τους μορφώνει ολόπλευρα και θα τους δίνει φυσικά και γνώσεις για την παραγωγή και την τεχνική, αλλά δε θα τους βάλει το μαχαίρι στο λαιμό να διαλέξουν από πολύ νωρίς "επάγγελμα"». Μίλησε για ένα σύστημα όπου με «κεντρικό οικονομικό σχεδιασμό, η παραγωγική δύναμη, ο άνθρωπος, δε θα περισσεύει. Δεν θα πετιέται, δεν θα είναι άνεργος».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, μαθητές των ΕΠΑΛ εξηγούσαν την καθημερινότητά τους, μόλις λίγες μέρες μετά την έναρξη της νέας χρονιάς. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, τα υπεράριθμα τμήματα των 30 και 32 μαθητών, οι μειωμένες απαιτήσεις που τους μαθαίνουν από πολύ νωρίς να έχουν από τον εαυτό τους έως και η αδιαφορία που νιώθουν να αντιμετωπίζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ ήταν στοιχεία αυτής της καθημερινότητας που περιέγραψαν.

Κρουστών διάλογοι

Ενα πρόγραμμα αφιερωμένο στο τραγούδι παρουσίασε η ομάδα «Ιστορίες για κρουστά» του Βασίλη Βασιλάτου, κλείνοντας τις εκδηλώσεις της Θεατρικής Σκηνής II. Τα κρουστά και η ορχήστρα (δέκα άτομα επί σκηνής) άλλοτε πρωταγωνιστούσαν και άλλοτε συνόδευαν, αφήνοντας τον πρώτο ρόλο στη φωνή και το στίχο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τραγούδια της ομάδας - πολλά από τα οποία θα συμπεριληφθούν στο δίσκο που ετοιμάζει ο Β. Βασιλάτος - καθώς και διασκευές από την ελληνική παράδοση και τη διεθνή σκηνή.

Βέβαια, όπως και στα προηγούμενα Φεστιβάλ, έτσι και στο φετινό, ο Β. Βασιλάτος συμμετείχε στις εκδηλώσεις και ως ...δάσκαλος στο σεμινάριο κρουστών που διοργανώθηκε, στο οποίο συμμετείχε πολύς κόσμος, ιδιαίτερα νέοι, απολαμβάνοντας τη γοητεία της «γλώσσας» των κρουστών.

Ανοιχτά δημιουργικά εργαστήρια

Σε μια «κυψέλη» δημιουργίας μετατράπηκε ο χώρος του Πολιτισμού. Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού - κυρίως ηλικίες πάνω των 20 ετών - που συμμετείχε στα σεμινάρια φρέσκο με την ζωγράφο Εύα Μελά και θεατρικής μάσκας με την σκηνογράφο - εικαστικό, Νίκη Πέρδικα. Μία καλλιτεχνική πράξη, η οποία αποδεικνύει την ανάγκη των νέων να εκφραστούν μέσα από την τέχνη.

Οσοι παρακολούθησαν το εργαστήριο ζωγραφικής με τη μέθοδο της νωπογραφίας (Fresco), γνώρισαν την πανάρχαια αυτή τεχνική, που ξεκίνησε τη «ζωή» της στα 1700 π.Χ. στον αιγαιοπελαγίτικο χώρο. Εμαθαν να κάνουν το φορητό τοίχο και στη συνέχεια τις σκόνες με φυσικά χρώματα, με βάση την πολυγνώτεια κλίμακα των τεσσάρων γαιωδών χρωμάτων (άσπρο, μαύρο, χονδροκόκκινο και ώχρα).

Είναι η πρώτη φορά που στο Φεστιβάλ πραγματοποιείται εργαστήριο θεατρικής μάσκας από παπιέ μασέ. Χαρτί, κόλλα βιβλιοδεσίας και φαντασία... η «συνταγή» αυτής της δημιουργίας. Με θέμα «Επίκαιρα πρόσωπα», ο χαρτοπολτός μετατράπηκε από τους «μαθητές» σε μορφές. Τοποθετημένες πάνω σε βάση, στέγνωσαν και αφού λειάνθηκαν ακολούθησε το χρώμα. Τα έργα και των δύο εργαστηρίων θα παρουσιαστούν σήμερα σε μικρή έκθεση στο χώρο του Πολιτισμού.

Επικό λαϊκό έργο

«Βλέποντας ανήμποροι πως είμαστε, νόμους ενάντιά μας χαλκεύετε./ Δε σκύβουμε όμως άλλο το κεφάλι γιατί μας πρέπει η λευτεριά.../ Βλέποντας πως γευόμαστε την πείνα, δεν την μπορούμε άλλο την κλεψιά,/ Μακριά από τους φούρνους μας κρατάτε,/ άσπρο ψωμί η πείνα μας ζητά.../ Βλέποντας να υψώνετε παλάτια και στέγη πουθενά για μας/ Απόφαση να γίνουνε δικά μας!».

Επίκαιρος όσο ποτέ ο λόγος του Μπέρτολτ Μπρεχτ κυριάρχησε στην Κεντρική θεατρική Σκηνή, όπου η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε το θεατρικό δοκίμιο «Οι μέρες της Κομμούνας». Ενα επικό λαϊκό έργο, που μιλά για την παρισινή κομμούνα του 1871, η οποία - όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της ομάδας, Δ. Ξενάκης «κατάφερε να εγκαθιδρυθεί ως εργατική εξουσία, αλλά δεν μπόρεσε να διατηρηθεί, γιατί δεν κατέστειλε τους καπιταλιστές». Τα συνθήματα «Ζήτω η Κομμούνα», «Ελευθερία, αδελφοσύνη» της λιθογραφίας του Μπαρί, που μοιράστηκε στους δρόμους του Παρισιού το 1871, οι ιδέες των κομμουνάρων υπήρξαν τα «όνειρα των προλετάριων» και «ήταν και παραμένουν εφιάλτες των αστών».

Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις

Το δικό του ξεχωριστό χώρο είχε και φέτος στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» ο αγώνας κατά των ναρκωτικών, με την παρουσία των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ και του «18 Ανω». Στα περίπτερα μοιραζόταν ενημερωτικό υλικό, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν στάση και συζητούσαν με τους υπεύθυνους. Σε ειδικό περίπτερο της Επιτροπής της ΚΝΕ Κατά των Ναρκωτικών υπήρχαν οι θέσεις του ΚΚΕ με το χαρακτηριστικό τίτλο «Ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις». Επίσης, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ συμπλήρωναν ερωτηματολόγια με 18 ερωτήσεις, ενώ σε μια μικρή οθόνη «έπαιζαν» συνεχώς στοιχεία για την εξάρτηση, για τη διαχείριση του θέματος απ' το σύστημα, για τις θέσεις του ΚΚΕ, ενώ μέλη της ΔΙΑΒΑΣΗΣ παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο, που το ονόμασαν «Καρουσέλ».

απο το δρώμενο
απο το δρώμενο "Καρουζέλ" στο περίπτερο του ΚΕΘΕΑ
Πώς θα πάμε στο Φεστιβάλ
Οδικώς με ΙΧ

Εύκολη είναι η πρόσβαση στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον, μέσω της Αττικής ή της Εθνικής Οδού (δίπλα στις εισόδους του Φεστιβάλ υπάρχουν χώροι ελεύθερης στάθμευσης). Συγκεκριμένα:

Από την Αττική οδό επιλέγετε την έξοδο νούμερο 7 προκειμένου για τις εισόδους του Φεστιβάλ από την πλευρά της Λεωφόρου Δημοκρατίας ή την έξοδο νούμερο 6 προκειμένου για την είσοδο του Φεστιβάλ από την πλευρά της Λεωφόρου Χασιάς (Φυλής).

Από την Εθνική Οδό, επιλέγετε την έξοδο για Ιλιον («Τρεις Γέφυρες») ή για Αγ. Αναργύρους.

Με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ:

Για τη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στάση «1η Πολυκατοικιών»: Α10, Β10 (Πλ. Βάθης - Αχαρναί), 714 (Πλ. Βάθης - Πάρνηθα) και 735 (Κ. Πατήσια - Ζεφύρι - Αχαρναί).

Για τη Λεωφόρο Χασιάς (Φυλής), στάση «6η Χασιάς» και περίπου 10' περπάτημα: Α12 (Μάρνης - Φυλή), Β12 (Μάρνης - Ανω Λιόσια) και 713 (Μάρνης - Ζοφριά).

Για τη Λεωφόρο Χασιάς (Φυλής), στάση «Τέρμα» και περίπου 20' περπάτημα: 420 (Πειραιάς - Αγ. Ανάργυροι), 421 (Αγ. Παρασκευή - Αγ. Ανάργυροι) και 892 (Αγ. Βαρβάρα - Χαϊδάρι - Αγ. Ανάργυροι).

  • ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ: Στάση Αγ. Αναργύρων και από εκεί τα λεωφορεία Α10, Β10, 714, 735, Α12, Β12, 713 (με τις προαναφερόμενες στάσεις).
Με τα πούλμαν των Οργανώσεων

Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δρομολογούν πούλμαν για το Φεστιβάλ σήμερα Σάββατο:

ΒΥΡΩΝΑΣ: 6.30 μ.μ., Ταπητουργείο.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: 7 μ.μ., πλατεία Καισαριανής.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: 6.30 μ.μ., πλατεία Γαρδένιας.

ΜΕΛΙΣΣΙΑ: 6 μ.μ., Δημοκρατίας 65 (γραφεία ΚΚΕ).

ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ: 6 μ.μ., στάση Πονηράκη.

ΚΗΦΙΣΙΑ: 6.10 μ.μ., Τροχονόμος.

ΜΑΡΟΥΣΙ: 6.20 μ.μ., στάση ΗΣΑΠ.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ: 6 μ.μ., πλατεία Δαβάκη.

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: 6 μ.μ., Ομήρου και Βενιζέλου.

ΓΑΛΑΤΣΙ: 6.30 μ.μ., παλιό τέρμα.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 6 μ.μ., πλατεία.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: 6.30 μ.μ., πλατεία.

ΓΛΥΦΑΔΑ: 6.15 μ.μ., Αγιος Τρύφωνας.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: 6 μ.μ. πλατεία Σουρμένων.

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ: 6.15 μ.μ., Δημαρχείο.

ΥΜΗΤΤΟΣ: 6.15 μ.μ., Αγία Φωτεινή.

ΔΑΦΝΗ: 6.30 μ.μ., Γυμναστική Ακαδημία.

ΜΠΡΑΧΑΜΙ: 6.30 μ.μ., Αγίου Δημητρίου 159.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: 6.15 μ.μ., Μουσείο Αντίστασης και 6.30 μ.μ. Μαρίνου Αντύπα (γραφεία ΚΚΕ).

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: 6 μ.μ. Φρατζή 68 (γραφεία ΚΚΕ).

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: 6 μ.μ. Βλαχάκου και Σαλαμίνος (Μανιάτικα) και 6.30 μ.μ. από πλατεία Κοραή.

ΝΙΚΑΙΑ: 6.15 μ.μ. Περιβολάκι.

ΠΕΡΑΜΑ: 6 μ.μ. Λ. Ειρήνης 73 (γραφεία ΚΚΕ).

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ (ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ): 6.10 μ.μ. πλατεία Λαού - Λ. Δημοκρατίας.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: 6.20 μ.μ. Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες» (Γρ. Λαμπράκη).

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ: 6.30 μ.μ. πλατεία Ελεούσας.

ΑΙΓΑΛΕΩ: 6.30 μ.μ. πλατεία Εσταυρωμένου.

ΧΑΪΔΑΡΙ: 6.45 μ.μ. Παλατάκι.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: 7 μ.μ. πλατεία Δέγλερη, 7.15 μ.μ. γήπεδο Αγίου Ιεροθέου

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: 7 μ.μ. Πελασγίας (έξω από τον «Κωτσόβολο»).

Διορθώσεις

Εκ παραδρομής στη σελίδα 10 του χτεσινού «Ριζοσπάστη», αντί του κοινού που παρακολουθούσε τη συζήτηση για το σοσιαλιστικό ρεαλισμό μπήκε φωτογραφία από το κοινό που παρακολουθούσε τη θεατρική παράσταση της κεντρικής θεατρικής σκηνής.

Επίσης το συγκρότημα που η φωτογραφία του δημοσιεύτηκε χτες στη σελίδα 7 είναι οι «Encardia» και η φωτογραφία του κόσμου στην ίδια σελίδα είναι από την κεντρική σκηνή την ώρα που παρουσιαζόταν το αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών από το Συγκρότημα της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ