ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΦΟΥΛΓΚΟΡ» - ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Εσπασε το «άβατο» εργοδοσίας - κυβερνητικού συνδικαλισμού

Παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να εμποδίσει την επαφή των εργατών, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περιόδευσε στο εργοστάσιο και συζήτησε με τους εργάτες

Η εργοδοσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να απομονώσει τους εργάτες γιατί φοβάται τον αγώνα τους (φωτ. από την προχτεσινή παρέμβαση του ΠΑΜΕ)
Η εργοδοσία προσπαθεί με κάθε τρόπο να απομονώσει τους εργάτες γιατί φοβάται τον αγώνα τους (φωτ. από την προχτεσινή παρέμβαση του ΠΑΜΕ)
Τον άψογο συντονισμό τους ενάντια στους εργάτες της «ΦΟΥΛΓΚΟΡ» ανέδειξαν καθαρά και χτες η διοίκηση της εταιρείας μαζί με τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου, όταν κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πελοποννήσου, με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη, Νίκο Γόντικα, και κλιμάκιο της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ επισκέφθηκαν το εργοστάσιό της, στην Κορινθία.

Εκεί, όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» με σχετική ανακοίνωσή της, «η εργοδοσία απαγόρευσε στον υποψήφιο περιφερειάρχη να μπει στο εργοστάσιο και να κουβεντιάσει με τους εργάτες, την ίδια ώρα που εργοδοσία και ΔΣ του Σωματείου συσκέπτονταν πώς θα χειριστούν την κατάσταση σε βάρος των εργαζομένων. Κάλεσαν μέχρι και την Αστυνομία για να διώξει το κλιμάκιο.

Το κλιμάκιο της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ έσπασε το "άβατο" της ΦΟΥΛΓΚΟΡ, περιόδευσε στο χώρο εργασίας και συζήτησε με τους εργάτες παρά τις απαγορεύσεις. Οι εργάτες εξέφρασαν την αγανάκτηση και τον προβληματισμό τους για την κατάσταση, πρόβαλαν την ανάγκη για κινητοποιήσεις, για συντονισμό της πάλης και την ανάγκη να εκφραστεί αλληλεγγύη από τον κορινθιακό λαό για το δικαίωμα στη δουλειά, παρά το ότι από την εργοδοσία και το επιχειρησιακό σωματείο είχε φτιαχτεί μηχανισμός τρομοκράτησης των εργαζομένων. Είχαν στείλει ανθρώπους δικούς τους που πήγαιναν με ποδήλατα από τμήμα σε τμήμα για να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή και να συζητήσουν με το κλιμάκιο της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ κλείνοντας πόρτες τμημάτων και προχωρώντας σε προπηλακισμούς».

Θέλουν να «πνίξουν» κάθε αντίσταση

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στα προχτεσινά γεγονότα, όταν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι του σωματείου όχι μόνο μετέφεραν αυτούσια την πρόταση της διοίκησης για παραίτηση των εργαζομένων και «εθελούσια» έξοδο, αλλά, ταυτόχρονα, ζεσταίνοντας την πλάτη της εργοδοσίας, προχώρησαν και σε προπηλακισμούς ενάντια σε στελέχη του ΠΑΜΕ απ' τον κλάδο του Μετάλλου που είχαν έρθει για να καλέσουν τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν τα σχέδια της εργοδοσίας.

Οπως σημειώνει στη συνέχεια η χτεσινή ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το κλιμάκιο «κάλεσε τους εργάτες να μην πέσουν στη σχεδιασμένη παγίδα της εργοδοσίας για εθελούσιες εξόδους και τις άλλες μεθοδεύσεις, να παλέψουν για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους με ευθύνη της κυβέρνησης.

Κατάγγειλε την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο επιχειρησιακό σωματείο της ΦΟΥΛΓΚΟΡ, στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου. Κάλεσε τους εργάτες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, να βγάλουν συμπεράσματα για τη δημοκρατία που σταματάει μπροστά στις πύλες των εργοστασίων.

Διαβεβαίωσε ότι και τώρα όπως και πριν θα βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό τους και τους κάλεσε να τιμωρήσουν και με την ψήφο τους υπαίτιους για τα δεινά που ζουν, ενισχύοντας στις εκλογές για τα τοπικά και περιφερειακά κρατικά όργανα τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Γυρεύουν ασπίδα προστασίας από τη λαϊκή οργή

Νέα κρούσματα τρομοκρατίας σε Ναύπακτο και Γιάννενα

Επιστολή στην τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στη Ναύπακτο ζητώντας «τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας του υπευθύνου» για την περιφρούρηση της απεργιακής κινητοποίησης στην αλυσίδα καταστημάτων «LIDL» στις 5 Μαΐου απέστειλε η Αστυνομική Διεύθυνση Ναυπάκτου στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που διεξάγεται με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αγρινίου. Πρόκειται για ακόμη μία προκλητική ενέργεια κατόπιν σχετικής μήνυσης που υπέβαλε η εργοδοσία, ενταγμένη στη συνολική προσπάθεια κεφαλαίου και κυβέρνησης να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία, σπέρνοντας παράλληλα τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση στους εργαζόμενους. Γνωρίζουν πως σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, συνεχιζόμενων βάρβαρων, σκληρών αντιλαϊκών μέτρων όλο και περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται και παλεύουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους μαζί με το ΠΑΜΕ και γι' αυτό το χτυπούν. Ανησυχούν και επιδιώκουν με τις άθλιες τρομοκρατικές πρακτικές τους να βάλουν ανεπιτυχώς φρένο στην ανάπτυξη εργατικών αγώνων ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Σε αυτή τη γραμμή τρομοκράτησης αστυνομικοί στα Γιάννενα συνέλαβαν και οδήγησαν στο Αυτόφωρο προχτές το βράδυ ιδιοκτήτη φορτηγού που μαζί με άλλους συναδέλφους του είχαν παρατάξει τα οχήματά τους σε κόμβο της Εγνατίας αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις οδικές μεταφορές. Ο εργαζόμενος οδηγήθηκε σε δίκη χτες το πρωί η οποία αναβλήθηκε για τις 29 Σεπτέμβρη. Την τρομοκρατική σύλληψη του εργαζόμενου καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση που εντείνει τον αυταρχισμό για να υλοποιήσει την πολιτική της υπέρ των μονοπωλίων.

ΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΩ
Πολύπλευρη τροχοπέδη οι ελλείψεις σε προσωπικό

Υπάρχει καινούριο κτίριο, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει, καταγγέλλει το σωματείο των συνταξιούχων

Την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Κω, επισημαίνει σε υπόμνημά του προς τον νέο διοικητή του Ιδρύματος Ροβέρτο Σπυρόπουλο το Σωματείο Συνταξιούχων και Βοηθηματούχων ΙΚΑ Νήσου Κω και ζητεί άμεσες λύσεις.

Οπως υπογραμμίζει το σωματείο από το 2004 το ΙΚΑ έχει εγκατασταθεί σε ένα καινούριο κτίριο πλήρως εξοπλισμένο, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσει. Το ακτινολογικό εργαστήριο είναι πλήρως εξοπλισμένο και σκουριάζει, γιατί οι ακτινολόγοι ελλείψει βοηθητικού παραϊατρικού προσωπικού εργάζονται στα προσωπικά τους ιατρεία. Και το μικροβιολογικό εργαστήριο, που επίσης είναι πλήρως εξοπλισμένο σκουριάζει γιατί δεν υπάρχει βοηθητικό προσωπικό. Ενώ έχουν υποβληθεί αιτήσεις πρόσληψης από τρεις μικροβιολόγους δεν έχουν προσληφθεί, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται αφάνταστα, αφού στο νοσοκομείο παίρνουν ραντεβού μετά από δυο μήνες και όταν υπάρχει ανάγκη γρήγορης εξέτασης - γνωμάτευση αναγκάζονται να πληρώνουν στους ιδιώτες γιατρούς και να παίρνουν πίσω τα μισά. Επίσης, έληξε η σύμβαση της μοναδικής παιδιάτρου και δεν ανανεώνεται γιατί δεν προβλέπεται από το υπάρχον οργανόγραμμα που χρονολογείται από το 1950!

Οι συνταξιούχοι επισημαίνουν ότι οι ελλείψεις αυτές γίνονται ακόμα πιο σημαντικές με δεδομένο ότι τους έξι καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούνται στο νησί χιλιάδες τουρίστες (750.000 αφίξεις). Και ζητούν άμεση πρόσληψη μικροβιολόγων και παιδιάτρου, στελέχωση με παραϊατρικό προσωπικό του ακτινολογικού και μικροβιολογικού εργαστηρίου με στόχο τη λειτουργία των εργαστηρίων του ΙΚΑ της Κω και την αλλαγή του οργανογράμματος.

ΞΥΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΣΕΛΜΑΝ»
Χωρίς μεροκάματο 23 εργάτες

Σε άλλες 23 απολύσεις εργαζομένων προχώρησε χτες η εργοδοσία της ξυλοβιομηχανίας «ΣΕΛΜΑΝ», συνεχίζοντας την αντεργατική της τακτική από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν είχε απολύσει άλλους 22 εργαζόμενους αυθαίρετα και αδικαιολόγητα. Τότε, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε πολυήμερες κινητοποιήσεις με την πολύμορφη συμπαράσταση εργαζομένων και συνδικάτων από όλη την περιοχή.

Σήμερα, μετά την ολόπλευρη ενίσχυση που προσφέρουν στο μεγάλο κεφάλαιο ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, επιστρέφει με τους ίδιους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της στο σωματείο, θα γίνουν άλλες 70-75 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2010 και ...βλέπουμε. Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η διοίκηση του σωματείου και το ερχόμενο Σάββατο (25/9) θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Ζητούν μείωση μισθών

Τη μείωση μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων ζήτησε η Ενωση Ελληνικών τραπεζών (ΕΕΤ) από την ΟΤΟΕ, στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Η ΕΕΤ ζήτησε την κατάργηση του χρονοεπιδόματος, δηλαδή της αυτόματης αναπροσαρμογής του μισθού ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας εκάστοτε υπαλλήλου.

Η ΟΤΟΕ, από την πλευρά της, αντέτεινε ότι κατά την τελευταία τριετία το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 9,5% και επισήμανε την αναγκαιότητα να εκπονηθεί κοινωνικό σχέδιο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε περίπτωση συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τραπεζικό κλάδο.

Για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και το θέμα των μισθών η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην επόμενη συνάντηση των δύο μερών, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ