ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Οχτώβρη 2010 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Μαθηματικά μοντέλα για δυσπρόσιτα φαινόμενα

Στη φύση υπάρχουν ορισμένα μεγάλης σημασίας φαινόμενα που συναντάμε στην καθημερινή ζωή, όπως η στροβιλώδης ή τυρβώδης ροή, για τα οποία η αναλυτική μαθηματική προσέγγιση (με μαθηματικές εξισώσεις) είναι δύσκολη έως αδύνατη. Υπάρχουν και άλλα φαινόμενα για τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα πειραματικής εξέτασής τους, παρά μόνο παρατήρησης της εξέλιξής τους στη φύση, συχνά με περιστασιακό τρόπο και από πολύ μακριά, όπως οι εκρήξεις των υπερκαινοφανών αστέρων (σουπερνόβα). Για τα φαινόμενα αυτά, η προσομοίωσή τους με μαθηματικά μοντέλα που «τρέχουν» σε ισχυρούς υπερυπολογιστές, αν και δεν έχει αποδεικτικό χαρακτήρα, ωστόσο μπορεί να βοηθήσει ή να κάνει δυνατή την κατά τ' άλλα πρακτικά αδύνατη εξέταση των χαρακτηριστικών τους, της εξέλιξής τους στο χρόνο, της επίδρασης διάφορων παραγόντων που εισάγονται κατά βούληση στο εικονικό (virtual) φυσικό σύστημα.

Το λογισμικό που υλοποιεί το μαθηματικό μοντέλο, αν θέλει να πλησιάζει στην πραγματικότητα, πρέπει να ενσωματώνει όσο γίνεται περισσότερη από τη γνώση των φυσικών νόμων που έχει συσσωρεύσει η επιστήμη. Ακριβώς γι' αυτό είναι τεράστιος ο αριθμός των υπολογισμών που πρέπει να κάνει για να σχηματίσει την κατάσταση του φυσικού συστήματος (που προσομοιώνει) κάθε εικονική χρονική στιγμή. Η αποτύπωση των αποτελεσμάτων μπορεί συχνά να γίνει με τρόπο που να δίνεται περιεκτική οπτική περιγραφή της κατάστασης του συστήματος μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή αναπαράσταση της εξέλιξης του φαινομένου. Οι εικόνες και τα βίντεο που δημιουργούνται πέρα από επιστημονικό παρουσιάζουν συνήθως και αισθητικό ενδιαφέρον.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»

Σεισμοί

Μαθηματικά μοντέλα σε υπολογιστή μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να μειωθούν οι ζημιές από τους μεγάλους σεισμούς. Δίνουν στους μηχανικούς έγκυρες, τοπικές εκτιμήσεις της έντασης με την οποία θα ταλαντωθούν τα κτίρια, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του σεισμού. Στην προσομοίωση σεισμού της εικόνας, που έγινε στο Κέντρο Υπερυπολογιστών του Πίτσμπουργκ, ένας σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακού βάθους 5 χιλιομέτρων, πλήττει μια κοιλάδα στη βόρεια Ελλάδα. Τα χρώματα αντιπροσωπεύουν την ένταση της οριζόντιας κίνησης του εδάφους έξι δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του σεισμού. Οι περιοχές με μαλακή άμμο (απεικονίζονται με μπλε και κόκκινο) ταρακουνιούνται πιο βίαια από τις γύρω απ' αυτές βραχώδεις περιοχές (με πράσινο και κίτρινο). Το μοντέλο αυτό αποδείχτηκε τόσο ακριβές, ώστε οι μηχανικοί που σχεδιάζουν τις εγκαταστάσεις του πειραματικού διεθνούς αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης ITER, ζήτησαν προσομοιώσεις για τις περιοχές όπου θα χτιστούν τα βασικότερα κτίρια.

Καύση

Σε πολλά εργαστήρια, ερευνητές χρησιμοποιούν υπερυπολογιστές για να προσομοιώσουν την καύση διαφόρων καυσίμων. Η εικόνα δείχνει τη στροβιλώδη ροή ενός κρύου ρεύματος αιθυλενίου (υδρογονάνθρακας) που καίγεται μέσα σε θερμό αέρα. Ελέγχοντας την ταχύτητα του ρεύματος αιθυλενίου, μεταβάλλουν το ρυθμό καύσης του αιθυλενίου, που σχετίζεται άμεσα με την απόδοση της καύσης. Σκοπός είναι η ανακάλυψη της βέλτιστης ταχύτητας, που θα μεγιστοποιεί την απόδοση. Το ανάλογο από την καθημερινή ζωή είναι όταν φυσάμε ένα αναμμένο κερί. Αν το φυσήξουμε ελαφρά η φλόγα θα δυναμώσει. Αν όμως το φυσήξουμε πολύ δυνατά, θα σβήσει. Στο συγκεκριμένο μοντέλο το μπλε και το πράσινο αντιπροσωπεύουν τη φορμαλδεΰδη, ένα παραπροϊόν της ατελούς καύσης του αιθυλενίου. Το κόκκινο αντιπροσωπεύει τις ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου, που υποδείχνουν την ύπαρξη φλόγας. Το λογισμικό προσομοίωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη και άλλων καυσίμων, όπως η αιθανόλη (οινόπνευμα), η βουτανόλη κ.ά.

Υπερκαινοφανείς

Τα άστρα που εκρήγνυνται στο τέλος της ζωής τους έχουν διαμορφώσει κάθε μέρος του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει. Δημιούργησαν το σίδηρο και τα άλλα βαριά χημικά στοιχεία που υπάρχουν παντού και μέσα στον οργανισμό μας. Μια τέτοια έκρηξη ενδέχεται να έδωσε την αρχική ώθηση για το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος. Ομως, η μελέτη ενός υπερκαινοφανούς (σουπερνόβα) είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή η πολύ ισχυρή πυρηνική λάμψη, που καταστρέφει το άστρο, καλύπτει όλες τις λεπτομέρειες του φαινομένου. Ετσι, οι επιστήμονες στρέφονται στην ψηφιακή μελέτη των υπερκαινοφανών σε υπολογιστή. Η προσομοίωση του φαινομένου επιτρέπει την παρακολούθηση της κατάρρευσης του πυρήνα ενός άστρου που πεθαίνει και μετά αναπηδά πριν τελικά διαλυθεί σε μια έκρηξη τεραστίων διαστάσεων. Η εικόνα δείχνει τη διασπορά του πλάσματος (κατάσταση της ύλης σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες) μόλις ένα δευτερόλεπτο μετά την έκρηξη. Οι ερευνητές βάζουν στον υπολογιστή τους βασικούς φυσικούς νόμους που κατά τη γνώμη τους επιδρούν (από την ανάμειξη των αερίων μέχρι τη συμπεριφορά των νετρίνων) και προσπαθούν να προκαλέσουν την έκρηξη και να την παρακολουθήσουν ως τη στιγμή που τα δεδομένα στον υπολογιστή μπορούν να συγκριθούν με τις αστρονομικές παρατηρήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ