ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Συγκέντρωση για την προστασία των ασφαλισμένων

Στις 29 του Σεπτέμβρη έξω από τον ΟΑΕΕ στην Αθήνα

Νέος αγωνιστικός σταθμός για την ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ), μετά τα χτεσινά συλλαλητήρια, είναι η συγκέντρωση που οργανώνει έξω από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) στην Αθήνα, την Τετάρτη 29 του Σεπτέμβρη, στις 9 το πρωί. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι η άμεση «ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφαλιστική ενημερότητα για τους 400.000 ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους, που δεν έχουν να πληρώσουν».

Η αντιασφαλιστική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχει φέρει σε δεινή θέση τον ΟΑΕΕ και τους ασφαλισμένους σε αυτόν, τόσο με τις γενικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν το σύνολο των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, όσο και με τα ειδικότερα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα Ταμεία των ΕΒΕ και των αυτοκινητιστών. Η περίφημη ενοποίηση των ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ οδήγησε σε άθροισμα χρεών, μείωση συντάξεων και νέες αυξήσεις εισφορών, ενώ οι παροχές παραμένουν από τις χειρότερες στο Ασφαλιστικό Σύστημα. Η οικονομική κρίση και η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ ήρθαν να ρίξουν τη χαριστική βολή.

Στο αγωνιστικό της κάλεσμα, η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει: «Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Η δουλειά μας λιγοστεύει, ο τζίρος πέφτει, τα χρέη μεγαλώνουν. Πώς θα αντεπεξέλθουμε στα έξοδα της οικογένειας που αυξάνονται; Πώς θα πληρώσουμε τον ΟΑΕΕ, το νοίκι, τη ΔΕΗ, τις επιταγές, την τράπεζα; Χιλιάδες συνάδελφοί μας οδηγούνται στην ανεργία πνιγμένοι στα χρέη». Προσθέτει ότι «η θέση σου είναι στους αγώνες μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, που προέκυψε από την ανάγκη συντονισμού των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από την ανάγκη αγωνιστικής διεξόδου για τα προβλήματα που σε βασανίζουν. Η θέση σου είναι με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ, των αγωνιζόμενων εργατών και αγροτών, που είναι αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στην αντιλαϊκή λαίλαπα που ξετυλίγεται. Μόνο η λαϊκή συμμαχία μπορεί να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις ανάγκες σου. Μόνο το δυνάμωμα των κοινών αγώνων μπορεί να σε υπερασπίσει!!!».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προσαρμογή στον «Καλλικράτη» και τη νέα ΚΑΠ

Προσαρμογή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής στο αρνητικό περιβάλλον που επιβάλλει ο «Καλλικράτης» και στις νέες αρνητικές αποφάσεις που θα επιφέρει η επόμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2013, εξήγγειλε χτες επί της ουσίας ο Κ. Σκανδαλίδης στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο χτες για «Καλλικράτη στη γεωργία», για «ενιαίες οργανικές διευθύνσεις ανά περιφέρεια», για «νέο επιτελικό ρόλο του ΥΠΑΑΤ» στο πλαίσιο της λειτουργίας του «Καλλικράτη», καθώς επίσης και για «εγκατάσταση ψηφιακού χάρτη της ελληνικής γεωργίας» και τη δημιουργία «θαλάμου επιχειρήσεων» στο ΥΠΑΑΤ. Εκανε, επίσης, λόγο για προσαρμογή των συνεταιρισμών, των Ενώσεων και των ομάδων παραγωγών στη νέα διοικητική δομή του «Καλλικράτη» και για συρρίκνωση του αριθμού τους. Απ' όλα αυτά, όπως και να θέλει να τα εμφανίσει ο Κ. Σκανδαλίδης, η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Το σίγουρο είναι ότι ο «Καλλικράτης» θα αυξήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά και θα επιδεινώσει τη θέση της. Παράλληλα, ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι θα υπάρξει σχέδιο πολιτικής για την τριετία 2011 - 2013, αλλά πίσω από τα μεγάλα λόγια που ξεστόμισε, η ουσία είναι ότι πρόκειται για συνέχιση της πολιτικής προσαρμογής στις αποφάσεις της ΕΕ. Οπως χαρακτηριστικά είπε: «Το 2014 αρχίζει η νέα ΚΑΠ και εμείς οφείλουμε να την υποδεχτούμε έτοιμοι από κάθε πλευρά». Επιπρόσθετα στο πλαίσιο της κυβερνητικής προπαγάνδας μίλησε για «πράσινη ανάπτυξη», για «μεσογειακή διατροφή», για «ταυτότητα - ποιότητα - αειφορία» και για «συμβολαιική γεωργία», πράγματα που επίσης έχει χιλιοακούσει η αγροτιά, αλλά τίποτα προς το καλύτερο δεν είδε.

Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών. Από αυτήν την πολιτική και από αυτές τις εξαγγελίες, η αγροτιά δεν έχει να ελπίζει σε τίποτα. Μόνο με τον αγώνα της και την καταδίκη στις επικείμενες εκλογές στις 7 του Νοέμβρη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και το δυνάμωμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μπορεί να ελπίζει σ' ένα καλύτερο μέλλον.

ΛΑΡΙΣΑ
Προεκλογική φιέστα για την αγροτική πολιτική

Προεκλογική φιέστα για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης οργανώνει το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, στη Λάρισα, με ομιλητή τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη.

Στη φιέστα έχουν κληθεί να πάρουν μέρος αγροτικοί φορείς της περιοχής, σε μια προσπάθεια να δείξει η κυβέρνηση ότι τάχα ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των αγροτών, συμμερίζεται τις αγωνίες τους και λαμβάνει υπόψη της τις θέσεις τους.

Στην πρόσκληση, αρνητική είναι η απάντηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), η οποία, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει: Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ζουν στο πετσί τους την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τέτοιες προσπάθειες των κυβερνώντων να τους εγκλωβίσουν σ' ένα στημένο «διάλογο» μαζί τους για να τους κάνουν «συνέταιρους και συνενόχους» θα πέσουν στο κενό.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήδη έχει ψηφίσει πρόσφατα το νόμο ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ, όπου από τη μια αυξάνει τις εισφορές των ασφάλιστρων και από την άλλη μειώνει έως και καταργεί τις αποζημιώσεις από τις ζημιές, βάζοντας ταυτόχρονα στο «παιχνίδι» και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να ξεζουμίσουν ακόμα περισσότερο τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

  • Επέβαλε το βαρύ χαράτσι για την ανανέωση των αδειών χρήσης νερού στις γεωτρήσεις που αγγίζει τα 2.000 ευρώ, ενώ τους υποχρεώνει να βάλουν και υδρομετρητές που ο φτηνότερος κοστίζει πάνω από 300 ευρώ.
  • Αύξησε κατά 14,5% τα επιτόκια χορήγησης δανείων κι απειλεί με κατασχέσεις τους αγρότες που δεν έχουν να αποπληρώσουν τα τοκοχρεολύσια των τραπεζών.
  • Αύξησε τις εισφορές στον κλάδο υγείας του ΟΓΑ κατά 67%.
  • Παρακρατεί το 3% από την ενιαία ενίσχυση σε όσους δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τον ΤΟΕΒ.
  • Παρακρατεί το 1% της ενιαίας ενίσχυσης για τους «αγροτικούς συμβούλους».
  • Χαρατσώνει τους αιγοπροβατοτρόφους με την «ηλεκτρονική μπίλια» που ρίχνουν στο στομάχι του ζώου και κοστίζει πάνω από 5 ευρώ ανά ζώο.
  • Μαγειρεύει το διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου με την κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης.
  • Μαγειρεύει, επίσης, την αύξηση του αγροτικού και οικιακού ρεύματος κατά 67%.
  • Αρνείται να εντάξει τις μεγάλες ζημιές από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι στο βαμβάκι στον ΕΛΓΑ και το παραπέμπει στα ΠΣΕΑ.
  • Προχώρησε στο διαχωρισμό των αγροτών σε κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αγωνιστικοί φορείς της αγροτιάς, θα καταδικάσουν στην πράξη αυτές τις πολιτικές, όχι μόνο με τη μη συμμετοχή τους στις κυβερνητικές φιέστες, αλλά και με τους αγώνες και με την ψήφο τους στις 7 Νοέμβρη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή για τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής

Εγγυημένη κατώτερη τιμή πώλησης της ελιάς που να διασφαλίζει την επιβίωση των παραγωγών απαίτησε χτες στη Βουλή με Ερώτησή του για τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης. Η κυβερνητική απάντηση ήταν πως αυτά τα θέματα ...τα ρυθμίζει η αγορά.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ι. Κουτσούκος ήταν αρνητικός στο αίτημα των ελαιοπαραγωγών, υποστηρίζοντας πως «να μιλάμε για παρέμβαση στην κατώτερη τιμή στο μέσο μιας κρίσης είναι μία συζήτηση η οποία δεν οδηγεί πουθενά». Πρόσθεσε γενικόλογα ότι η τιμή είναι θέμα της αγοράς, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει υποδομές για ανταγωνιστικότερο προϊόν. Οσον αφορά το ενδεχόμενο αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ ανέφερε ότι στον οργανισμό «δεν υπήρχε σχετικό αίτημα από τους παραγωγούς».

Η κυβέρνηση «παρουσιάζεται και παίζει το γνωστό ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, ότι δηλαδή η αγορά είναι αυτή που καθορίζει», σημείωσε ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας όμως ότι αποκρύπτει πως «η πολιτική της στηρίζει τα συγκεκριμένα συμφέροντα των εμπόρων, των μεσιτών, των εργοστασιαρχών, αυτών δηλαδή που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής, αγοράζοντας για μια ακόμα φορά την πράσινη βρώσιμη ελιά σε εξευτελιστικές τιμές». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «προτείνουν 80 λεπτά και 85 λεπτά για την πρώτη ελιά. Μέσο όρο είναι 60 λεπτά με 65 λεπτά» τη στιγμή που «αυτήν την ελιά να την αγοράσεις θέλεις 6 με 7 ευρώ το κιλό». Ο Α.Τζέκης τόνισε ότι «είναι φυσιολογικές οι τιμές που ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί. Γιατί; Γιατί με αυτές τις τιμές μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, το κόστος ζωής και να ζήσουν με αξιοπρέπεια αυτοί και οι οικογένειές τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ