ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΟΤΕ
Θέλει εργαζόμενους «συνυπεύθυνους» στα αντεργατικά της σχέδια

Να απορρίψουν οι εργαζόμενοι τα μαθήματα εργοδοτικού συνδικαλισμού, σημειώνει η ΕΣΚ - ΟΤΕ

Με μια νέα εκβιαστική κίνηση η διοίκηση του ΟΤΕ κλιμακώνει την επιχείρηση εκφοβισμού των εργαζομένων, προκειμένου να καταφέρει το νέο σαρωτικό χτύπημα των δικαιωμάτων τους. Απέναντι σε αυτή την επίθεση οι ταξικές δυνάμεις της ΕΣΚ - ΟΤΕ καλούν τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να πληρώσουν αυτοί τα βάρη της «κρίσης» και ταυτόχρονα να απορρίψουν την «εργασιακή ειρήνη» που διαπραγματεύεται η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ. Να δώσουν ηχηρή απάντηση συμμετέχοντας στην απεργία στις 29 Σεπτέμβρη με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Με προχτεσινή επιστολή προς τους εργαζόμενους ο γενικός διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού τους καλεί να αποδεχτούν τη μείωση των αποδοχών τους, την αντικατάσταση των υπερωριών από υπερεργασία, ώστε να μειωθεί κατά 50% η σχετική αμοιβή κλπ, σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει, θα πρέπει «να ληφθούν άμεσα πολύ πιο επώδυνα μέτρα»... Η ΕΣΚ - ΟΤΕ καταγγέλλει τη νέα απαράδεκτη προκλητική επιστολή του γενικού διευθυντή με την οποία, όπως σημειώνει, «απειλεί τους εργαζόμενους ότι αν δε δεχθούν την καρατόμηση των μισθών και των δικαιωμάτων τους θα "αναγκαστεί" να προχωρήσει σε απολύσεις για να αντιμετωπίσει την κρίση, όπως κάνουν και οι άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και οι εγχώριοι ανταγωνιστές». «Παραδίδοντας - συνεχίζει - μαθήματα εργοδοτικού συνδικαλισμού καλεί τους εργαζόμενους να δεχθούν τη συνυπευθυνότητά τους στη μείωση των εσόδων και της κερδοφορίας του ΟΤΕ και να συμβάλλουν αποδεχόμενοι τις υπεύθυνες και "μη υπερβολικές" απαιτήσεις της».

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ ξεκαθαρίζει για ακόμα μια φορά ότι αποκλειστικά υπεύθυνες για την «κρίση» και την πορεία του ΟΤΕ είναι οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και οι διορισμένες από αυτές διοικήσεις. «Οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμία ευθύνη και δεν θα φορτωθούν τα βάρη για το ξεπέρασμα της "κρίσης" τους. Ο ΟΤΕ δεν είναι "εταιρεία" μας, ανήκει στους μετόχους, αυτούς που καρπώνονται τα οφέλη από τη δουλειά χιλιάδων εργαζομένων», σημειώνει.

Σε αυτή την κατεύθυνση η ΕΣΚ - ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους μαζικά, αποφασιστικά να συντονίσουν τον αγώνα τους με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, την ΕΣΚ - ΟΤΕ, το κλαδικό συνδικάτο ΣΕΤΗΠ και το ΠΑΜΕ. Να συμμετέχουν στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση και να απαιτήσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για: Μια, ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για όλους τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς, με βάσει το χρόνο πρόσληψης ή τη σχέση εργασίας, με 1ο μισθολογικό κλιμάκιο 1.400 ευρώ. Αμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, πλήρους και σταθερής εργασίας. Κατάργηση της «δανεικής εργασίας» και της μερικής απασχόλησης. Ενα νέο, ενιαίο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, που να κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και να προστατεύει από την εργοδοτική αυθαιρεσία του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος.

Και καταλήγει: «Η ελπίδα και η προοπτική του αγώνα δεν είναι στην "εργασιακή ειρήνη" της ΟΜΕ - ΟΤΕ αλλά σε έναν Ενιαίο Φορέα Τηλεπικοινωνιών με πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Με φθηνές - ποιοτικές τηλεπικοινωνίες για όλο το λαό και κατοχύρωση του απορρήτου των επικοινωνιών».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ»
Θετικό βήμα για την οργάνωση του αγώνα

Στάση εργασίας χτες. Μεγαλώνει η εργοδοτική τρομοκρατία στην επιχείρηση

Ενα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αγωνιστικής συσπείρωσης και πάλης για τη διασφάλιση της δουλειάς τους, τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» οι οποίοι πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και των ταξικών κλαδικών σωματείων. Η χτεσινή κινητοποίηση, όπως τόνισαν, αποτελεί την αρχή και ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί με την αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης, τη συσπείρωση στην Επιτροπή και στα ταξικά κλαδικά συνδικάτα.

Παρά το εργοδοτικό όργιο εκβιασμών και τρομοκράτησης (π.χ. τους έλεγαν πως αν συμμετέχουν στην κινητοποίηση οι εργαζόμενοι θα βρουν τα καταστήματα κλειστά, και άλλα τέτοια), οι εργαζόμενοι συμμετείχαν το πρωί σε συγκέντρωση στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και μίλησε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Χρήστος Κατσώτης. Οπως είπε, με αφορμή τις εξελίξεις στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» αλλά και τις συνολικότερες εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων και συνολικά του λαού, «αποδεικνύεται καθημερινά ότι αυτό το σύστημα οργάνωσης της οικονομίας δεν μπορεί να ικανοποιήσει καμία ανάγκη των εργαζομένων». Η κυβέρνηση, σημείωσε, έχει παραδώσει όλα τα εργαλεία στο κεφάλαιο ώστε σήμερα να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει για να διασφαλίζει τα κέρδη του, τσακίζοντας δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Δεν μπορεί να στηρίζουμε όσους μας σφάζουν

«Εμείς αυτό, συνέχισε, μπορούμε να το αλλάξουμε, να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε μια κοινωνία της ευημερίας. Αυτό δεν γίνεται ούτε από τον καναπέ, ούτε με τον φόβο στον οποίο ποντάρουν οι εργοδότες». Απαιτείται, όπως πρόσθεσε, ενότητα των εργαζομένων, συσπείρωση στα ταξικά τους σωματεία και οργάνωση του αγώνα, μακριά από τις αποπροσανατολιστικές «σειρήνες» του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Πρέπει σήμερα να δούμε και τις προσωπικές μας ευθύνες. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Δεν μπορεί να σας λένε τέρμα η δουλειά και να τους δίνετε την ψήφο. Δεν μπορεί να λένε τέρμα η σύνταξη και να δίνετε την ψήφο. Απαιτείται αγώνας. Αγώνας που πρέπει να δώσουμε όλοι. Αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά συνδεδεμένο και με επικείμενες εκλογές. Με μαχητικό και αποφασιστικό τρόπο να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας να κερδίζετε εργαζόμενους σε αυτή τη μάχη».

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας. Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και εκπρόσωποι των ταξικών κλαδικών συνδικάτων συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, όπου καμία ουσιαστική απάντηση δεν προέκυψε γύρω από το ζήτημα τόσο της διασφάλισης των θέσεων εργασίας όσο και της καταβολής των δεδουλευμένων. Ο γγ του υπουργείου αρκέστηκε να δηλώσει ότι για το ζήτημα των οφειλόμενων θα διατάξει ελέγχους από το ΣΕΠΕ για να επιβληθούν πρόστιμα. Τέλος, ανέφερε ότι θα καλέσει τριμερή συνάντηση.

ΝΟΜΟΣ 2643/98
Προκάλυμμα για τη διεύρυνση της ανεργίας στα ΑμΕΑ

Πριν μία βδομάδα ανακοίνωσαν τους επιτυχόντες του ...2008!

Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ οι πρώτοι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων της περιφέρειας Αττικής του διαγωνισμού για την πρόσληψη Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και άλλων προστατευόμενων κατηγοριών του Νόμου 2643/98 που είχε γίνει το ...2008.

Οι θέσεις που θα καλυφθούν (περίπου 250) θα είναι πολύ λίγες μπροστά στο εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας που ξεπερνά το 85% για τους ικανούς προς εργασία ανάπηρους. Ακόμα και όσοι ανάπηροι εμφανίζονται στους προσωρινούς πίνακες, με βάση την πάγια τακτική και όπως δείχνει η εμπειρία από προηγούμενους διαγωνισμούς, θα κάνουν να τοποθετηθούν τις θέσεις τους μετά από δυο και τρία χρόνια! Για μια ακόμα φορά, ένα μεγάλο μέρος των αιτήσεων ακυρώθηκαν για καθαρά τυπικούς γραφειοκρατικούς λόγους - ενώ οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ έπαιρναν τις αιτήσεις χωρίς να ενημερώνουν τους ανάπηρους ότι υπάρχει πρόβλημα με την αίτησή τους.

«Φαίνεται ότι το μαγείρεμα των πινάκων για δύο χρόνια έκανε καλά τη δουλειά του», καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Οπως επισημαίνει, αποκαλύπτεται ότι ο Νόμος αυτός όχι για την καταπολέμηση της ανεργίας δεν είναι, αλλά αποτελεί προκάλυμμα για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που διευρύνει την ανεργία των ΑμΕΑ. Ακόμα, ότι έχουν τεράστια ευθύνη αυτοί που τον στήριζαν όπως η ΕΣΑμΕΑ, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες κλπ.

Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να μην έχουν αυταπάτες ότι μπορεί μέσα από τέτοιες διαδικασίες και νόμους να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας που είναι μέσα στην ίδια τη φύση του καπιταλισμού και αναπαράγεται και οξύνεται με αφορμή την κρίση. Να παλέψουν μαζί με τη ΣΕΑΑΝ, να παλέψουν για μαζικές προσλήψεις αναπήρων εδώ και τώρα με ευθύνη του κράτους, να προσλαμβάνονται όλοι οι ανάπηροι με την αποφοίτησή τους από την εκπαίδευση, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Να παλέψουν για μια άλλη εξουσία λαϊκή που με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα των αναπήρων και το θέμα της ανεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ