ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Αφυδατώνονται κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα
  • Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση της πρώτης ενότητας των υπό αναθεώρηση άρθρων, που αναφέρονται στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και στα ΜΜΕ
  • Αντ. Σκυλλάκος: Απαιτείται διεύρυνση και όχι συρρίκνωση των δικαιωμάτων

Διατάξεις που είναι δυνατόν να φαλκιδεύσουν και να αφυδατώσουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα περιέχονται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα στα άρθρα που αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα (άρθρα 4-25 και άρθρο 116).

Η σχετική συζήτηση άρχισε χτες στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής και από αυτήν δεν έλειψαν οι αναφορές στα περίφημα διαπλεκόμενα, αφού στις υπό συζήτηση διατάξεις περιέχονται και αυτές που αφορούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι διατάξεις που προτείνονται για αναθεώρηση αναφέρονται: Στην εναλλακτική θητεία, τα διοικητικά μέτρα, το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφόρηση, τα δικαιώματα των μεταναστών, την προστασία της υγείας, το όριο προφυλάκισης, τη θανατική ποινή, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το δικαίωμα στην απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, την υποχρέωση της διοίκησης να απαντά στον πολίτη, την κατοχύρωση του δικαιώματος απάντησης για τον καθένα που τον αφορά ανακριβές δημοσίευμα, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, τις απαλλοτριώσεις, το δημογραφικό, το χωροταξικό και οικιστικό σχεδιασμό, την αρχή της αναλογικότητας των δικαιωμάτων και την ισότητα των δύο φύλων.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε κατ' αρχήν ότι στις υπό αναθεώρηση διατάξεις θα έπρεπε να περιλαμβάνονται και άλλες και να κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από τις προτάσεις της πλειοψηφίας. Ετσι, υπογράμμισε, λείπουν αναφορές στη διεύρυνση του δικαιώματος της απεργίας και της απαγόρευσης της ανταπεργίας. Επίσης, δεν κατοχυρώνονται πλήρη πολιτικά δικαιώματα για τους δημόσιους υπάλληλους ούτε κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην Παιδεία, την Ασφάλιση ή τις κοινωνικές παροχές. Απουσιάζει δε η θέσπιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα κέντρα λήψης αποφάσεων και δεν κατοχυρώνεται το κοινωνικό κεκτημένο, έτσι που να εμποδίζεται η αφαίρεση των κεκτημένων των εργαζόμενων.

Ο Αντ. Σκυλλάκος, αναφερόμενος στις επιμέρους διατάξεις, τόνισε ότι κατ' αρχήν για τους αλλοδαπούς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα θα πρέπει να προβλέπονται τα ίδια δικαιώματα, με αυτά που έχει ο Ελληνας πολίτης.

Για το συνδικαλισμό των δημοσίων υπαλλήλων υπογράμμισε ότι διαφωνεί με τους περιορισμούς που τίθενται σε όσους υπηρετούν στην άμυνα και τα Σώματα Ασφαλείας και ζήτησε πλήρη πολιτικά δικαιώματα για όλους τους υπαλλήλους άσχετα εάν υπηρετούν σε ευαίσθητες υπηρεσίες. Οσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη ότι τέτοιο δικαίωμα δε θα έχει μόνο η ΑΔΕΔΥ, αλλά και οι Ομοσπονδίες, όπως εξάλλου προβλέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε και η χώρα μας.

Γενικόλογες ευχές περιέχονται στο άρθρο για τα Ραδιοτηλεοπτικά, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ποδηγετεί όχι μόνο την κρατική ραδιοτηλεόραση, αλλά και την ιδιωτική. Ο εισηγητής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει για τις άδειες των σταθμών, αλλά η κυβέρνηση δεν προχωράει την υπόθεση, προκειμένου να κρατάει ομήρους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και να υπηρετούν την πολιτική της.

Ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ που να φτάνει μέχρι το φυσικό πρόσωπο, να απαγορευτεί η ιδιοκτησία περισσοτέρων του ενός μέσου ενημέρωσης, ενώ δεν πρέπει να κατέχουν ΜΜΕ όσοι παίρνουν δημόσια έργα ή κρατικές προμήθειες. Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο πρέπει να είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και ζήτησε να οριστεί σαφώς στο Σύνταγμα ότι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι περιουσία του κράτους.

Διευκολύνονται οι καταπατητές

Ιδιαίτερα σοβαρή χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ τη διάταξη για τα δάση και τον οικιστικό σχεδιασμό, με την οποία διευκολύνονται οι καταπατητές και παρακάμπτεται το Συμβούλιο της Επικρατείας που λειτουργούσε ως ασπίδα στις αυθαιρεσίες. Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ προβλέπεται ότι "νόμος ορίζει τα σχετικά με την έννοια και την προστασία των δασών και γενικά των δασικών εκτάσεων". Ο Αντ. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι αυτό σημαίνει πως ο εκάστοτε υπουργός Γεωργίας θα καθορίζει τι είναι και τι δεν είναι δάσος και υπενθύμισε ότι δύο φορές υπουργοί Γεωργίας επιχείρησαν να περάσουν δασοκτόνα νομοσχέδια, αλλά προσέκρουσαν στην αντίθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γνωρίζοντας την πρακτική που επικρατεί, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, και τις υποσχέσεις που έχετε δώσει σε διάφορους οικοπεδοφάγους τότε θα οδηγηθούμε σε πλήρη οικοπεδοποίηση. Θα συντελεστεί πλέον πλήρης οικοπεδοποίηση των ιδιωτικών δασών που μέχρι τώρα ελέγχονταν από τη Δασική Υπηρεσία.

Το ίδιο καθεστώς θα επικρατήσει και στις χρήσεις γης, από τη στιγμή που απαλείφεται η πρόβλεψη του υπάρχοντος συντάγματος ότι αλλαγή χρήσης γης γίνεται μόνο για λόγους "δημοσίου συμφέροντος". Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για "νέα δεδομένα" για να δυσκολευτεί το Συμβούλιο της Επικρατείας και να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγή χρήσης γης.

Σχολιάζοντας τα περί της αρχής της αναλογικότητας των δικαιωμάτων ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι πρόκειται για προσπάθεια να περιοριστούν τα δικαιώματα και ανέφερε για παράδειγμα ότι η αναλογικότητα υπέρ των εργοδοτών είναι αυτή που βγάζει παράνομες όλες τις απεργίες.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ ζήτησε να μην υπάρχει ούτε ως παρεπόμενη ποινή η εκτόπιση, να καταργηθεί πλήρως η θανατική ποινή και σε περίοδο πολέμου και να μην υπάρχουν απλώς ευχολόγια για το δικαίωμα στην υγεία.

Τα άλλα κόμματα

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος στην τοποθέτησή του είπε ότι με τις υπό αναθεώρηση διατάξεις ολοκληρώνεται και εκσυγχρονίζεται τόσο το κράτος δικαίου όσο και το κοινωνικό κράτος. Επίσης, ότι κατοχυρώνεται ρητά μία νέα δέσμη ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ισχυρίστηκε δε ότι κατοχυρώνονται κανόνες διαφάνειας ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ και θεσπίζονται κανόνες απαγόρευσης της συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας. Με βάση τα παραπάνω είπε ότι διευκολύνεται η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση της πολυφωνίας στα ΜΜΕ.

Στο θέμα της "διαπλοκής" αναφέρθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης, κάνοντας λόγο για "όργιο μεταγραφών" που αποσκοπούν στην ισχυροποίηση ΜΜΕ, προκειμένου να παρέμβουν και να ποδηγετήσουν οι ιδιοκτήτες τους την πολιτική ζωή. Χαρακτήρισε τα "διαπλεκόμενα" απόστημα που πρέπει να σπάσει και είπε ότι η διαπλοκή γιγαντώνεται, επειδή έχουν βάλει στο μάτι το Γ ΚΠΣ, την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, τα Ολυμπιακά έργα και τους εξοπλισμούς.

Ο εισηγητής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη ότι δε θα υπάρχει συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια λίγων, να καταστεί το ΕΡΣ πράγματι ανεξάρτητη αρχή, ενώ ζήτησε τη σύνταξη Δασολογίου προκειμένου να αποτρέπεται ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων.

«XAΡΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ»
Οπισθοχώρηση και από όσα προστατεύει το Σύνταγμα

Γερμανικής έμπνευσης και προανάκρουσμα του «Ευρωπαϊκού Συντάγματος» αποτελεί η Χάρτα που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Γερμανικής έμπνευσης πρόταση που προμηνύει για το μελλοντικό «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα», αλλά και πολύ πιο πίσω από τα όσα δικαιώματα κατοχυρώνει το Ελληνικό Σύνταγμα, αποτελεί η «Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ» η οποία συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το ότι αποτελεί προανάκρουσμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και είναι γερμανικής έμπνευσης το παραδέχτηκε στην τοποθέτησή της και η βουλευτής της ΝΔ Α.Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία και μετέχει εκ μέρους της Βουλής στη σχετική επιτροπή της ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, μιλώντας στην επιτροπή, αφού υπογράμμισε την τοποθέτηση της Α. Ψαρούδα - Μπενάκη λέγοντας ότι είναι αποκαλυπτική για τις προθέσεις της ΕΕ, αναρωτήθηκε τι χρειάζεται η συγκεκριμένη χάρτα. Υπάρχουν είπε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Χάρτα του ΟΗΕ, που είναι σαφώς πιο προωθημένες από τη συζητούμενη Χάρτα, η οποία προσφέρει πολύ χαμηλότερη προστασία των δικαιωμάτων.

Το οικοδόμημα της ΕΕ, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, ωφελεί το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων και η εξωτερική της πολιτική κινείται στη λογική των επεμβάσεων και έτσι κάθε βήμα προς την Ομοσπονδιοποίηση μας βρίσκει αντίθετους γιατί συνεπάγεται περαιτέρω παραχώρηση δικαιωμάτων της χώρας μας στα Διευθυντήρια της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις συγκεκριμένες αναφορές της Χάρτας, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι είναι πολύ πιο πίσω από τη Διακήρυξη του ΟΗΕ, ο οποίος μιλάει για «λαϊκή θέληση», ενώ στη Χάρτα δε δέχτηκαν να μπει ούτε η φράση «ανθρωπιστική Ευρώπη».

Χαρακτηριστικό της οπισθοδρόμησης είναι η πρωτοφανής αναφορά στην «επιχειρηματική ελευθερία», έκφραση που δεν υπάρχει σε κανένα Σύνταγμα. Επίσης στη Χάρτα τίθενται στην ίδια μοίρα τα δικαιώματα των εργαζομένων με αυτά των εργοδοτών, κάτι που αποδεικνύει ότι όλα τίθενται στην υπηρεσία των «επιχειρηματιών».

Επικίνδυνη είναι και η διάταξη που αναφέρεται σε κόμματα «σε ευρωπαϊκό επίπεδο», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι «ενοχλητικά κόμματα», που δε λειτουργούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δε θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τα «φιλικά κόμματα». Το αποτέλεσμα θα είναι όσοι στηρίζουν την ΕΕ να ευνοούνται και οι υπόλοιποι να αποκλείονται.

Το ίδιο οπισθοδρομική σε σχέση με το Ελληνικό Σύνταγμα είναι και η πρόβλεψη της Χάρτας για τα ΜΜΕ, όπου αναφέρεται η πλήρης και ασύδοτη δράση τους, την ίδια στιγμή που στο Σύνταγμά μας υπάρχουν κάποιες έστω διασφαλίσεις για τη λειτουργία των ΜΜΕ. Πολύ πίσω είναι και στα θέματα της Παιδείας, αφού προβλέπει δωρεάν παιδεία μόνο για τη στοιχειώδη εκπαίδευση, ενώ το Σύνταγμά μας αναφέρεται στη δημόσια δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες.

ΚΚΕ
Ερώτηση για τη δημιουργία προξενείου στο Ουζμπεκιστάν

Ερώτηση στη Βουλή για τον υπουργό Εξωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Ορέστης Κολοζώφ, με θέμα τη δημιουργία προξενείου στο Ουζμπεκιστάν.

Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν: «Οπως είναι γνωστό, στη Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν διαμένουν χιλιάδες Ελληνες (πολιτικοί πρόσφυγες και Ελληνοπόντιοι) αλλά μέχρι σήμερα δε λειτουργεί εκεί Ελληνικό Προξενείο. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι οι ενδιαφερόμενοι για να πάρουν βίζα για την Ελλάδα πρέπει να πάνε στη Μόσχα, να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία και να χάσουν πάρα πολύ χρόνο και χρήμα.

Αίτημα των Ελλήνων που διαμένουν στη χώρα αυτή είναι να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στην Τασκένδη και η βίζα για τους ελληνικής καταγωγής αιτούντες να είναι δωρεάν. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργεί ήδη Προξενείο του Ουζμπεκιστάν, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων».

Ερωτάται ο υπουργός εάν προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των ελληνικής καταγωγής πολιτών του Ουζμπεκιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ