Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«XAΡΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ»
Οπισθοχώρηση και από όσα προστατεύει το Σύνταγμα

Γερμανικής έμπνευσης και προανάκρουσμα του «Ευρωπαϊκού Συντάγματος» αποτελεί η Χάρτα που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Γερμανικής έμπνευσης πρόταση που προμηνύει για το μελλοντικό «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα», αλλά και πολύ πιο πίσω από τα όσα δικαιώματα κατοχυρώνει το Ελληνικό Σύνταγμα, αποτελεί η «Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ» η οποία συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το ότι αποτελεί προανάκρουσμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και είναι γερμανικής έμπνευσης το παραδέχτηκε στην τοποθέτησή της και η βουλευτής της ΝΔ Α.Ψαρούδα - Μπενάκη, η οποία και μετέχει εκ μέρους της Βουλής στη σχετική επιτροπή της ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, μιλώντας στην επιτροπή, αφού υπογράμμισε την τοποθέτηση της Α. Ψαρούδα - Μπενάκη λέγοντας ότι είναι αποκαλυπτική για τις προθέσεις της ΕΕ, αναρωτήθηκε τι χρειάζεται η συγκεκριμένη χάρτα. Υπάρχουν είπε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Χάρτα του ΟΗΕ, που είναι σαφώς πιο προωθημένες από τη συζητούμενη Χάρτα, η οποία προσφέρει πολύ χαμηλότερη προστασία των δικαιωμάτων.

Το οικοδόμημα της ΕΕ, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, ωφελεί το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων και η εξωτερική της πολιτική κινείται στη λογική των επεμβάσεων και έτσι κάθε βήμα προς την Ομοσπονδιοποίηση μας βρίσκει αντίθετους γιατί συνεπάγεται περαιτέρω παραχώρηση δικαιωμάτων της χώρας μας στα Διευθυντήρια της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις συγκεκριμένες αναφορές της Χάρτας, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι είναι πολύ πιο πίσω από τη Διακήρυξη του ΟΗΕ, ο οποίος μιλάει για «λαϊκή θέληση», ενώ στη Χάρτα δε δέχτηκαν να μπει ούτε η φράση «ανθρωπιστική Ευρώπη».

Χαρακτηριστικό της οπισθοδρόμησης είναι η πρωτοφανής αναφορά στην «επιχειρηματική ελευθερία», έκφραση που δεν υπάρχει σε κανένα Σύνταγμα. Επίσης στη Χάρτα τίθενται στην ίδια μοίρα τα δικαιώματα των εργαζομένων με αυτά των εργοδοτών, κάτι που αποδεικνύει ότι όλα τίθενται στην υπηρεσία των «επιχειρηματιών».

Επικίνδυνη είναι και η διάταξη που αναφέρεται σε κόμματα «σε ευρωπαϊκό επίπεδο», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι «ενοχλητικά κόμματα», που δε λειτουργούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δε θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τα «φιλικά κόμματα». Το αποτέλεσμα θα είναι όσοι στηρίζουν την ΕΕ να ευνοούνται και οι υπόλοιποι να αποκλείονται.

Το ίδιο οπισθοδρομική σε σχέση με το Ελληνικό Σύνταγμα είναι και η πρόβλεψη της Χάρτας για τα ΜΜΕ, όπου αναφέρεται η πλήρης και ασύδοτη δράση τους, την ίδια στιγμή που στο Σύνταγμά μας υπάρχουν κάποιες έστω διασφαλίσεις για τη λειτουργία των ΜΜΕ. Πολύ πίσω είναι και στα θέματα της Παιδείας, αφού προβλέπει δωρεάν παιδεία μόνο για τη στοιχειώδη εκπαίδευση, ενώ το Σύνταγμά μας αναφέρεται στη δημόσια δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ