Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέδριο αντίστασης στον ιμπεριαλισμό

Δεν τους έχει γίνει ακόμα το χατίρι. Δεν έχει επιβληθεί οριστικά και αμετάκλητα η Νέα Τάξη Πραγμάτων. Δεν είναι απόλυτοι κυρίαρχοι της τύχης του κόσμου οι ιμπεριαλιστές. Βέβαια, αυτοί έχουν κάθε συμφέρον να δίνουν την εντύπωση πως «όλα τέλειωσαν», πως μόνο ο λόγος τους έχει πέραση στον καθορισμό της ιστορίας των λαών. Σα να μη γίνεται αδιάκοπη ταξική πάλη διεθνώς, ή σα να υποχρέωσαν οριστικά σ' αυτή την πάλη τα λαϊκά κινήματα αντίστασης σε... πλάτη.

Σ' αυτή τους την προσπάθεια εξαντλούν κάθε δυνατό μέσο που έχουν στα χέρια τους ώστε να εξαφανίσουν - αν είναι δυνατόν - κάθε σκέψη αντίστασης στις ιμπεριαλιστικές επιθυμίες. Γι' αυτή τη δουλιά ενεργοποιούν την πολιτική των αστικών κομμάτων, τη διπλωματία, την επιστήμη, τον πολιτισμό, το σύνολο του κόσμου των αστικών ιδεών. Οταν αυτά δεν πιάνουν, υπάρχει η τρομοκρατία των λαών, με βομβαρδισμούς αθώων, καταδίκη παιδιών σε θάνατο, όπως στο Ιράκ, άμεσες επεμβάσεις στα εσωτερικά των χωρών, οικονομικό καταναγκασμό, τα εμπάργκο και άλλα πολλά παραδείγματα απ' όλες τις γωνιές της Γης.

Αν είχαν καταφέρει να «κάνουν το δικό τους» σε όλα τα μέρη του κόσμου, δε θα χρειάζονταν ούτε τα κόλπα της αστικής πολιτικής ούτε τη χρήση της πιο βάρβαρης βίας. Ομως την αντίσταση τη γεννά από μόνο του το γεγονός ότι υπάρχουν πάντα οι αδικημένοι, που με τη μία ή άλλη μορφή θα βρίσκουν τρόπο να σηκώνουν κεφάλι, να οργανώνονται και να ανατρέπουν - ξηλώνουν τον κόσμο της αδικίας και της καταπίεσης.

Για παράδειγμα ποτέ δεν κατάφεραν στην Ελλάδα «να καθαρίσουν» με το ΚΚΕ. Πάντα στεκόταν εμπόδιο σε ό,τι σχεδίαζε ο ιμπεριαλισμός, πάντα τον υποχρέωνε «σε αλλαγή πορείας», όπως πέρσι τα ΝΑΤΟικά οχήματα βρέθηκαν ξαφνικά... στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Κάπως έτσι υποχρεώνονται οι δολοφόνοι των λαών σε κάθε περίπτωση να ελίσσονται, να «χάνουν το δρόμο», να καθυστερούν, να αλλάζουν σχέδια, να αναβάλουν την οριστική επιβολή της Νέας Τάξης... Μια πάλη που σε τελευταία ανάλυση το οριστικό της αποτέλεσμα θα κριθεί από το συσχετισμό δύναμης που διαμορφώνεται και δοκιμάζεται ακριβώς μέσα από αυτόν το διαρκή αγώνα.

Να γιατί όποιος βρίσκεται από την πλευρά των δυνάμεων που αντιστέκονται, ακόμα και σαν απλή αίσθηση, σαν απλή μυρωδιά - λίγο πριν γίνει ίσως συνείδηση - καταλαβαίνει τη σπουδαιότητα του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ που θα γίνει στο διάστημα από 14 έως 17 του ερχόμενου Δεκέμβρη. Νιώθει πως εκεί στην πρόταση για τη συγκρότηση του Μετώπου βρίσκεται η ελπίδα να μην «του περάσει» του ιμπεριαλισμού και να αρχίσει να οικοδομείται ένας άλλος κόσμος στα μέτρα και τα σταθμά των λαϊκών δυνάμεων.


Του
Παύλου ΑΛΕΠΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ